AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dalli zincirli aminoasitler Hangi hastalik?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dallı zincirli aminoasitler Hangi hastalık?​

MSUD, dallı zincirli alfa-ketoasit dehidrogenaz enzim grubundaki eksiklik sonucu ortaya çıkar ve vücut, dallı zincirli amino asitler(BCAA) olarak bilinen üç amino asiti(lösin, izolösin ve valin) gerektiği gibi diğer maddelere dönüştüremez.

BCA mi kreatin mi?​

BCAA, egzersiz sırasında yakıt için kullanım açısından mükemmel bir seçenektir. Cüzdanınızı fazla zorlamadan kas boyutunuzu artırmaya yardımcı olabilir. Kreatin ise, güç oluşturmak isteyenler için mükemmel bir egzersiz öncesi takviye görevi görür.
Dallı zincirli aa Nelerdir?
Dallı zincirli aminoasitler, dışardan alınması gereken aminoasitlerden olan valin, lösin ve izolösin’ den oluşur. Lösin ve izolösin aminoasitleri aynı molekül formüle sahip ancak farklı özellikleri olan izomer aminoasitlerdir. Kırmızı et ve süt ürünleri dallı zincirli amino asitlerin (DZAA) en zengin kaynaklarıdır.

BCAA karaciğere zarar verir mi?​

Ayrıca diğer tüm aminoasitlerden farklı olarak BCAA, karaciğer yerine kasta metabolize olmaktadır. Böylece karaciğer üzerinde olumsuz bir etkisi oluşmamaktadır. Karaciğer yağlanması olan veya yüksek karaciğer enzimlerine sahip bireylerde hayvansal kaynaklı protein kısıtlamasına gidilebilmektedir.

Lösin eksikliğinde ne olur?​

Valin, lösin ve izolösin metabolizmasındaki bozukluklar letarji, sara nöbetleri, koma ve ölümle ortaya çıkar. Fenilalanin metabolizmasındaki bozukluklar zeka geriliği ve fenilketonüriye neden olur. Metionin ve tirozin metabolizması bozuklukaları ise uzun dönem nörolojik zorluklar ve organları tutan bulgulara yol açar.
Kreatin BCAA Nedir?
BCAA olarak bilinen dallı zincirli amino asit destekleri; valin, izolösin ve lösindden oluşan, yağsız kas kütlesini ve performansını arttırmak isteyen sporcular tarafından sıklıkla kullanılan gıda takviyeleridir. Diğer amino asitlerin aksine BCAA’lar karaciğerde değil kaslarda metabolize edilir.
 
Geri
Üst