AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dava Takip edilmezse ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.645
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dava Takip edilmezse ne olur?​

(1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. Bu şekilde harç verilerek yenilenen dava, eski davanın devamı sayılır. …

Mahkemeye gitmeyince dava düşer mi?​

DAVACI DURUŞMAYA GELMEZSE NE OLUR? Mahkemeye gitmemeniz halinde davayı takip eden bir vekiliniz de yok ise dava düşecektir. Davanız müracaata bırakılacaktır.

Çekişmeli boşanmada ilk duruşmada neler olur?​

Çekişmeli boşanmada ilk duruşmada neler olur?
Çekişmeli Boşanma Davasında İlk Duruşma Davadaki tarafların mahkemeye iki defa dilekçe sunma hakkı bulunur. Davacı, davayı açma dilekçesini; davalı ise cevap dilekçesini sunmaktadır. İlk duruşmada hakim, dava şartlarını ve itirazları inceler. Böylece taraflar arasındaki uyuşmazlıklar kesin olarak belirlenir.

Dava hakkına sahip kişiye ne denir?​

Dava edene davacı, dava edilene de davalı denir. Dava konusu olan hususa dava olan şey (eski dilde müddeabih) denir.
(1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.

Hangi sebeple olursa olsun açılmamış sayılan davadaki talep dahi vaki olmamış sayılır ne demek?​

Çünkü, aynı konuda iki dava açılmasında davacının korunmaya değer bir menfaati yoktur. Hukuk Muhakemesi Kanunu’nun 150/7. maddesinde ‘Hangi sebeple olursa olsun açılmamış sayılan davadaki talep dahi vaki olmamış sayılır. ‘ hükmü yer almaktadır. Davanın açılmamış sayılması kararı temyizi kabil niteliktedir.

Davacı taraf mahkemeye gitmezse ne olur?​

Davacı taraf mahkemeye gitmezse ne olur?
HMK 150 Süre ne zaman başlar?​
Yine HMK. md. 150/4’e göre dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebilir. Yenileme dilekçesi, duruşma gün, saat ve yeri ile birlikte taraflara tebliğ edilir” denilmektedir.
Hakim kimdir ne iş yapar?​
Hakim, mahkemelerde çalışan ve hukuk kuralları çerçevesinde kalarak herhangi bir konuda karar alınmasını sağlayan kişidir. Hakimler, şahısların devlet ya da yine şahıslarla yaşadığı anlaşmazlıkları çözüme kavuşturur.

Ceza Mahkemesine gitmezsem ne olur?​

Ceza Mahkemesine gitmezsem ne olur?

Ceza davasına katılmak zorunlu mu?​

İstemde Bulunan Kişinin Mağdur, Suçtan Zarar Gören Gerçek ve Tüzel Kişiler veya Malen Sorumlu Olanlardan Biri Olması Gerekliliği:CMK madde 237/1’e göre mağdur, suçtan zarar gören ve malen sorumlu şikâyetçi olduğunu bildirerek kamu davasına katılabilir.

Şikayetçi olan kişi mahkemeye gitmezse ne olur?​

2 haftalık kesin süre nasıl hesaplanır?​

2 haftalık kesin süre nasıl hesaplanır?
DAVAYA CEVAP SÜRESİ İki haftalık süre hesaplanırken dava dilekçesinin tebliğ edildiği güne iki hafta sonra karşılık gelen güne bakılır. 15 Haziran Cuma günü tebliğ edilen dava dilekçesine cevap verme süresi 29 Haziran Cuma gününün mesai saati bitiminde sona erer.

Hukukta süre ne zaman başlar?​

Hukuk davalarında “Süreler, taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen hallerde, tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar. Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter.
 
Dava sürecinde yaşanan bazı durumlar ve sonuçları hakkında detaylı bilgiler verilmiş. Öncelikle, dava sürecinde tarafların davaya katılımı ve duruşmalara katılmalarının önemi vurgulanmış. Dava sürecinde davacı veya davacı vekilinin duruşmaya katılmaması durumunda davanın düşeceği ve dosyanın işlemden kaldırılacağı belirtilmiş. Ayrıca, davalı tarafın da duruşmalara katılmaması durumunda dava hakkında karar verileceği ifade edilmiş.

Açılmamış sayılan dava hakkında da bilgi verilmiş. Aynı konuda iki dava açılmasının önüne geçmek amacıyla açılmamış sayılan dava hakkında talebin de vaki olmadığı açıklanmış. Bu durumun temyize tabi olduğu vurgulanmış.

Ayrıca, Hukuk Muhakemesi Kanunu'nun 150. maddesi hakkında süre başlangıcı ve yenileme süresi konularına da açıklık getirilmiş. Dosyası işlemden kaldırılan dava için tarafların üç ay içinde yenileme talebinde bulunabileceği ve bu sürenin işlemden kaldırıldığı tarihten başlayacağı belirtilmiş.

Diğer yandan, hakim ve ceza mahkemesine katılım zorunluluğu gibi konular da kısaca açıklanmış. Hakimlerin rolü ve görevleri ile ceza davalarında istemde bulunan kişilerin katılma yükümlülükleri hakkında bilgi verilmiş.

Son olarak, hukukta sürelerin başlangıcı ve hesaplanması konusuna da açıklık getirilmiş. Taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen hallerde tefhim tarihinden sürelerin işlemeye başlayacağı ve süre son günün tatil saatinde biteceği belirtilmiş.

Genel olarak dava süreçleri, tarafların yükümlülükleri ve süreler hakkında detaylı bilgiler verilmiş. Eksik ya da yanlış anladığınız bir konu olursa daha detaylı açıklama yapabilirim.
 
Geri
Üst