AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Damga vergisi acisindan vergiyi doguran olay nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Damga vergisi açısından vergiyi doğuran olay nedir?​

Vergiye tabi kâğıtların düzenlenmesi, damga vergisinde vergiyi doğuran olaydır. Damga vergisinin doğabilmesi için düzenlenmiş bir kâğıdın varlığı gerekmektedir. Başka bir ifadeyle vergiyi doğuran olay işlemin varlığı değil, işleme ilişkin kâğıdın düzenlenmesidir [12].
Sözleşme damga vergisi ne zaman doğar?
Damga Vergisi Taraflar için Ne zaman Doğar? Sözleşme düzenlendiği anda, damga vergisi de doğmuş olur. Sözleşmenin düzenlenmiş olması için, sözleşme üzerinde hukuki önemi olan yazıların olması ve mutlaka sözleşmenin taraflarca imzalanması gerekir.
Sözleşme damga vergisi ödenmezse ne olur?
Damga vergisi ödenmemiş veya eksik ödenmiş kağıtların işleme konulması halinde hem kâğıdı işleme koyan vergi mükellefine hem de işlemi yapan ilgiliye cezai müeyyide uygulanacaktır. İmza sahipleri arasında vergiden müstesna olanların bulunması damga vergisinin eksik ödenmesini veya ödenmemesini gerektirmez.

Akitlerle ilgili kağıtlar nelerdir?​

Akitlerle İlgili Kağıtlar-3 Teminat senedi borçlunun borcunu ödeyeceğine veya yüklendiği bir edimi ifa edeceğine ilişkin olarak üçüncü bir kişinin alacaklıya güvence vermesine dair düzenlenen kağıttır.
Vergiyi doğuran olay nedir?
Vergiyi doğuran olay tanımı Vergi Usul Kanununun 19 uncu maddesinde tanımlanmıştır. Buna göre Vergiyi Doğuran Olay; Vergi alacağı vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğar. Vergiyi doğuran ola, vergi yükümlüleri ile vergi konuları hukuki bağ kuran unsurdur.
Vergi borcu hangi aşamada doğar?
Vergiyi Doğuran Olayın Meydana Gelmesi Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde vergiyi doğuran olay, mal teslimi veya hizmet ifasının yapıldığı anda meydana gelir.

Sözleşme damga vergisi nasıl beyan edilir?​

Sözleşmelerin damga vergisi esas olarak makbuz karşılığı ödenir. Bu yöntem aslında beyan esasıdır. Damga vergisi beyannamesiyle vergi beyan edilir ve ödenir. Ödeme karşılığında makbuz üretildiği için yönteme “makbuz verilmesi suretiyle ödeme” denmiştir.
İhale damga vergisi ne zaman doğar?
Genel bütçeli dairelerin ihtiyaçları için teşekkül ettirilen ihale komisyonu tarafından alınan ihale kararlarına ait damga vergisinin, ihale kararının yükleniciye tebliğinden itibaren en geç 15 gün içinde, verginin mükellefi olan yükleniciler tarafından, genel bütçeli idarelere hizmet veren saymanlıklara veya …
Damga vergisi ödenmemiş sözleşme geçerli midir?
Damga vergisinin mükellefleri, bu vergiye tabi kâğıtları, imza eden kişilerdir. Sözleşmenin damga vergisinin ödenmemiş olması veya eksik ödenmesi, o sözleşmenin geçerliliğini etkilemez. Sözleşmenin geçerli olması için yazılı olarak düzenlenmesi, imzalanması ve hukuki hüküm ifade etmesi ispat için yeterlidir.

Her sözleşmede damga vergisi olur mu?​

1- Sözleşmeleri imzalayanlar damga vergisi ödemekle mükelleftir. 3- Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen sözleşmelerin her nüshası ayrı ayrı aynı miktar veya oranda damga vergisine tabidir. 4- Aynı sözleşmede birbirinden tamamen ayrı birden fazla işlem bulunması halinde bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınır.
5035 sayılı kanun nedir?
2 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazetede (Sayı: Mükerrer 25334) yayımlanan 5035 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, damga vergisi, harçlar ve çevre temizlik vergisi ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır.
 
Geri
Üst