- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Dava dilekçesinin davalıya tebliğ edilmesi durumunda davalı hangi işlemi hangi süre içinde yapmalıdır?
Talep sonucunun ayrı bir dilekçe ile açıklanması halinde; bu dilekçe ya dava formu ile birlikte ya da dava formunun tebliğinden itibaren on dört gün içerisinde davalıya tebliğ edilir. Dava formu davalıya tebliğ edildikten sonra davalı davayı kabul edebilir.Tensip zaptına cevap verilmezse ne olur?
Davaya cevap verilmediği takdirde davalı tarafından davacının iddia ettiği tüm vakıalar inkar edilmiş sayılır. Davaya cevap dilekçesi verilmezse dava dilekçesi inkar edilmiş sayılır. Ancak davaya cevap verilmediği zaman davalı, delil bildirme, tanık dinletme gibi haklarını kaybetmiş olur.Dilekçe aşamaları nelerdir?
Bunlar sırasıyla; dilekçeler teatisi aşaması, ön inceleme aşaması, tahkikat aşaması, sözlü yargılama aşaması ve hüküm aşamasıdır.
Tevzi işleminin aşamaları nelerdir?
Tevzi evrakları; harçlandırma formu, sayman mutemet alındısı ve tevzi formundan oluşur. Tevzi memuru, dava dilekçesini ayrıntılı biçimde okuyarak davacı, davalı, dava türü, dava esas değeri, mahkeme türü ve delil bilgilerini UYAP tevzi ekranına yazmak suretiyle tevzi kayıt işlemini tamamlar.Dava dilekçesi ne zaman tebliğ edilmiş sayılır?
HMK Madde 122. (1) Dava dilekçesi, mahkeme tarafından davalıya tebliğ edilir. Davalının iki hafta içinde davaya cevap verebileceği tebliğ zarfında gösterilir.Dava dilekçesi tebliğ edilmeden cevap dilekçesi verilebilir mi?
Buna göre, usule ilişkin kararın verilebilmesi için; dava dilekçesinin davalıya tebliği, cevap süresinin (HMK. m. 127/1) beklenmesi, süresi içinde cevap verilmesi halinde davacıya tebliği, onun cevaba cevap verme süresinin (HMK. m.136/1) beklenmesi, davacı dilekçe verdiğinde bunun davalı tarafa tebliği ve davalının …
5- Türk Dil Kurumunun yıllardır söylediği üzere kurum, kuruluş isimlerine gelen ekler kesme ile ayrılmaz. Yani “Hakimliği’ne” değil “Hakimliğine” şeklinde yazılmalıdır.