- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Dava dosyasının içeriğini nasıl öğrenebilirim?
Vatandaşlar da avukatlar gibi açtıkları dava dosyalarına ya da kendilerine karşı açılan dava dosyalarına UYAP üzerinden ulaşabilmektedirler. E-devlet sistemi üzerinden Uyap Vatandaş Portal sistemine giriş yapıldığı takdirde vatandaşlar da dava dosyalarının içeriğini görebilmektedir.Avukat dava satar mı?
Davayı satmakla kastedilen, avukatın, karşı taraftan menfaat temin ettiği ve üzerine düşeni yapmadığı, böylelikle müvekkilin hak kaybına uğramasına sebebiyet verdiğidir.
Avukat istediği dosyayı inceleyebilir mi?
Avukat veya stajyer, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.
Avukattan nasıl bilgi alınır?
Hukuk bürolarının web sitelerinden avukata danışmak ve soru sormak isteyen kişiler avukat web sitelerine girerek akıllarındaki soruları yöneltebilmektedirler. Avukata soru sormak ister online isterse yüz yüze gerçekleştirilsin her halükarda önemli ve gerekli bir durumdur.Bir dava dosyası nasıl incelenir?
Sürmekte olan davanızla ilgili bilgi almak istediğinizde yapmanız gereken tek şey e-devlet üzerinden dosya sorgulama işlemi yapmak olur. Dilerseniz Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın web sitesi olan www.yargitaycb.gov.tr adresine giriş yaparak sayfadaki dosya sorgu bölümüne de tıklayabilirsiniz.
UYAP’tan dava dosyamı nasıl görebilirim?
E devlet sitesi üzerinden erişim sağlamak için; siteye giriş yapıldıktan sonra arama çubuğuna “Uyap Vatandaş” yazılarak açılan sayfadaki bölüme tıklanarak portala giriş sağlanabilir. Giriş yaptıktan sonra ekranın sol tarafındaki menüden “dosya işlemleri” yazan bölüme tıklayıp “dosya sorgulama” alanı açılır.
Davayı kaybeden taraf ne öder? Belirlenen karşı vekalet ücretini davayı kaybeden taraf, davayı kazanan tarafın avukatına öder. Avukatlık Kanunu’nun 164. maddesinin son fıkrasına göre “ Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata aittir.
Avukat soruşturma dosyası inceleyebilir mi?
Avukatlık Kanunu’nun “İşlerin stajyer veya sekreterle takibi, dava dosyalarının incelenmesi ve dosyadan örnek alma” başlıklı 46. maddesinin 2. fıkrasına göre; “avukat veya stajyer, vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir.
Avukat vekaletsiz ifadeye girebilir mi?
HAYIR ŞART DEĞİLDİR. SANIĞIN AVUKATI VEKİLİ OLARAK KABUL ETMESİ DAHİ YETERLİDİR.