AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Danistayda bir dava ne kadar surer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Danıştayda bir dava ne kadar sürer?​

Çünkü ilgili yasa maddesi bir bütün olarak incelendiğinde altı aylık süre aslında hakimin karar verme süresidir. Türkiye’de idari davalar fiilen ortalama 1 yıl içinde sonuçlanmaktadır. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 20. maddesinin 5. fıkrasında süre kuralı şöyledir.

Mahkeme kararları ne zaman uygulanır?​

Geç Uygulama: İYUK madde 28’de idarenin gecikmesizin yargı kararlarını uygulamaya ve işlem tesis etmeye mecbur olduğu açıkça belirtilmiştir. Yüksek Mahkeme kararlarında bu süreyi “makul süre” olarak kabul edilmiş ve bu sürenin kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz (30) günü geçemeyeceğini belirtilmiştir.

Davanın ehliyet yönünden reddi ne demek?​

Davanın ehliyet yönünden reddi ne demek?
İdare hukukunda, bu menfaat ilişkisine “subjektif ehliyet” de denilmektedir. İptal davası açan kişinin idari işlem nedeniyle “menfaatinin ihlali” söz konusu değilse, açılan dava, subjektif dava ehliyetinin yokluğu gerekçesiyle reddedilir.

Danıştay temyiz süresi ne kadar?​

Danıştay temyiz süresi ne kadar?
Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin aşağıda sayılan davalar hakkında verdikleri kararlar, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştayda, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebilir: a) Düzenleyici işlemlere karşı açılan iptal davaları.

Dosya Danıştayda ne demek?​

Danıştay, idari yargı alanındaki en yüksek görevli idari mahkemedir (Danıştay Kanunu m.1). Danıştay, temyiz incelemesi yapmak, idare hukukunu ilgilendiren bazı konularda diğer devlet kurumlarına görüş bildirmek ve bazı davalara ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakmakla görevlidir.

Danıştay kararları nerede yayınlanır?​

Danıştay kararları 1937-1971 yılları arasında Danıştay Kararlar Dergisinde; 1971-2002 yılları arasında Danıştay Dergisinde yayınlanmıştır. 2003 yılından itibaren ise Danıştay kararları Danıştay Kararlar Dergisi isimli yeni bir dergide yayınlanmaya başlanmıştır. Bu dergi yılda üç defa çıkmaktadır.

Yürütmeyi durdurma kararı ne zaman uygulanır?​

Yürütmeyi durdurma kararı ne zaman uygulanır?
Yürütmenin durdurulması kararı verilen bir idari davada, bu karar idareye tebliğden itibaren 30 gün içinde uygulanmak zorundadır.

Idare mahkemesi kararlarının uygulanması için kesinleşmesi gerekir mi?​

Idare mahkemesi kararlarının uygulanması için kesinleşmesi gerekir mi?
Adli yargıda ilk derece mahkemelerinin kararlarının uygulanabilmesi için üst mahkemelerce kararın kesinleşmesi gerekirken idari yargıda böyle bir uygulama yoktur. Yani idari yargıda ilk derece mahkemelerinin verdiği kararlar en geç 30 günlük sürede uygulanmak zorundadır.
Davanın görev yönünden reddi ne demek?​
İdari yargı mercii, önüne gelen davada idari yargıyı görevli görmüyorsa, davanın çözümünde (adli ve askeri yargının görevli olduğu kanaatine varırsa) davayı görev yönünden reddeder.
Danıştay hangi davalara bakar?​
– Danıştay, İdare Mahkemeleri ile vergi mahkemeleri tarafından verilmiş durumda olan kararlar ve ilk derece mahkemesi olarak görev üstlenir. – Danıştay tarafından görülen davalarla alakalı olan kararlara karşı temyiz istemlerini inceler ve sonrasında bir karara bağlamakla görevlidir.

Danıştay nedir ne iş yapar?​

Danıştay nedir ne iş yapar?
Anayasa’da öngörülen Yüksek Mahkemelerden biri olan Danıştay, Anayasa’nın 155. maddesine göre, yönetimin yargı yoluyla denetlenmesinde etkin ve önemli görev yapan bir yargı kuruluşu olmanın yanı sıra, yürütme organına yardımcı bir inceleme, danışma ve karar organıdır.

Danıştay kararı nasıl bulunur?​

Danıştay kararı nasıl bulunur?
- Dosya Sorgulama. Dava dosyalarınızı, UYAP Vatandaş Portal üzerinden sorgulayabilirsiniz.
- Karar Arama. Danıştay dairelerinin emsal nitelikte olan kararları arasından arama yapabilirsiniz.
- Uyap. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi.
- Kurumsal E-Posta.
- Bilgi Edinme.
- Hak Sahipliği Sorgulama.
 
Danıştayda bir dava ne kadar sürer sorusuna verilen cevapta, ilgili yasa maddesine göre altı aylık sürenin hakimin karar verme süresi olduğu belirtilmiştir. Türkiye'de idari davaların genellikle ortalama 1 yıl içinde sonuçlandığı ifade edilmiştir. Ayrıca 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 20. maddesinin 5. fıkrasında süre kuralının yer aldığı belirtilmiştir.

Danıştay kararları konusunda belirtilen bilgilere göre, kararlar idareye tebliğinden itibaren otuz gün içinde uygulanmak zorundadır. Bu süreye "makul süre" denilmekte olup, kararların 30 gün içinde uygulanması gerektiği belirtilmiştir.

Davanın ehliyet yönünden reddi konusunda ise, idare hukukunda "subjektif ehliyet" kavramının önemine değinilmiş ve açılan davanın subjektif dava ehliyetinin yokluğu sebebiyle reddedilebileceği ifade edilmiştir.

Danıştay temyiz süresi ise Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin belirli davalar hakkında verdikleri kararların, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebileceği belirtilmiştir.

Dosya Danıştayda ne demek sorusuna verilen cevapta, Danıştay'ın idari yargı alanındaki en yüksek görevli idari mahkeme olduğu ve temyiz incelemesi yapma, idare hukuku konularında görüş bildirme ve bazı davalara ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakma gibi görevlerinin bulunduğu belirtilmiştir.

Danıştay kararlarının nerede yayınlandığı konusunda ise; 1937-1971 yılları arasında Danıştay Kararlar Dergisi, 1971-2002 yılları arasında Danıştay Dergisi ve 2003 yılından itibaren Danıştay Kararlar Dergisi isimli dergide yayınlandığı bilgisi paylaşılmıştır.

Son olarak, Yürütmeyi durdurma kararının uygulanma süresi, idareye tebliğinden itibaren 30 gün olarak belirtilmiş ve idare mahkemesi kararlarının uygulanması için kesinleşmesi gerekmeksizin en geç 30 günlük sürede uygulanması gerektiği vurgulanmıştır.
 
Geri
Üst