- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Danışıklılık ne demek?
Hukukta muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma. Arapça kökenli bir sözcük olan muvazaa “danışıklılık” anlamına gelir.Muvazaalı işlem değildir ne demek?
Muvazaalı İşlemin Geçersizliği ve Yokluğu Muvazaada, tarafların karşılıklı iradeleri görünürdeki işlemin geçersiz olması yönündedir. Bu sebeple muvazaalı işlem geçersizdir. Muvazaada tarafların üzerinde anlaştıkları husus, görünüşteki muvazaalı işlemin hüküm ve sonuç doğurmaması yönündedir.
Muvazaa nedir ornek?
Nispi Ve Mutlak Muvazaa Örnekleri Bir kişinin arabasını arkadaşına bağışlaması halinde ailesinden çekindiği için ailesine aracı arkadaşına sattığını söylemesi nispi muvazaaya örnek gösterilebilecektir. Gerçekte bağış niteliğinde olan sözleşme burada satış gibi gösterilmiştir.
Muazza ne demek?
Müezza (Muazza) Arapça izzet ve ikram olunan, saygı ve sevgi gören, itibar edilip ağırlanan Muazzetün (Muazzeh) kelimesinin Türkçeleşmiş halidir ve İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in kedisinin adıdır. Kısa tüylü, karamel rengi bir habeş kedisi olduğu rivayet edilir.Muvazaalı ne anlama gelir?
Herhangi bir hukuki zemine dayanan ilişkinin taraflarınca gizli bir şekilde yapılan işlemlere muvazaa denir. En genel anlamıyla muvazaa nedir? sorusuna verilebilecek yanıt; kişinin üçüncü şahıslardan mal veya benzeri varlığı saklaması ve bunun hukuki şekilde gerekçelendirmeye çalışması anlamına gelmektedir.
Muvazaa ne demek KPSS?
Gerçek irade gizlenerek ve bunu yerine başka bir irade ortaya konularak yapılan sözleşmelere Muvazaa yani danışıklık denilmektedir. Muvazaayı gerçekleştiren taraflar, gerçek iradelerini saklayarak üçüncü kişileri aldatmayı ve bu işlem neticesinde bir takım menfaat elde etmeyi amaçlamaktadırlar.
Hakkın kötüye kullanılması nedeniyle muvazaayı ileri sürülmesi halinde, Yazılı borç ikrarı varsa, muvazaanın kesin hükümsüzlüğü ileri sürülemez.
Muvazaalı satış ne demek?
Gerçek ismini ve özelliklerini gizleyip, kendini başka biri gibi göstererek üçüncü kişileri kandırmak amacıyla yapılan işlemlere muvazaa denir. Muvazaalı satış en yaygın olarak, borçlu bir kişinin sahip olduğu borçtan dolayı evi satılmasın diye başka birine satmış olarak göstermesi olarak karşımıza çıkar.
Danışıklı işlem ne demek?
Muvazaa, diğer adıyla danışıklı işlem davaları gerçek olmadığı halde gerçekmiş gibi hukuki sonuç doğuran işlem ve tasarruflara ilişkindir. Burada söz konusu olan görünüşte dış dünyaya karşı sonuç doğuran hukuki işlem veya tasarrufun gerçek işlem veya tasarrufu saklamasıdır.
Muvazaalı eczane ne demek?
* Yönergede Muvazaa; “Eczacının sahip ve mesul müdürü olarak göründüğü eczaneyi fiili olarak görevi başında bulunsun veya bulunmasın, gizli veya açık, yazılı veya sözlü anlaşmalarla ortak veya bireysel olarak bir başkasının işletmesi faaliyetini ve benzeri tüm faaliyetleri” şeklinde tanımlanmıştır.Muvazaa nedir kaça ayrılır?
Gizli işlem ise, taraflarca gerçekte kurulmak istenen işlemdir. İçerdikleri öğelere göre muvazaa mutlak ve nisbi olarak ikiye ayrılıyor: Mutlak Muvazaa, kişilerin aslında hiçbir işlem yapmadıkları halde, yalnız üçüncü kişilere karşı bir işlem yapmış gibi görünmek için işlem yapmaları haline denir.
Muvazaa nasıl ispat edilir?
Taraflar yazılı delilin yanı sıra, diğer kesin deliler olan ikrar, yemin ve kesin hüküm ile de muvazaa iddiasını ispat edebilirler. (Atamulu, 206.) Üçüncü kişiler HMK’nun 203. maddesinin d bendi gereği muvazaa iddiasını her türlü delille ispat edebilirler.