AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dava devam ederken davali olurse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dava devam ederken davalı ölürse ne olur?​

HMK düzenlemesi uyarınca, yargılamada taraflardan birisi ölürse mahkemece öncelikle mirasçıların belirlenmesi gerekir. Mirasçılar tarafından mirasın kabulü veya reddi ile ilgili bir işlem yapılmamışsa, mirasın reddi için kanunda öngörülen üç aylık süre geçinceye kadar dava ertelenir.

Dava tarihinden önce ölmüş kişinin hak ehliyeti nedir?​

Dava tarihinden önce ölmüş kişinin hak ehliyeti nedir?
Dolayısıyla ölü kişinin taraf ehliyeti olmadığından kural olarak ölü kişi adına ve ölü kişiye karşı dava açılması olanağı bulunmamaktadır. Aynı şekilde kural olarak ölü kişi aleyhine dava açılması halinde davanın mirasçılara yöneltilmesine de olanak yoktur.

Ölümle dava düşer mi?​

(1) Sanığın ölümü halinde kamu davasının düşürülmesine karar verilir. Ancak, niteliği itibarıyla müsadereye tabi eşya ve maddi menfaatler hakkında davaya devam olunarak bunların müsaderesine hükmolunabilir. (2) Hükümlünün ölümü, hapis ve henüz infaz edilmemiş adlî para cezalarını ortadan kaldırır.

Ölen kişinin yerine dava açılır mı?​

Ölen kişinin yerine dava açılır mı?
Kural olarak ölü kişiye karşı dava açılamaz. Bu durumda hakim, davanın tarafı olmaktan çıkarılan ve aleyhine dava açılmasına sebebiyet vermeyen kişi lehine yargılama giderlerine hükmeder.” şeklinde düzenleme yer almaktadır.
Miras davasında dahili davalı ne demek?​
Dava dosyası açıldıktan sonra ihtilafın sizinle ilgili doğru bir karar verebilmesi için tespit edilmesi ve talep üzerine ya da mahkeme tarafından resen davaya dahil edilme durumuna dahili davalı ismi verilir.

Maddi tazminat mirasçılara geçer mi?​

Maddi tazminat mirasçılara geçer mi?
Ön alım hakkı ile yaşarken mirasbırakan tarafından açılmış bir manevi tazminat davası olması şartıyla manevi tazminat talep hakkı mirasçılara geçer. Yine maddi tazminat talep hakkı da istisnasız mirasçılara geçer.

Kimlerin taraf ehliyeti yoktur?​

Ayırt etme gücünden yoksun olan kişilerin fiil ehliyeti yoktur ve bunun sonucu olarak dava ehliyeti yoktur. Ayırt etme gücü olmayan kişiler, taraf oldukları davalarda yasal temsilcileri tarafından temsil edilir. Dava ehliyeti bulunmayan kişiler, taraf oldukları davalarda yasal temsilcileri tarafından temsil edilirler.

Şikayet eden kişi ölürse ne olur?​

Şikayet eden kişi ölürse ne olur?
Medeni haklarını kullanmaya ehil olmayan veya vesayet altında bulunan zarar görenin, şikâyet hakkını kanuni temsilcisi veya vasisi kullanır. Bu son halde temsilcisi suçtan zarar gören istemese de şikâyette bulunabilmelidir. Kişi şikayette bulunduktan sonra ölürse, “ölüm” şikayetin varlığını etkilemez.
 
Öncelikle, dava devam ederken davalı ölürse ne olacağını incelemek önemlidir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre, yargılamada bir tarafın ölmesi durumunda önce mirasçıların belirlenmesi gerekmektedir. Mirasçılar mirası kabul etmedikçe veya reddetmedikçe dava ertelenebilir. Ölüm durumunda yargı süreci ve mirasçılar arasındaki haklar açısından önemli bir süreç başlar.

Ölen kişinin hukuki durumuyla ilgili olarak, ölü kişinin taraf ehliyeti olmadığından ve ölü kişiye karşı dava açılamayacağından bahsedilir. Aynı şekilde, ölü kişi aleyhine dava açılması da genel olarak mümkün değildir. Bu durumda, davanın mirasçılara yönlendirilmesi gerekebilir.

Ölüm durumunda dava düşer mi sorusuna ise cevap olarak, sanığın ölümü durumunda kamu davasının düşürülebileceği belirtilir. Ancak, bazı durumlarda müsadereye tabi mallar veya maddi menfaatler açısından davanın devam edebileceği ifade edilmektedir.

Ölen kişinin yerine dava açılıp açılamayacağı konusunda ise genel kural olarak ölü kişiye karşı dava açılamayacağı ifade edilir. Ancak, davanın tarafı olmaktan çıkarılan ve aleyhine dava açılmasına sebep olmayan kişi lehine yargılama giderlerine hükmedilebileceği belirtilir.

Miras davasında dahili davalı kavramı incelenirken, ihtilafın çözümü için tespit edilmesi ve davaya dahil edilmesi gereken kişilere "dahili davalı" denildiği vurgulanır. Bu kişiler, dava dosyasında doğru bir karar verilebilmesi için önem taşımaktadır.

Maddi ve manevi tazminat talepleri mirasçılara devredip devredemeyeceği konusunda, bazı durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, maddi tazminat talep hakkı genel olarak mirasçılara geçerken, manevi tazminat talep hakkının geçip geçmeyeceği konusunda ön alım hakkı ve belirli koşulların sağlanması gibi durumlar değerlendirilmelidir.

Tarafların dava ehliyeti konusunda ise, ayırt etme gücünden yoksun olan kişilerin fiil ehliyeti olmadığı ve dolayısıyla dava ehliyetinin bulunmadığı belirtilir. Bu kişiler, davalarda yasal temsilcileri aracılığıyla temsil edilirler.

Son olarak, şikayet eden kişinin ölümü durumunda, işlenen suçun şikayete bağlı olup olmadığı ve kanuni temsilcilerin hakları gibi konular göz önünde bulundurulmalıdır. Medeni haklarını kullanma yetkisine sahip olmayan veya vesayet altında bulunan zarar görenlerin şikayet hakkının kanuni temsilcileri veya vasileri tarafından kullanılabileceği belirtilir. Ölüm durumunda ise şikayetin devam edebileceği ifade edilir.
 
Geri
Üst