AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Darı Nedir?

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Darı, boyutu küçük, yuvarlak şekilli, beyaz, gri, sarı ya da kırmızı renklerde bulunabilen glütensiz bir tahıldır
Teknik açıdan tahıl değil, tohumdur aslında; ancak mutfak perspektifinde değerlendirildiğinde tahıl olarak kategorize edilir İlk olarak Kuzey Afrika’dan geldiği düşünülmektedir ve tarih öncesi zamanlardan beri tüketilmektedir
5Darı yemenin faydaları nelerdir?
*Kalbi korur: Darıyı bu denli kalp dostu bir tahıl yapan, magnezyum ve lif içeriğidir Aynı zamanda potasyum da içerdiğinden yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcıdır
*Kanser, kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet riskini düşürür: Darı gibi işlenmemiş tam tahılları beslenme düzeninize eklemenin, bazı kanser türlerinde, kalp hastalıklarında ve tip 2 diyabette risk düşüşünü sağladığı bilinmektedir
*Lif içeriği: Darı, safra taşlarının önlenmesine yardımcı olan çözünmez lifler içerir Lif içeriği, meme kanserine karşı da koruyucudur Lif zengini tahıllar tüketmek, kolon kanseri riskini düşürür ve darıdaki lif içeriği, kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar
*Çocukluk çağında astıma karşı koruyucudur: Bu da darının magnezyum içeriğinin bir sonucudur Yapılan araştırmalara göre, tam tahıllar ve balık türleri içeren bir diyetle beslenen çocuklarda, astım riski daha düşüktür
*Besleyici madde zenginliği: Darı, zengin bir protein, bakır, manganez, fosfor, B vitamini ve magnezyum kaynağıdırTüm tahıl bitkileri içerisindedarı, en zengin amino asitve demir içeriğine sahip türdür
*Magnezyum içerir: Migren ve yüksek tansiyon sorunları açısından da faydalıdır
*Bitki lignanları içerir: Bunlar, bağırsaklarımızdaki sağlıklı flora tarafından memeli lignanlarına dönüştürülür ve meme kanseri gibi hormon ilişkili kanserlere ve kalp hastalıklarına karşı korur
*Sindirim sağlığını iyileştirir: Darı, lif içeriği sayesinde kabızlığa, aşırı gaza, şişmeye ve kramplara iyi gelir Alkalin külü içeriği, darıyı sindirimi en kolay tahıl haline getirir
*Detoksifikasyona yardımcı olur: Darının yapısında, serbest radikalleri nötrleştiren antioksidanlardan bolca bulunur
* Yorgunlukla savaşta yardımcıdır: B vitamini, demir ve makro besleyici madde içeriği sayesinde, yorgunlukla savaşta en etkili besinlerden biri olarak görülmektedir
5Darı nasıl pişirilmelidir?
Darıyı kullanmadan önce, akan suyun altında iyice durulayarak kalan kirlerden arınmasını sağlamalısınız
Duruladıktan sonra, su, et suyu vs kullanarak 1 darı 2 sıvı ölçeği ile pişirebilirsiniz Kaynamaya başladıktan sonra, altını kısın ve 25 dakika kadar yavaş yavaş pişirin Bu şekilde pişirdiğinizde, dokusu, pirinç gibi yumuşak olacaktır Biraz daha kremsi bir kıvam istiyorsanız, sık sık karıştırın ve ara sıra su ekleyin
Darıyı, tıpkı kinoa gibi tahılsebzeprotein kaseleri hazırlamada kullanın Çiğ ya da pişirilmiş sebzeler kullanın ve tavuk ya da balık gibi bir protein kaynağı ekleyin Ev yapımı bir sosla tatlandırın ve işte size iş yerine götürebileceğiniz basit bir yemek
Yemeklerde nişasta olarak patates ya da pirincin yerine kullanın
Ekmek ve çörek tariflerinde öğütülmüş darı kullanın
Çorbalarınıza pişmiş darı katın
Pişirilmiş darıyı doğranmış sebzelerle, ufalanmış ekmekle, yumurta ve soslarla karıştırarak küçük köfteler yapın ve 175⁰C’de pişirin
Darıyı satın alma ve muhafaza etme
Darıyı kullanmadığınız zamanlarda, kilerinizin içerisinde, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin; aylarca taze kalacaktır
Buzdolabınızda da saklayabilirsiniz
Darı ağzınızda kötü bir tat bırakıyorsa eğer, bozulmuş demektir; hemen atın
Raf ömrü, diğer tahıllar kadar stabil değildir; bu yüzden toptan satın almayın
Darıyı küçük şirketlerden almayı tercih edin Yerel bir kaynağınız yoksa eğer, doğal ürünler satan marketinizin buzdolabı bölümünden alın
5Darı unu nasıl kullanılır?
Darı unu, belirgin, tatlı bir aromaya sahiptir Hızlı bir şekilde bozulabileceğinden az miktarlarda satın alın Yerel bir yerden alıyorsanız eğer, unun tazeliği hakkında bilgi edinin Güçlü bir blender kullanarak kendi darı ununuzu da öğütebilirsiniz Unu, tazeliğini koruyabilmesi için buzdolabında muhafaza edin
 
Geri
Üst