Dava ikamet yeri disinda acilabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
20.769
Çözümler
1
Tepkime puanı
0
Puan
36

Dava ikamet yeri dışında açılabilir mi?​

Evet açılabilir. Boşanma davası eşlerin birlikte oturduğu veya son ikametgahına bağlı Aile mahkemesinde açılmaktadır.

Geliri olmayan eşe tazminat cezası verilir mi?​

Geliri olmayan eşe tazminat cezası verilir mi?
Geliri olmayan eşe tazminat cezası verilir mi? Geliri olmayan eşe tazminat cezası verilebilir. Çünkü bu tazminat, tarafın geliri olup olmamasıyla ilişkili değildir. Boşanma davasında kusurlu olan taraf, tazminatla cezalandırılır.

Evi terk eden kadın boşanma davası açabilir mi?​

Terk eden eş, haklı bir sebebe dayanarak evi terk etmiş ise aleyhine terke dayalı boşanma davası açılamaz. Terk eden eşin evi terk etmesinde haklı bir sebebi bulunuyor ve evlilik birliği kendisi için eşi nedeniyle çekilmez hale gelmiş ise çekişmeli boşanma davası açabilecektir.

Boşanma davası ikamet yeri dışında açilabilir mi?​

Boşanma davası ikamet yeri dışında açilabilir mi?
Yetkili mahkemenin belirlenmesi açısından tarafların ikametgahının bir önemi yoktur. Taraflar uygun gördükleri bir adliyenin aile mahkemesinde anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Anlaşmalı boşanma davasının en önemli unsuru anlaşmalı boşanma protokolü olarak kabul edilir.
Boşanma davası farklı ilden açılır mı?​
Boşanma davasının hangi yerdeki, ildeki, ilçedeki mahkemede açılacağı konusu yetki konusudur. Boşana davasında yetkili mahkeme, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesi olsa da başka bir şehirde açılan boşanma davasına karşı taraf cevap süresi içinde itiraz etmezse dava görülür.

Çalışmayan koca eşine nafaka bağlanır mı?​

Çalışmayan koca eşine nafaka bağlanır mı?
Nafaka Ödememek İçin İşten Ayrılma Ancak bu eylemin tarafa herhangi bir yararı olmayacaktır. Zira bir önceki paragrafta belirttiğimiz Yargıtay Kararı doğrultusunda işsiz erkeğin de nafaka ödemekle yükümlü olduğu kabul edilmelidir. En azından muhtaç eş lehine takdir edilen Yardım Nafakası için durum böyledir.

Bosanmalarda kadinin evi terk etmesi durumunda ne olur?​

Kadının evi terk etmesi veya erkeğin evi terk etmesi durumunda boşanma davasında kusurlu taraflar incelenecektir. Eğer kanunlarda belirtildiği gibi haklı nedene bağlı bir terk etme durumunda nafaka veya tazminat alınabilir.

Bir kadının evi terk etmesi suç mudur?​

Bir kadının evi terk etmesi suç mudur?
Evi terk etmek boşanma sebebidir. Terk fiili TMK’da özel boşanma hallerinden biri olarak gösterilmiştir. Yani terk edilen kimse doğrudan bu sebebe dayanarak boşanma davası açabilecek, MD. 166’da yer alan şiddetli geçimsizlik (evlilik birliğinin temelden sarsılması) halinde başvurmasına gerek kalmayacaktır.
 
Merhaba!

Boşanma davası ikamet yeri dışında da açılabilir. Örneğin, eşlerin birlikte oturdukları yerde değil de son ikametgahlarına bağlı olan Aile Mahkemesinde de bu tür davalara başvurulabilir.

Geliri olmayan bir eşe de tazminat cezası verilebilir. Zira tazminat, tarafın gelir durumuyla doğrudan ilişkili değildir. Boşanma davasında kusurlu olan tarafa tazminat cezası uygulanabilir.

Evi terk eden kadın ya da erkek, eğer haklı bir sebebe dayanarak evi terk etmişse, bu durumda aleyhine terke dayalı boşanma davası açılamaz. Ancak terk eden eşin haklı bir sebebi varsa ve evlilik birliği onun için çekilmez hale gelmişse, çekişmeli boşanma davası açabilir.

Boşanma davası da tarafların ikamet yerine bağlı değil, uygun gördükleri bir adliyenin Aile Mahkemesinde de açılabilir. Bir başka yerde yaşayan taraflar, anlaşmalı boşanma davası da açabilirler.

Çalışmayan bir koca da eşine nafaka bağlanabilir. İşten ayrılma, nafakadan kaçınmak için bir yol olmayacaktır. Yargıtay kararlarına göre işsiz erkeklerin de nafaka ödeme sorumluluğu olabilir.

Kadının veya erkeğin evi terk etmesi durumunda, boşanma davasında kusurlu taraflar incelenecektir. Haklı bir nedene dayalı terk durumunda nafaka veya tazminat talep edilebilir.

Evi terk etmek, boşanma sebeplerinden biri olarak kabul edilir. Bu nedenle terk eden taraf, doğrudan bu sebebe dayanarak boşanma davası açabilir. Evlilik birliğinin temelden sarsılması durumunda da boşanma davası başvurusunda bulunabilir.

Eğer konuyla ilgili daha fazla bilgi veya başka sorularınız varsa, memnuniyetle cevaplamaya devam ederim.
 
Geri
Üst