AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Damga vergisi kimler muaf?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Damga vergisi kimler muaf?​

Pey akçesi, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart gibi bir sözleşmenin müeyyidesi mahiyetinde olan taahhütlerden, başlı başına bir sözleşmeye konu olmadıkça damga vergisi alınmaz.

Damga vergisi hangi durumlarda verilir?​

Kişiler ve kurumlar arasında yapılan anlaşma ve işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan bir vergidir. Damga vergisi, aylık ödenir. Beyannamesi ise, izleyen ayın 23. günü, vergi olduğu zaman verilir, izleyen ayın 26. gününde de ödenir.
Damga vergisi hangi hallerde kesilir?
En kısa ve net tanımıyla Damga Vergisi, her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi çeşididir. Açılımına bakmak gerekirse; kişiler ve kurumlar arasındaki anlaşma ve işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olduğunu söyleyebiliriz.
Gizlilik sözleşmesinde damga vergisi olur mu?
Buna göre, gizlilik taahhütnamesi şeklinde sözleşmeden ayrı olarak düzenlenen kağıtlar özelgede geçen şartlarla damga vergisine tabi değildir.

Resmi Daireler damga vergisi öder mi?​

Damga Vergisi Kanunu’nun 3 üncü maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca, damga vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir ve resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişiler öder.

Kira sözleşmesi damga vergisi şart mı?​

Taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin (diğer sözleşmeler için de bu geçerlidir) tanzim tarihini izleyen 15 gün içerisinde Damga Vergisinin beyan edilip ödenmesi gerekmektedir, aksi durumda Vergi Dairesince her geçen gün için gecikme zammı/faizi da tahsil edilerek cezalı tarhiyat yapılacaktır.
Damga vergisi nasıl beyan edilir?
Damga vergisi mükellefler tarafından ay içinde hazırlanan kâğıtların ertesi ayın 20’sinde ödenmesi gereken vergisidir. İzleyen ayın 20’nci günü akşamına kadar vergi dairesine beyan edilir. 26’ncı gününde de ödemesi yapılır.
Damga vergisi hangi tutar üzerinden hesaplanır?
Damga vergisinin katma değer vergisi hariç olmak üzere sadece işin bedeli üzerinden hesaplanacağı, Katma değer vergisi dahil edilerek düzenlenen kağıtlardan alınması icabeden damga vergisinin ise katma değer vergisi tutarı düşüldükten sonra kalan meblağ üzerinden hesaplanacağı, 30 Seri No’lu Damga Vergisi Genel …

Damga vergisi nedir?​

Damga Vergisi, her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi çeşididir. Açılımına bakmak gerekirse; kişiler ve kurumlar arasındaki anlaşma ve işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olduğunu söyleyebiliriz.

Damga vergisi, devlet tarafından alınan vergidir.?​

En kısa ve net tanımıyla Damga Vergisi, her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi çeşididir. Açılımına bakmak gerekirse; kişiler ve kurumlar arasındaki anlaşma ve işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olduğunu söyleyebiliriz.
Damga vergisi nasıl ödenir?
Damga vergisi nasıl ödenir? Damga vergisinin iki şekilde ödenmesi mümkündür. Bunlardan birine ‘Nispi Ödeme’ denir ve binde 8,25 olarak hesaplanır. İkinci seçenek ise Maktu Şekilde ödemedir ve 30 TL olarak ödenir. Şayet sözleşmede değer belirtilmemişse damga vergisi maktu alınır, değer varsa nispi alınır.
Damga vergisi tutarı neye göre hesaplanır?
Damga vergisi tutarı neye göre hesaplanır? Damga vergisine konu olan kağıtların nüshasına göre damga vergisi hesaplanır. Bununla birlikte suret veya fotokopi damga vergisinin kapsamında değildir. İdareye sözleşmeyi ibraz eden kişi damga vergisini ödemekle yükümlü olur.
 
Geri
Üst