Daralma ne anlama gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
226.260
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Daralma ne anlama gelir?​

Bir sözcüğün anlamının bir bölümünü zamanla yitirmesine ya da genel bir anlamdan özel bir anlama düşmesine anlam daralması denir. Örnekler: Örneğin, “oğul” sözcüğü eskiden “yavru, çocuk” anlamında hem kız hem de erkek çocuklar için kullanılan bir kelimeyken bugün bu sözcük “sadece erkek çocuklar” için kullanılmaktadır.

Daralma neden olur turkce?​

Daralma neden olur turkce?
“de-” ve “ye-” fiil köklerine gelecek zaman, istek kipi, sıfat-fiil ve zarf-fiil eki getirildiğinde veya başka bir ek getirilip de araya -y- kaynaştırma harfi girdiğinde, bu sesler (a, e) daralarak ı, i, u, ü olur. Not: deyince, deyip örneklerindeki e, yazıda korunur. ne-ye>niye kelimesinde de daralma vardır.

Diye de daralma var mı?​

Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.

Bakıyor da ünlü daralması var mı?​

Bakıyor da ünlü daralması var mı?
Buna göre, aşağıdaki kelimelerde ünlü daralması yoktur: Oturuyor, iniyor, bakıyor…

Belde daralma ne anlama gelir?​

Omurilik bacaklara duyu ve kuvvet veren sinirleri taşır. Artrit (kıkırdak dokunun yok olması) sebebiyle omurgadaki faset eklemlerinin kemik ve bağları kalınlaşır spinal kanala baskı yapar. Bu değişiklikler lomber spinal kanalın daralmasına sebep olur ve bu duruma lomber dar kanal (spinal stenoz) denir.

Gidiyor da ünlü daralması var mı?​

Gidiyor da ünlü daralması var mı?
Yoktur. “git-> gid” sözcüğünde sadece ses olayı olarak ünsüz yumuşaması durumu vardır.

Ünlü daralması olduğunu nasıl anlarız?​

Türkçede “a – e” geniş ünlüleri ile biten fillere “-yor” eki getirildiğinde, fiilin sonundaki geniş ünlüler daralarak “ı – i – u – ü” dar ünlülerine dönüşür. Bu kurala ünlü daralması denir.

Ünlü düşmesi hangi durumlarda olmaz?​

Ünlü düşmesi hangi durumlarda olmaz?
1- İki heceli ve ikinci hecesinde “ı, i, u, ü” dar ünlüleri bulunan bazı sözcükler ünlü harfle başlayan bir ek aldıklarında sözcüğün ikinci hecesindeki “ı, i, u, ü” dar ünlü harf düşer. Bu duruma ünlü düşmesi adı verilir. NOT: İkilemelerde ve özel adlarda ünlü düşmesi olmaz.

Ünlü daralması nasıl bulunur?​

Ünlü daralması, Türkçedeki ses olaylarından biridir. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor. kutla + yor > kutluyor.

Ünlü daralması neden olur?​

Ünlü daralması neden olur?
Son sesi (a) ya da (e) ile biten fiil kök kelimeler için, şimdiki zaman (yor) eki getirildiğinde yaşanan daralmaya ünlü daralması denmektedir. Buradaki temel sebebi ise (y) harfinin daraltıcı etkisidir. O yüzden fiil kök kelimeye şimdiki zaman eki geldiğinde daralma yaşanır.

Ünlü düşmesi zorunlu mu?​

Ünlü düşmesi, Türkçede görülen bir ses olayıdır. Genellikle ikinci hecesinde dar bir ünlü (ı, i, u, ü) bulunan sözcüklerde görülür ancak istisnaları mevcuttur.

Ünlü düşmesinin şartları nelerdir?​

Ünlü düşmesinin şartları nelerdir?
İki heceli ve ikinci hecesinde ı, i, u, ü dar ünlüleri bulunan bazı kelimeler ünlü harf ile başlayan bir ek aldıkları zaman kelimenin ikinci hecesindeki ı, i, u, ü dar ünlü harf düşer. Bu duruma Türkçe ses bilgisinde ünlü düşmesi adı verilir.
 
Daralma, bir sözcüğün anlamının zamanla yitirilmesi veya genel bir anlamdan özel bir anlama düşmesi olarak tanımlanır. Bu durum özellikle dilin evrim sürecinde sıkça karşılaşılan bir olaydır. Örnek vermek gerekirse, "oğul" kelimesi eskiden hem kız hem erkek çocuklar için kullanılan bir kelimeyken zamanla sadece erkek çocuklar için kullanılmaya başlanmıştır.

Ünlü daralması ise Türkçedeki ses olaylarından biridir. Özellikle "a" veya "e" ünlüsü ile biten fiillere "-yor" eki getirildiğinde, fiilin sonundaki geniş ünlüler daralarak "ı – i – u – ü" dar ünlülerine dönüşür. Bu duruma ünlü daralması adı verilir. Örneğin, "sakla" kelimesine "-yor" eki getirildiğinde "saklıyor" haline gelmesi gibi.

Ünlü düşmesi ise ikinci hecesinde dar ünlü (ı, i, u, ü) bulunan bazı kelimelerin ünlü harf ile başlayan bir ek aldıklarında, kelimenin ikinci hecesindeki dar ünlü harf düşer. Genellikle ikinci hecesinde dar bir ünlü bulunan kelimelerde görülen bu duruma ünlü düşmesi adı verilir. Ancak ikilemelerde ve özel adlarda ünlü düşmesi gerçekleşmez.

Bu ses olaylarının dilin yapısını ve evrimini anlamak için önemli olduğunu unutmamak gerekir. Dil sürekli olarak değişen bir yapıya sahiptir ve bu tür ses olayları dilin ve kelime anlamlarının nasıl evrildiğini gösterir.
 
Geri
Üst