Dava acma suresi ne kadardir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dava açma süresi ne kadardır?​

Madde 7 – 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.

Devlete dava açılabilir mi?​

Devlet kurumları tarafından yapılan işlere karşı dava açılması demektir. Bu yolla açılan davalarda idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğu denetlenir, yerindeliği denetlenmez. İdari Dava Hangi Mahkemede Açılır? İdari davalar idare mahkemesinde, vergi mahkemesinde veya Danıştay’da açılır.
Idare mahkemesi dava süreci nasıl işler?
Hazırlanan dilekçe öncelikle tevzi bürosuna bırakılır ve burada esas numarası alır. Ayrıca mahkeme harç ve masrafları da mahkeme veznesine yatırılır. İdari davalar, Danıştay, idare mahkemesi ve vergi mahkemesi başkanlıklarına hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle açılır.
Dava açmak için dilekçe nereye verilir?
Dava Dilekçesi Nereye Verilir? Bulunduğunuz yerde idare ve vergi mahkemesi varsa doğrudan mahkemeye giderek elden teslim edebilirsiniz. Dava harç ve giderlerini yatırarak dava açabilirsiniz.

30 günlük dava açma süresi nasıl hesaplanır?​

Şöyle ki, Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter. Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.

Devlet kurumlarına dava açılabilir mi neden?​

İdarenin hukuka aykırı olarak gerçekleştirdiği iş ve işlemlerin iptali ve uğranılan zararın tazmini için açılır. Dava açılması için ilgili işin idare (bir kamu kurumu) tarafından yapılmış olması gerekir. Ayrıca bu işlemin kesin olarak tamamlanmış olması gerekir.
Avukat olmadan dava açılabilir mi?
Dilekçe ile dava başvurusu kişisel olarak yapılabilir. Yani avukat ile dava açma zorunluluğu yoktur. Avukatlı ya da avukatsız başvuru olabilir. Ancak; avukat ile davanın açılmış olması davalı ve davacının haklarının savunulmasında profesyonel bir yardım olacaktır.
Idari dava süreci nasıl takip edilir?
Bu işlemlerin tümü https://vatandas.uyap.gov.tr adresine T.C. Kimlik Numarası ve e-Devlet şifresiyle girilerek yapılabilmektedir.

Mahkemeye dilekçe posta ile gönderilir mi?​

merhaba, elbette mahkemelere ptt kanalı ile dava dilekçesi olsun, savunma dilekçesi olsun gönderilebilir. ancak postadaki gecikme yahut kaybolmadan ötürü herhangi bir hak iddiasında bulunamazsınız.

Idari yargıda dava dilekçesi nerelere verilir?​

İdari davalarda dava dilekçesi, idare mahkemesi veya vergi mahkemesine doğrudan müracaat edilerek elden teslim bir şekilde verilmelidir.
 
Geri
Üst