AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Danistay da bir dava ne kadar surer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.443
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Danıştay da bir dava ne kadar sürer?​

Çünkü ilgili yasa maddesi bir bütün olarak incelendiğinde altı aylık süre aslında hakimin karar verme süresidir. Türkiye’de idari davalar fiilen ortalama 1 yıl içinde sonuçlanmaktadır. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 20. maddesinin 5. fıkrasında süre kuralı şöyledir.

Ilk inceleme üzerine verilen kanun yolu açık olan kararlar nelerdir?​

Ilk inceleme üzerine verilen kanun yolu açık olan kararlar nelerdir?
Dolayısıyla İYUK 45. maddesinde, ilk inceleme üzerine verilen kararlardan kastedilen, istinaf kanun yolu açık olan kararlardır. karar verilmesi gerektiği kanaatine varması halinde, istinaf başvurusunu gerekçeli olarak reddetme yetkisi olup olmadığının açıklığa kavuşturulması gerekir.

Kesin hükmün uygulanmasını sağlamak kimin görevidir?​

Kesin hükmün uygulanmasını sağlamak kimin görevidir?
Buna karşılık bu vakıaları mümkün bütün hukuki görüş açılarından inceleme ve hukuku uygulama görevi ise hâkime yüklenmiştir.

Danıştay karar aşamasında ne kadar sürer?​

İtiraz edilen merciler dosyanın kendisine gelişinden itibaren yedi gün içinde karar vermek zorundadır. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir (İYUK m.27/7).

Danıştay temyiz süresi ne kadar?​

Danıştay temyiz süresi ne kadar?
Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin aşağıda sayılan davalar hakkında verdikleri kararlar, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştayda, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebilir: a) Düzenleyici işlemlere karşı açılan iptal davaları.

Idari yargıda kanun yolları nelerdir?​

Idari yargıda kanun yolları nelerdir?
İdari yargıda olağanüstü kanun yolları; Yargılamanın Yenilenmesi (İYUK, m. 53) , Kanun Yararına Temyiz (İYUK, m. 51)’dir. Bu kanun yollarına dosya kesinleşmeden başvurulamaz.
Idare mahkemesinin hangi kararları kesindir?​
Bölge idare mahkemelerinin 46 ncı maddeye göre temyize açık olmayan kararları kesindir. Bu kararlar, dosyayla birlikte kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilir ve bu mahkemelerce yedi gün içinde tebliğe çıkarılır.

Kesin Hükmu kim verir?​

Kesin Hükmu kim verir?
Kesin hüküm tarafları ve mahkemeyi bağlayıcıdır. (HMK m. 303) Açılan bir dava hakkında kesin hüküm bulunmaması dava şartlarındandır. (HMK m. 114/1-i) Dava konusu hakkında bir kesin hüküm olması halinde mahkeme diğer dava şartlarında da olduğu gibi bu hususu resen gözetmelidir.

Görevsizlik kararında vekalet ücreti çıkar mı?​

Görevsizlik kararında vekalet ücreti çıkar mı?
Anılan Kanun’un 323/ğ. maddesi gereğince yargılama giderlerinden sayılan vekâlet ücretine de görevsizlik kararında ayrıca hükmolunamaz.
 
Danıştay'da bir dava ne kadar sürer sorusuna detaylı bir yanıt vermek gerekirse, Türkiye'de idari davalar genellikle fiilen ortalama 1 yıl içinde sonuçlanmaktadır. Ancak 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda belirtilen süreler de dikkate alınmalıdır. Örneğin, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 20. maddesinin 5. fıkrasına göre, hakimin karar verme süresi altı ay olarak belirlenmiştir.

İlk inceleme üzerine verilen kararlardan kastedilen, istinaf kanun yolu açık olan kararlardır. Yani, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesine göre, ilk inceleme üzerine verilen kararlara karşı istinaf kanun yolu açıktır ve bu kararlar istinaf mahkemesi tarafından incelenir.

Kesin hükmün uygulanmasını sağlamak görevi ise hâkimdedir. Yani, kesin hükmün uygulanması için gereken adımları atmak hâkimin sorumluluğundadır. Hâkim, kesin hükmün uygulanmasını sağlamakla yükümlüdür ve bu konuda gerekli adımları atmakla sorumludur.

Danıştay karar aşamasında ise itiraz edilen merciler dosyanın kendilerine ulaşmasından itibaren yedi gün içinde karar vermek zorundadır. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir ve bu kararlar üzerinde yeniden itiraz yolu kapalıdır.

Danıştay temyiz süresi ise Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin belirli davalar hakkında verdikleri kararlar için otuz gündür. Bu süre içinde kararın tebliğinden itibaren Danıştay'a temyiz başvurusu yapılabilir.

Idari yargıda kanun yolları ise Yargılamanın Yenilenmesi ve Kanun Yararına Temyiz gibi olağanüstü kanun yollarını içerir. Bu kanun yollarına dosya kesinleşmeden başvurulamaz ve belirli prosedürlere uygun olarak başvuru yapılması gerekmektedir.

Son olarak, görevsizlik kararı durumunda vekalet ücreti hükmolunamaz. Yargılama giderlerinden sayılan vekâlet ücreti, görevsizlik kararında ayrıca hükmolunamaz ve bu konuda özel bir düzenleme bulunmaktadır.
 
Geri
Üst