AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dava on sartlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dava ön şartları nelerdir?​

Taraflara ilişkin dava şartları: “davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davaya vekalet ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip yetkisi”; Dava konusuna ilişkin dava şartları ise: “kesin hüküm bulunmaması ve hukuki yarar (menfaat) bulunması” olarak sıralanmaktadır.

Tespit davası eda davası mıdır?​

Tespit davası ise istenilen şeyin mahkemeler tarafından tespit edilmesi için açılan davadır. Alacak sebebiyle açılan eda davalarında ilk olarak talep edilen durumun yetkili merciler tarafından tespit edilmesi gerekmektedir. Tespit hükmüne bağlı olarak eda davasının sonucu belirlenmektedir.

Idari yargıda dava türleri nelerdir?​

Idari yargıda dava türleri nelerdir?
İdari yargıda dava türleri üçe ayrılır. Bunlar, iptal davası, tam yargı davası ve idari sözleşmelerden doğan davalardır.

Olumlu mahkeme şartları nelerdir?​

Olumlu mahkeme şartları nelerdir?
a) Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunması. b) Yargı yolunun caiz olması. c) Mahkemenin görevli olması. ç) Yetkinin kesin olduğu hâllerde, mahkemenin yetkili bulunması.

Hem tespit hem eda davası açılabilir mi?​

Hukuk Muhakemeleri Kanununun 106. maddesine göre, eda davası açılabilecek davalarda, aynı zamanda tespit davası açılamaz.

Tespit eda davası nedir?​

6100 sayılı HMK’nın 106. maddesinde düzenlenen, tespit davası, bir hakkın veya bir hukuki ilişkinin var olup olmadığının yahut bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesi için açılan bir dava türüdür.

Idari yargıda hangi davalar açılamaz?​

Idari yargıda hangi davalar açılamaz?
İdarenin hukuki sonuç doğurmaya yönelik kamu gücüne dayanan irade beyanlarına idari işlem denir. İdari işlemlerin dava konusu olabilmesi için kesin ve yürütülebilir olması gereklidir. İcrai nitelik taşımayan raporlar, tutanaklar, tebliğlere karşı iptal davası açılamaz.

Hangi davalara karşı idari yargıda dava açılamaz?​

Hangi davalara karşı idari yargıda dava açılamaz?
İdare Mahkemesinde Taraf Ehliyeti 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 2. maddesi gereğince idari yargı yerinde ancak ilgili idari kurum dava edilebilir. Bu yasal düzenlemeye göre, gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri aleyhine idare mahkemelerinde dava açılamaz.
Hukuk davaları ile ceza davaları arasındaki farklar nelerdir?​
Hukukun genel tanımı Ceza ve İdari davaları kapsasa da hukuk davası dendiğinde hukukun genel tanımından bağımsız olarak Ceza ve İdari dava dışındaki davalar kastedilmektedir. Konusu suç teşkil eden ve devletin yargılama yetkisini kullandığı, yargılamanın Ceza Muhakemesi Kanununa göre yapıldığı davalar Ceza davalarıdır.
 
Dava ön şartlarıyla ilgili açıklamalarınız doğrudur. Taraflara ilişkin dava şartları, davada tarafların bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davaya vekalet ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip yetkisi gibi unsurları içermektedir. Aynı şekilde dava konusuna ilişkin dava şartları da kesin hüküm bulunmaması ve hukuki yarar (menfaat) bulunması olarak belirtilmektedir.

Tespit davası, bir hakkın veya bir hukuki ilişkinin var olup olmadığının ya da bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesi için açılan bir dava türüdür. Bu dava türünde, istenilen durumun mahkemeler tarafından tespit edilmesi amaçlanır. Alacak sebebiyle açılan eda davalarında ise ilk olarak talep edilen durumun yetkili merciler tarafından tespit edilmesi gerekmektedir. Tespit hükmüne bağlı olarak eda davasının sonucu belirlenmektedir.

İdari yargıda dava türleri olarak iptal davası, tam yargı davası ve idari sözleşmelerden doğan davalar öne çıkmaktadır. İdari yargıda bu dava türleri üzerinden yürütülen yargılama, idari davaların özgünlüğünü yansıtmaktadır.

Öte yandan, olumlu mahkeme şartları, Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunması, yargı yolunun caiz olması, mahkemenin görevli olması ve yetkinin kesin olduğu hallerde mahkemenin yetkili bulunması gibi unsurları içermektedir. Bu şartlar üzerinde durulması, adil bir yargılamanın teminatı olabilmektedir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 106. maddesine göre, eda davası açılabilecek davalarda, aynı anda tespit davası açılamamaktadır. Dolayısıyla, tespit ve eda davası aynı anda aynı hakkın talep edilmesine imkan vermemektedir.

Son olarak, idare mahkemelerinde hangi davalara dava açılamaz sorusuna verdiğiniz açıklamalar doğru bir şekilde idari yargı sürecinin kapsamını ve sınırlarını ortaya koymaktadır. İdari işlemlere dava konusu olabilmesi için kesin ve yürütülebilir nitelik taşıması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu nedenle, icrai nitelik taşımayan raporlar, tutanaklar, tebliğlere karşı iptal davası açılamamaktadır. Ayrıca, idare mahkemelerinde gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri aleyhine dava açılamamaktadır.

Bu açıklamalar ışığında davaların türleri, şartları ve sınırları hakkında detaylı bir bilgiye sahip olabilirsiniz. Eğer başka bir konuda daha bilgi almak isterseniz, sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst