Dava dilekcesinin tebliginden itibaren cevap suresi ne kadar olmalidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
211.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Dava dilekçesinin tebliğinden itibaren cevap süresi ne kadar olmalıdır?​

Davalı Tarafın Cevap Dilekçesi Vermemesinin Sonuçları Bilindiği üzere, HMK’nın 127. maddesi uyarınca, cevap verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki hafta olarak düzenlenir.

Ek cevap verme süresi ne zaman başlar?​

Ek süre talebinde bulunabilmek için cevap dilekçesinin tebliğ edilmesinden itibaren iki haftalık süre içerisinde başvuru yapmak gerekir.

HMK m. 127 hükmüne göre cevap dilekçesi, dava dilekçesinin tebliğinden itibaren iki hafta içinde verilebilir. Davalının savunma hakkını kullanıp kullanmaması kendi tercihine bırakılmıştır.
Ek süre talebinde bulunabilmek için cevap dilekçesinin tebliğ edilmesinden itibaren iki haftalık süre içerisinde başvuru yapmak gerekir. HMK 127 cevap dilekçesi verilme süresi bu kanun maddesi ile belirlenir.
Dava dilekçesi cevap süresi nedir?
Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır (HMK m.127/1).
Cevap dilekçesi nasıl olmalı?
Cevap dilekçesinde yazılması ve bulunması gereken unsurlar Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzda belirtilmiştir.
- 1-Mahkemenin Adı
- 2-Tarafların Ad ve Soyadları ile Adresleri.
- 3-Davalının T.C Kimlik Numarası
- 4-Savunmanın Dayanağı Olan Olaylar.
- 5-Dayanılan Deliller.
- 6-Hukuki Nedenler.
- 7-Talep ve Sonuç

Dilekçeye cevap verme süresi kaç gündür?​

Yetkili idarî makam tarafından, bu şekilde yapılan başvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir.

Hakim cevap dilekçesi verme süresi en fazla ne kadar uzatabilir?​

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Dilekçelerin verilmesi” başlıklı MADDE 317/2’de yer hükmündeki yasal düzenlemede; İki haftalık yasal cevap verme süresi içinde, cevap süresine ek süre verilmesi (süre uzatımı) talebinde bulunan davalıya, bir defaya mahsus olmak üzere ek süre verilmektedir.
3071 sayılı “Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun”un uygulanması çerçevesinde yayınlanmış bulunan halkla ilişkiler konulu 22.1.1993 tarihli ve (1993/2) sayılı Genelgenin 2’nci maddesinde “iki ay” olarak belirtilen dilekçenin cevaplandırılmasına ilişkin süre, mevzuatta yapılan değişikliğe istinaden “30 gün” …
Davaya cevap süresi öğrenme ile başlar mı?
DAVAYA CEVAP SÜRESİ Maddesine göre; “Dava dilekçesi, mahkeme tarafından davalıya tebliğ edilir. Davalının iki hafta içinde davaya cevap verebileceği tebliğ zarfında gösterilir.” Hükümde açıkça belirtildiği üzere cevap dilekçesi verme süresi tebliğden itibaren iki haftadır.
Dilekçeye 30 gün içinde cevap verilmezse ne olur?
Madde 121 – (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.

Süresi içinde 2 kez cevap dilekçesi verilebilir mi?​

(1) Davacı, cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevaba cevap dilekçesi; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci cevap dilekçesi verebilir.

Cevaba cevap dilekçesinde neler yazılır?​

Cevaba Cevap dilekçesinde kişinin kendisi ile ilgili olan hususlar açık ve net şekilde yazılmalıdır. Dilekçede Kişiye ait ifadeler yer almıyorsa hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Bu durumda; Türkçe Dil Bilgisi ve Hukuki prosedüre uygun dilekçe yazılması gerekir.
Süresinde cevap dilekçesi vermeyerek delillerini bildirmeyen davalı tarafın yasal süre geçtikten sonra bildirmiş olduğu tanıklarının dinlenmesine yer yoktur.
Dilekçeye cevap vermemek suç mu?
Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçu TCK m.121’de; “Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur” biçiminde düzenlen miştir.
Süre uzatım dilekçesi cevap dilekçesi yerine geçer mi?
Cevap süresinin uzatılması dilekçesi esasa cevap süresi içinde mahkemeye verilmelidir. Aksi halde cevap süresinin uzatılması istenemez. Davalı esasa cevap süresi geçtikten sonra, cevap süresinin uzatılması dilekçesi vererek bu süreyi geri kazanamaz. Bu durumda cevap dilekçesi verilmemiş sayılmalıdır.

Dilekçede tarih yazmak zorunlu mu?​

Dilekçenin hangi tarihte verildiğini bilebilmek için, dilekçede tarihin bulunması gerekir.Tarih gün, ay ve yıl olarak rakamla yazılır. Ancak, ayın yazı ile yazılması da mümkündür.
 
Geri
Üst