AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dana ne zaman besiye alinir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dana ne zaman besiye alınır?​

YAŞ : Yaşlı hayvanlarda canlı ağırlık kazancı yağlanma şeklinde olduğundan 1 kg canlı ağırlık kazancı için gerekli yem miktarı genç hayvanlara göre ciddi miktarda yükselir. Bu yüzden erkek danalar 6-8 ay boyunca iskelet büyümesi sağlanıp sonra besiye alınmalıdır.

Besiye genel olarak hayvanlar kaç aylıkken başlanır?​

Yoğun besleme programına alınmış besi sığırları 6 aylık yaştan itibaren günlük ortalama 1100-1200 g kadar canlı ağırlık artışı sağlayabilirler. Verilecek rasyon istenen canlı ağırlık hızına göre düzenlenmelidir.

Dana en erken ne zaman kesilir?​

Dana en erken ne zaman kesilir?
Buzağılarda sütten kesme genellikle 5-8. haftalar arasında olur. Ekonomik açıdan buzağıları mümkün olduğunca erken sütten kesmek doğru bir uygulamadır. Sütten kesme işlemi birden bire ya da kademeli olarak yapılabilir. Fazla miktarda süt içen buzağılar sütten kademeli olarak kesilmelidir.

Büyükbaş hayvan en erken ne zaman kesilir?​

Kameri yıl esasına göre bakıldığı zaman develer ise mutlaka 5 yaşını geçmiş olması gerekir. Sığır ve manda için ise bu durum 2 yaş olarak ifade edilmektedir. Koyun ile beraber aynı zamanda keçi de yine 1 yaş sınırı üzerinden kurbanlık için ele alınmaktadır.

1 yaşındaki dana kesilir mi?​

Peygamberin sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir. Buna göre kameri yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır.

2 yaşındaki Dana nasıl anlaşılır?​

2 yaşındaki Dana nasıl anlaşılır?
Sığır 2 yaşını doldurduğunda 2 ön dişi düşer, yerlerine daha iri yeni dişler çıkar. Buna halk arasında kapak atma, kapaklı mal, diş atma denir. Buradan o sığırın 2 yaşını doldurduğu anlaşılır. Bu arada, 2 yaşını doldurduğu halde kapak atmamış sığırlar da olabilir.
Büyükbaş kaç yaşında kesilir?​
KURBANLIKLARIN YAŞLARI VE YAŞ TAYİNİ Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını (24 ayını), deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda altı aylıktan sonrakilerin bir ya- şını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir.
 
Dana ne zaman besiye alınır sorusuna verilen cevaba göre, erkek danaların iskelet büyümesinin tamamlandığı 6-8 aylık dönemden sonra besiye alınması önerilir. Bu şekilde, canlı ağırlık kazancının daha efektif ve verimli olması hedeflenir.

Besiye genel olarak hayvanların kaç aylıkken başlanacağına dair verilen bilgiye göre, yoğun besleme programına alınmış besi sığırlarının 6 aylık yaş döneminden itibaren günlük ortalama 1100-1200 gram canlı ağırlık artışı sağlayabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle, beslenme programı ve rasyonun istenen canlı ağırlık hızına göre düzenlenmesi önemlidir.

Dana en erken ne zaman kesilir konusunda, buzağıların sütten kesilmesi genellikle 5-8. haftalar arasında gerçekleşmektedir. Ekonomik açıdan, buzağıların mümkün olduğunca erken sütten kesilmesi önerilir. Ayrıca, sütten kesme işlemi birden bire veya kademeli olarak yapılabilir. Fazla miktarda süt tüketen buzağılar ise kademeli olarak sütten kesilmelidir.

Büyükbaş hayvanların en erken ne zaman kesilebileceği konusunda verilen bilgiye göre, kameri yıl esasına göre bakıldığında develer için 5 yaşını, sığır ve manda için ise 2 yaşını geçmiş olması gerektiği belirtilmektedir. Koyun ve keçi içinse kurbanlık olarak ele alındığında 1 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir.

1 yaşındaki bir dana kesilebilir mi sorusuna verilen cevapta, peygamberin sünnetine uygun olarak kameri yıl esasına göre, devenin 5, sığır ve mandanın 2, koyun ve keçinin ise 1 yaşını doldurmuş olması gerektiği ifade edilmektedir.

Son olarak, 2 yaşındaki bir dana nasıl anlaşılacağı konusunda verilen bilgiye göre, sığır 2 yaşını doldurduğunda 2 ön dişinin düşeceği ve yerlerine daha iri yeni dişlerin çıkacağı belirtilmektedir. Bu duruma halk arasında "kapak atma" veya "diş atma" denir ve bu şekilde sığırın 2 yaşını doldurduğu anlaşılabilir. Ancak, 2 yaşını doldurmuş olmasına rağmen dişlerin hala düşmediği durumlar da olabileceği ifade edilmektedir.

Genel olarak, büyükbaş hayvanların kesilme yaşları belirli kriterler doğrultusunda tespit edilirken, hayvanların sağlığı, canlı ağırlığı ve diğer fiziksel özellikleri de göz önünde bulundurulmalıdır.
 
Geri
Üst