- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Davacı kim olur?
Mahkeme nezdinde herhangi bir dava karşısında karşı tarafı dava eden kişi davacı olarak bilinmektedir. Yani aynı zamanda avukat ile beraber mahkemeye başvuran ve davayı açan kişi olarak da anlatmak mümkün. Bu dava kapsamında suçlu olarak itham edilen kişi ise davalı şeklinde öne çıkar.Davayı açan tarafa ne denir?
Davacı ya da eski adıyla müddei, bir mahkeme önünde dava açan ya da açtıran kişiye ya da tarafa verilen addır. Böylelikle davacı sorununa hukûkî bir çare bulmaya çalışır. Haklı çıkması durumunda adâlet leyhine bir kararla davayı sonuçlandırır.
Davalı kim?
Davalı ya da eski adıyla müddeialeyh, hakkında hukuk davası açılan gerçek veya tüzel kişiye denir. Davacı tarafından mahkemeye sunulan dava dilekçesinde iddiaların yöneltildiği taraftır.
Davaya sonradan davacı eklenebilir mi?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda, dava açıldıktan sonra diğer kişilerin davaya dahil edilmek suretiyle davalı sıfatını kazanması ve husumetin bu kişilere yöneltilmesi konusunda bir düzenleme yer almamaktadır.Davacı ne demek hukuk?
Davanın tarafları kimler olabilir?
Medeni haklardan yararlanma ehliyetine sahip olan gerçek ve tüzel kişi davada taraf ehliyetine (HMK 50. madde ) ve medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olan bütün gerçek ve tüzel kişiler de dava ehliyetine (HMK 51. madde ) sahiptir.
➢Davada iki taraf sistemi kabul edilmiştir. Dava açarak mahkemeden hukukî koruma isteyen kimseye “davacı (müddei)”; davacının sübjektif hakkını ihlâl ettiğini veya tehlikeye soktuğunu veya davacıdan haksız bir talepte bulunduğu iddia edilen “davalı (müddeialeyh)” denir.
Davacı nerede durur?
Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet sav- CISI durur. Hâkime göre sağ taraf davacinin (id- dia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (sa- vunma yapan-sanik) yeridir. Diğer bir ifade ile yüzünüz hâkime dönükken sol tarafınız davaci- nin, sağ tarafınız ise davalının yeridir.