AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dana eti özellikleri nelerdir?

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Dünya üzerinde en yaygın olarak yenilen et türüdür Birçok bölgede koyun etine nazaran çok daha fazla tercih edilen dana eti yaygın olarak sığır etine nazaran da daha çok tercih edilmektedir Bilindiği üzere sığırın yaşça küçüğüne dana denmektedir
Dana etinin özellikleri, faydaları nelerdir?
Dana eti hayvansal gıdalar içinde en çok tüketilen et türünden bir tanesidir
Dana eti bazı özellikleri sebebiyle küçükbaş ve beyaz ete nazaran daha çok tercih edilmektedir
Dana eti özellikle küçükbaş hayvanların etine göre daha sert yapıdadır
Rengi daha koyu kırmızı bir renge sahiptir
İnsanı rahatsız edici bir kokusu yoktur
Enerji değeri küçükbaş hayvanlarının etine nazaran daha azdır Kalori dediğimiz enerji miktarı koyunlarınkinden yaklaşık olarak %50 civarında daha azdır
Dana eti kolesterol yönünden koyun etine nazaran daha fazla miktarda kolesterol barındırmaktadır
Küçükbaş hayvanların etlerine nazaran daha az yağ miktarına sahiptir
Protein yönünden oldukça zengin olan dana eti, özellikle koyun etinde bulunan protein miktarına göre neredeyse iki kat daha zengindir
İçeriğinde yoğun şekilde B vitamini barındırmaktadır
Dana eti kasaplarda satılırken kıyma, kuşbaşı, biftek ve rosto biçiminde satılmaktadır
Dana etinin en kaslı ve en sert bölümü gerdan, but ve karın bölümüdür Bu bölümlerin sert ve kaslı olması hareketli bölüm olmalarından kaynaklanmaktadır Bu bölümler dışında kalan bölümler hem yumuşak hem de kassız bölümlerdir Bu sebeple kassız ve yumuşak olan bölümler fiyat yönünden daha pahalıdır
Dana etinin pişirilme yöntemleri nelerdir?
Antrkot
Yahni ya da haşlama
Kavurma
Döner
Köfte
Şiş
Biftek,
Izgara
Tas kebabı,
Kıymalı yemekler
Etli Sebzeli yemekler
Dana eti kesiliş biçimleri ve isimleri nelerdir?
Kıyma, dana etinin en ince halidir, bir makinayla veya elli çok ince şekilde çekilmesine verilen isimdir
Biftek, dana etinin kalınlığı genel olarak 23 cm kalınlığında ve 10 ila 20 cm genişliğinde dikdörtgene yakın şekilde kesilmiş halidir
Kuşbaşı, en çok satılan kesim şekillerinden olup parça et olarak da tabir edilmektedir 34 cm boyutlarında küp şeklinde parçalara kesilmiş halidir
Rosto, dana etinin fırınlanmak için büyük parçalar halinde kesilmiş biçimine verilen isimdir
Dana etinin bölümleri nelerdir?
Kontrfile
Bonfile
Nuar
Kontrnuar
Sokum
Tranç
Yumurta
Antrikot
Bodigo
Döş
Pençeta
Kürek
Gerdan
 
Geri
Üst