AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Davaci mahkemeye katilmak zorunda mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Davacı mahkemeye katılmak zorunda mı?​

Müşteki duruşmaya katılmak zorunda mı Müştekinin duruşmaya iştirak etmesi, olayın aydınlatılması için mecburi ise müşteki ne olursa olsun duruşmada dinlenmelidir. Davetiye gönderilmesine karşın mahkemeye katılmayan müşteki, polis tarafınca zorla mahkemeye getirilir.
Mahkemeye herkes girebilir mi?
Açıklık ilkesi gereği duruşmaya herkes katılabilir. Pandemi nedeniyle bazı kısıtlamalar getirilse bile hukuken katılmaya engel yoktur. Ayrıca bazı davalarda istisnalar da vardır. Mesela Ceza yargılamasında bazı duruşmalarda gizlilik ya da kapalılık kararı verilmektedir.
Katılan davaya katılmak zorunda mı?
Katılanın duruşmada hazır bulunmaması katılma talebinden vazgeçtiği anlamına gelmez. Vazgeçme Hakkı: Katılan bu sıfatı aldıktan sonra kamu davasına katılmaktan vazgeçtiğini açıklayabilir. Bu durumda katılma hükümsüz kalır ancak kamu davası devam eder.

Davacı mahkemeye gelmezse ne olur?​

Mutlaka duruşmaya katılmak / savcılığa gitmek zorundasınız. Eğer katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.
Mahkeme de kimler olur?
Duruşma bir yargıcın başkanlığında yapılır. Ayrıca zabıt kâtibi, mübaşir, davanın tarafları ya da onların vekilleri olan avukatlar, gerekirse tanıklar ve bilirkişiler mahkemede hazır bulunur. Ceza davalarında savcı kamu adına davacı olarak duruşmalara katılır.
Ara mahkemeye kimler girebilir?
2. Kamu davasına katılma: CMK 237’ye göre, mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar şikâyetçi olduklarını bildirerek kamu davasına katılabilirler. Mağdur, delillerin toplanmasını, kovuşturmanın genişletilmesini, hükmün temyiz edilmesini isteyebilir.
Müşteki, diğer deyişle şikayetçi; bir suçtan zarar gören veya suçun mağduru olup da aleyhine işlenen suçu adli makamlara şikayet eden kişidir. Müşteki, yargılama aşamasında davaya katılmak istediğini beyan ederse müdahil (katılan) sıfatını alır.
Katılan ceza alır mı?
Katılan, Cumhuriyet savcısının yanında yer almakla ve onun yetkilerini kulla- nabilmekle birlikte, ondan bağımsız bir süjedir. Ancak katılan, her ne kadar Cumhu- riyet savcısından bağımsız ise de tek başına bir ceza davası açamaz. Çünkü kamu davasını açmak ve yürütmek görevi Cumhuriyet savcısına aittir.
Davacı avukatı duruşmaya gelmezse ne olur?
Bununla birlikte avukatın duruşmaya mazeretsiz katılmamasının aynı zamanda zarara (yargılamanın uzamasına sebebiyet verme gibi) yol açtığı durumlarda avukatların görevi kötüye kullanma suçundan mahkumiyetine karar verilebilmektedir.

Mahkemeye geç kalırsa ne olur?​

Yakalandığınızda kendiliğinizden gitmediğiniz makam önüne ifadeniz alınmak üzere çıkarılır ve dosya kapsamına ve delil durumuna göre tutuklanmanızı gerektirir bir sebep yoksa ifadeniz alındıktan sonra serbest bırakılırsınız.
 
Geri
Üst