AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dalga Enerjisi Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Dalga enerjisi, okyanuslarda ve denizlerde rüzgar neticesinde oluşan dalga hareketlerinden elde edilen yenilenebilir bir enerji cinsidir. Bu enerji kullanılarak elektrik üretilebilmektedir. Okyanus ve denizdeki dalgalardan enerji elde etme fikri 1800’lerin başında ortaya atılmış olmasına karşın, uygulanabilir hale gelmesi 1970’leri bulmuştur. Günümüzde yaygın bir enerji yapım usulü olmamasına karşın, özellikle enerji eriştirmesi güç olan ismeler için […]

Dalga enerjisi, okyanuslarda ve denizlerde rüzgar neticesinde oluşan dalga hareketlerinden elde edilen yenilenebilir bir enerji cinsidir. Bu enerji kullanılarak elektrik üretilebilmektedir. Okyanus ve denizdeki dalgalardan enerji elde etme fikri 1800’lerin başında ortaya atılmış olmasına karşın, uygulanabilir hale gelmesi 1970’leri bulmuştur. Günümüzde yaygın bir enerji yapım usulü olmamasına karşın, özellikle enerji eriştirmesi güç olan ismeler için oldukça verimli bir enerji yapım usulüdür. Özellikle İngiltere gibi isme devletleri için, dalga enerjisi oldukça iyi bir yenilenebilir enerji cinsidir.

Dalga enerjisinin tarihçesine baktığımızda, 1973 senesinde yaşanan enerji krizi neticesinde İngiltere’de seçenek yenilebilir enerji kaynakları üzerine araştırmalara ağırlık verilmeye başlanılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde bilim adamı Stephen Salter tarafından 1974 senesinde “Salter Ördeği” olarak adlandırılan dalga enerjisini elektrik enerjisine çeviren alet buluş edilmiştir. Ancak 1980’lerin başında petrol krizinin bitmesi ve dünya genelinde petrol talebinin yükselmesiyle beraber, İngiltere’deki dalga enerjisine müteveccih çalışmalar sonlandırılmıştır. Mevzu 2000’li senelerin başından itibaren yenilebilir enerji kaynaklarına ait araştırmaların tekerrürden sürat kazanmasıyla beraber tekerrür gündeme gelmiştir. 2008 senesinde Portekiz‘de dünyadaki ilk “dalga enerjisi çiftliği” kurulmuştur. Toplam 2,25 MW heyeti efora sahip bu çiftlik ne yazık ki çıkan problemler sebebiyle kısa ömürlü olmuş ve açıldıktan 2 ay sonra kapanmıştır. İngiltere’de ise 2010 senesinde bir araştırma projesi kapsamında Cornwall sarihlerinde “Wave Hub” isimli dalga enerjisi çiftliği kurulmuştur. Burada enerji yapımı halen devam etmektedir. 2016 haysiyetiyle “Wave Hub” 10 MW heyeti efora erişmiştir. Bu kuruluşun senede 7500 evin elektrik gereksinimini karşılayacak kadar elektrik üretmesi kastedilmektedir.

Dalga enerjisi üreten kuruluşların, deniz canlılarına hasar vermesi veya bu canlıların yaşam alanlarını değiştirip göç etmelerine yol açabilmesi gibi potansiyel yan tesirleri olabilmektedir. Ayrıca dalga enerjisi üretmek için denize vazgeçilen aygıtların oluşturduğu hengame de deniz canlıları açısından problem teşkil etmektedir. Dolayısıyla özellikle bu hengameye ait kumpaslı ölçümler yapılması ve belirli eşiklerin aşılmamasının sağlanması ehemmiyetlidir.

Dünya genelinde dalgalardan elde edilebilecek olan elektrik enerjisi potansiyelinin 2 TW’nin üzerinde olduğu öngörülmektedir. Ancak günümüzdeki mevcut teknolojiler ile bu potansiyelin yalnızca 0,5 TW’lik kısmı kullanılabilir gözükmektedir. Dolayısıyla dalga enerjisinden bütün olarak verim alınabilmesi için, bu alanda araştırma geliştirme faaliyetlerine sürat verilmesi ve verimi yüksek yeni aygıtların geliştirilmesi koşuldur. Bunun asıllaşması gidişatında, dünya genelinde dalga enerjisi kullanımının yaygınlaşması muhtemel olacaktır.
 
Geri
Üst