Dava dilekcesi postayla gonderilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
210.547
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Dava dilekçesi postayla gönderilir mi?​

merhaba, elbette mahkemelere ptt kanalı ile dava dilekçesi olsun, savunma dilekçesi olsun gönderilebilir. ancak postadaki gecikme yahut kaybolmadan ötürü herhangi bir hak iddiasında bulunamazsınız.

Dilekçe kime verilir?​

Bir isteği bildirmek için yazılıp resmi veya özel kuruluşlara gönderilen yazılara dilekçe denir. Dilekçe hakkı, anayasanın 74. Maddesine göre; vatandaşlar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve TBMM’ye yazı ile başvurma hakkına sahiptir.
Dilekçeyi işleme koymayan müdür?
Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçu dilekçeyi kabule yetkili kamu görevlisine dilekçenin verilmesi ve hukuki bir neden bulunmaksızın dilekçenin kabul edilmemesi ile tamamlanır. Suç ihmali bir suç olup herhangi bir zararın meydana gelmesi aranmadığından suça teşebbüs mümkün değildir.
Başka şehirdeki mahkemeye dilekçe nasıl gönderilir?
Başka şehirdeki mahkemeye gönderilecek dilekçe kanun hükümlerine göre eksiksiz şekilde tamamlandıktan sonra bulunduğunuz yerdeki mahkemeye giderek muhabere yoluyla evrak gönderimi yapmak istediğinizi iletmeniz gerekir. Bulunduğunuz yerde başvuracağınız mahkeme ise dilekçeyi göndermek istediğiniz yerdeki görevli …

Dilekçe mail olarak gönderilir mi?​

Faks metni ulaşmasının akabinde asıl nüshanın da gönderilmesi halinde dilekçedeki şekil şartı tamamlanmış olacağından başvuru Kanuna uygun hale gelecektir. Elektronik postada ise imza bulunmadığından, şekil şartı karşılanmayacak ve başvuru işleme alınmayacaktır. İhbar ve şikayetlerde ise durum farklıdır.

Herkes dilekçe yazabilir mi?​

Anayasamızın 74. Maddesinde .”Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir.
Dilekçe nasıl başlar?
Dilekçe hangi kurumu ilgilendiriyorsa ona hitap edilerek başlanmalıdır. Başlık ve konu eksiksiz olmalı ve sağ üst köşeye tarih atılmalıdır. Başlık tarihin alt kısmında yer almalı ve ardından metin yazılmalıdır. Dilekçeler yazım ve noktalama kurallarına uygun resmi bir dille olmalıdır.
Dilekçe kabul edilmezse ne olur?
Madde 121- (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.
Madde 11 – Bu Kanun hükümlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ile Bakanlar Kurulu yürütür.
 
Geri
Üst