Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Damlatas Magarasi hangi kayac turundendir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Damlataş Mağarası hangi kayaç türündendir?​

Damlataş mağarası, günümüzdeki gelişim sürecini tamamlamış ve 540- 545 m yükselti basamakları arasında askıda kalmış, fosil bir mağaradır. Karadağ kireçtaşı olarak adlandırılan Üst Jura-Alt Kretase’ye ait dolomitik kireçtaşı ile dolomit litolojisinden oluşan formasyon içerisinde gelişmiş bir mağaradır.

Mağara ekosistemi nedir?​

Mağaralar karanlık, yüksek nem ve düşük sıcaklık gibi özelliklerinden dolayı çevremizde gördüğümüz diğer ekosistemlerden farklı özellikler taşırlar. Mağara canlılarını etkileyen en büyük etmenler enerji ve nutrienttir. Mağaralar besin zincirinin birincil üreticisi olan bitkilerden yoksundurlar.
Mağaralar ne amaçla kullanılır?
Mağaralar, tarihin birçok döneminde zorlu hava koşullarından korunma alanları, su temin edebileceği alanlar, yiyeceklerin bozulmadan saklanabileceği alanlar ya da ölüleri gömmek için mezar alanları gibi farklı birçok amaçlarla insanlar tarafından kullanılmıştır.
Tor topoğrafyası hangi kayaçlardan meydana gelir?
Kütle halindeki granitler, fiziksel ve kimyasal ayrışmaya uğradıklarında değişik boyut ve şekillerde bloklara dönüşür.Granitlerin ayrışması sonucu yer yer birbiri üzerinde yer alan irili ufaklı köşeleri yuvarlaklaştırılmış bloklardan oluşan bir topoğrafya şekli meydana gelir.Buna tor topoğrafyası denir.

Antalya Damlataş mağarası nasıl oluşmuştur?​

Damlataş Mağarasını hikâyesi, yaklaşık 15.000 yıl önce tavanından akan yağmur suları ile oluşmuştur. Ayrıca mağaranın değişmeyen sıcaklığı ile eriyen damlalar, mağaraya akan sular ile eriyen damlalar, dikitlerin oluşmasını sağlamıştır. 1948 yılında ise keşfedilmiş ve Türkiye’de turizme açılan ilk mağaradır.

Karanlık mağaralarda hangi hayvanlar yaşar?​

Trogloksen canlılara yarasa, ayı ve bazı kuş ve fare türleri örnek verilebilir. Örneği yarasalar gündüzleri mağara içerisinde yaşamaktadır ve geceleri beslenmek için mağara dışına çıkarlar. Ayılar ise barınmak için mağaraları kullanabilirler. Troglofil canlılara ise örümcek, böcek veya amfibiler örnek verilebilir.
 
Geri
Üst