Dava dilekcesinde eksiklik olursa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
256.231
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Dava dilekçesinde eksiklik olursa ne olur?​

Zorunlu unsur eksikliği halinde hakim davacıya 1 haftalık kesin süre vererek eksiklikleri tamamlamasını ister. Eksiklik tamamlanmazsa davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. Fakat zorunlu unsurlar dışındaki gerekli unsurların eksik olması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilemez.
Taraf ehliyetinin eksikliği durumunda mahkeme aşağıdaki kararlardan hangisini vermelidir?
Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder.
Davanın açılmamış sayılması zamanaşımını keser mi?
Davanın açılmamış sayılması ile davanın açılmasıyla ortaya çıkan zamanaşımının kesilmesi sonucu ortadan kalkar. Başka bir ifadeyle, davanın açılmamış sayılması neticesinde kesilme ile silinmiş olan süre geri gelir ve süre hiç kesilmemiş gibi olur.

Taraf ehliyeti eksikliği nedir?​

Taraf ehliyeti, medeni hukuktaki hak ehliyetine karşılık gelir. Hak ehliyeti ise, doğumla başlar ölümle son bulur. Dolayısıyla kişi, ölmüş olduğu için hak ehliyeti son bulmuştur. Hak ehliyeti son bulan tarafın taraf ehliyeti de bulunmadığından dava usulden reddedilir.
Dava dilekçesinde bulunması gereken unsurlar nelerdir?
MADDE 119- (1) Dava dilekçesinde aşağıdaki hususlar bulunur: a) Mahkemenin adı. b) Davacı ile davalının adı, soyadı ve adresleri. c) Davacının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası. ç) Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin ve davacı vekilinin adı, soyadı ve adresleri.
Davanın usulden reddi halinde zamanaşımı kesilir mi?
Fakat usulden ret kararı kesinleştiğinde hiç dava açılmamış gibi sonuç doğacağından, zamanaşımı süresi dolmuş ise davanın reddi ile davanın açılmış olmasına ilişkin maddi sonuçlar ortadan kalkacağı için; yani temerrüt ve zamanaşımını kesme olgusu ortadan kalkacağı için artık dava açılması mümkün olmayacaktır.

Alacak zamanaşımı süresi ne zaman başlar?​

Alacaklar İçin Zamanaşımı Süresi Ne Zaman Başlar? Alacak zamanaşımı süresi, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlar. Alacağın muaccel olmasının bir bildirime bağlı olduğu durumlarda, zamanaşımı bu bildirimin yapılabileceği günden itibaren işlemeye başlar.
Hukuk Mahkemesi 119 madde nedir?
HMK’nun 119/1-e maddesi uyarınca; şikayetçi, iddiasının dayanağı olan bütün vakıaları şikayet dilekçesinde göstermek zorundadır. Aynı Kanun`un 25. maddesi hükmüne göre de; hakim, şikayet dilekçesinde bildirilen vakıalarla bağlı olup, ileri sürülmeyen maddi olayları kendiliğinden gözetemez.
Dava dilekçesindeki eksikliklerin verilen bir haftalık kesin süre içerisinde yerine getirilmemesi halinde mahkeme ne şekilde karar verir?
Aynı maddenin ikinci fıkrasında ise, birinci fıkranın a, d, e, f ve g bentleri dışında kalan hususların eksik olması halinde, hakim davacıya eksikliği tamamlaması için bir haftalık kesin süre verir denilmiştir. Bu süre içinde eksikliğin tamamlanmaması halinde davanın açılmamış sayılır, amir hükmü yer almaktadır.

Talep sonucu değiştirilebilir mi?​

Davacı, ıslahla mevcut talep sonucuna yeni talep ekleyebileceği gibi talep sonucunu tamamen de değiştirebilir. İki talep sonucu arasında bir bağlantı olması gerekmez. Kanunda bu konuda bir sınırlama yoktur.
Cevap dilekçesi vermeyen taraf tanık dinletebilir mi?
Süresinde cevap dilekçesi vermeyerek delillerini bildirmeyen davalı tarafın yasal süre geçtikten sonra bildirmiş olduğu tanıklarının dinlenmesine yer yoktur.
Dava şartı noksanlığı ne demek?
( 3 ) Dava şartı noksanlığı, mahkemece, davanın esasına girilmesinden önce fark edilmemiş, taraflarca ileri sürülmemiş ve fakat hüküm anında bu noksanlık giderilmişse, başlangıçtaki dava şartı noksanlığından ötürü, dava usulden reddedilemez” şeklinde düzenlenmiştir.

Kesin süreden sonra tekrar kesin süre verilebilir mi?​

Aynı yasanın 94. maddesi gereğince kanunun belirlediği süreler kesindir. Hâkim, tayin ettiği sürenin kesin olduğuna karar verebilir. Aksi hâlde, belirlenen süreyi geçirmiş olan taraf yeniden süre isteyebilir. Bu şekilde verilecek ikinci süre kesindir ve yeniden süre verilemez.
Hakimin verdiği kesin süre adli tatilde uzar mı?
HAKİM TARAFINDAN TAYİN EDİLEN SÜRELERİN ADLİ TATİL NEDENİYLE UZAMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Dava dilekçesindeki talep değiştirilebilir mi?
Taraflar ıslahla dilekçelerinde belirtilen vakıaları, dava konusunu, talep sonucunu değiştirebilecekleri gibi, yeni bir vakıa da ileri sürebilirler. HMK.nun 177.maddesine göre ıslah tahkikatın sona ermesine kadar, sözlü veya yazılı olarak yapılabilir.

Talep sonucu cevaba cevap dilekçesi ile değiştirilebilir mi?​

Davacı, cevaba cevap dilekçesiyle davasını (iddialarını) serbestçe; ön inceleme aşamasında ise ancak karşı tarafın açık muvafakatiyle genişletebilir ya da değiştirebilir.
Konusuz kalan dava ne olur?
Bir dava konusuz kaldığı zaman, mahkemenin yargılamaya devam etmesine ve hüküm vermesine de gerek kalmamaktadır. Böyle bir durumda mahkeme, davanın konusuz kalmasından dolayı karar verilemeyeceğine hüküm getirir. Dava konusuz kaldığında, bir davadaki anlaşmazlık da sona ermiş sayılmaktadır.
Taraf sıfatı bir dava şartı mıdır?
not: taraf sıfatı dava şartı değildir. çünkü bir kimsenin hak veya borç sahibi olup olmadığı davanın esasına girilince anlaşılabilir.
 
Geri
Üst