AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dalak yaralanmasi nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Dalak yaralanması nedir?​

Dalak yırtılması kanın karın boşluğuna akmasına yol açar. Dalaktan hasar alan yaşayan kişiler karın bölgesinin sol üst çeyreğinde veya sol kaburganın arkasında ağrı hissedecekleridir. Karnın sol bölgesine el ile dokunulması aşırı acıya veya hassasiyete yol açabilir.

Dalak laserasyonu ne demek?​

bakınız bu nonpenentran izole safra kesesi yaralanmasının aksine oldukça sıktır ve bir genel cerrahi acilidir. dalak laserasyonu (dalağın parçalanıp yırtılması) künt batın travmalarında en sık meydana gelen acil cerrahi endikasyondur.

Dalak yaralanmasına ne iyi gelir?​

Dalak yaralanmasına ne iyi gelir?
Dalak sorunlarına iyi gelen diğer yiyecekler ise şunlardır; karabaş otu, kuru gül suyu, Bal, kekik, aftimuni, karanfil, salep, şekerli süt karışımı, kekik, menekşe kökü, kişniş.

Penetran kalp yaralanmaları nedir?​

Penetran kalp yara- lanmaları ateşli silahlar, bıçak, makas gibi delici ve kesi- ci özelliği olan aletlerle yaralanmaları kapsar. Günümüz- de penetran kardiyak yaralanmalar özellikle kırsal kesim- deki ateşli silah ve kesici aletlerle yaralanmalarda morta- litenin önemli bir sebebidir.

Politravma ne demek?​

Multipl Travma, Politravma, Çoklu Travma, Multitravma, Nedir? Kelime anlamı; vücudun en az iki bölgesinde ciddi yaralanma anlamına gelmekle birlikte genellikle anlatılmak istenen kişinin ağır yaralandığıdır.

Pankreas darbe alırsa ne olur?​

Pankreas darbe alırsa ne olur?
Erken tanı, pankreas travmasından şüphelenmek ve dikkatli Bilgisayarlı Tomografi (BT) değerlendirmesi ile konulabilir. Ana pankreas kanalındaki yaralanma, zamanında tespit edilemez ve gerekli tedavisi yapılmazsa apse, fistül, psödokist ve pankreatit gibi komplikasyonlara yol açabilir (1).

Dalak darbe alırsa ne olur?​

Dalak yırtıldığında kan abdominal boşluktan fışkırır ve yoğun bir iç kanama ortaya çıkar. Bu ayrıca şiddetli karın ağrılarına da neden olur. Dalak yırtılması bir travma ya da karın bölgesindeki bir darbe sonucu oluşur. Dalak büyümesi veya splenomegali, dalak ağrısının bir diğer nedenidir.

Karın yaralanmasında ne yapılır?​

Bilinç yerinde ise sırt üstü pozisyonda bacaklar bükülmüş olarak yatırılır, ısı kaybını önlemek için üzeri örtülür, Ağızdan yiyecek ya da içecek bir şey verilmez, Yaşam bulguları sık sık izlenir, Tıbbi yardım istenir (112).

Karnında açık yarası olan hastaya aşağıdaki ilkyardım uygulamalarından hangisi yapılır?​

Karnında açık yarası olan hastaya aşağıdaki ilkyardım uygulamalarından hangisi yapılır?
Yara içi kurcalanmamalıdır, Yara temiz bir bezle örtülür (nemli bir bez), Yara üzerine bandaj uygulanır, Tıbbi yardım istenir (112)….Yaralanmalarda İlk Yardım Nasıl Olmalıdır?
- Yaşam bulguları değerlendirilir (ABC),
- Yara yeri değerlendirilir,
- Kanama durdurulur,
- Üzeri kapatılır,
- Sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır,

Dalak zarar görürse ne olur?​

Karnına bıçak saplanmış bir kişiye ne yaparsınız?​

Eğer bıçak saplanması gibi delici bir yaralanma oldu ise yabancı cisim yerinden çıkarılmaz, ıslak temiz bir bezle yara örtülür ve tıbbi yardım istenir. Hastaya ağızdan hiçbir şey verilmez. gibi durumlar oluşabileceğinden varsa yüzük, bilezik, saat gibi takılar çıkarılır.

Delici karın yaralanmalarında hangi pozisyon verilir?​

Delici karın yaralanmalarında hangi pozisyon verilir?
Yaralının bilinci yerindeyse, yarı oturur şekilde oturması sağlanarak sırtı desteklenir ve ayakları 30 cm yükseltilerek şok pozisyonu verilir. Delici karın yaralanmalarında hasta sırt üstü yatırılır. Dışarı çıkmış organlar deri altına ittirilmez, yara üzerinde toplanarak üzeri temiz ve nemli bezle örtülür.

Göğüsteki açık yaraya ne uygulanır?​

Delici göğüs yaralanmalarında; öncelikle göğüsteki açık yara birkaç kat temiz bez ya da plastik malzeme ile kapatılır. Yaralının bilinci yerindeyse, yarı oturur şekilde oturması sağlanarak sırtı desteklenir ve ayakları 30 cm yükseltilerek şok pozisyonu verilir. Delici karın yaralanmalarında hasta sırt üstü yatırılır.

Dalak yaralanması, dalak dokusunda meydana gelen bir hasardır ve genellikle travma ya da darbe sonucunda oluşur. Dalak yırtılması durumunda, kan abdominal boşluğa sızar ve iç kanamaya neden olur. Bu durum ağır karın ağrılarına yol açabilir ve ciddi bir acil durumdur. Dalak yaralanmasının belirtileri arasında sol üst karın bölgesinde veya sol kaburganın arkasında ağrı, karın bölgesinin sol kısmına dokunulduğunda şiddetli acı veya hassasiyet sayılabilir.

Dalak yaralanmasına karşı tedavi genellikle acil cerrahi müdahale gerektirebilir. Acil sağlık hizmetlerine başvurulmalı ve durum değerlendirilmelidir. İyileşme sürecinde doktorun önerilerine uyulması önemlidir. Ayrıca, dalak yaralanması durumunda kanama kontrolü ve diğer komplikasyonların tedavisi de önemlidir.

Eğer bir kişinin karın bölgesinde açık bir yarası varsa, aşağıdaki ilk yardım uygulamalarını yapmak önemlidir:
- Yara içi kurcalanmamalıdır.
- Yara temiz bir bezle örtülmelidir (nemli bir bez tercih edilebilir).
- Yara üzerine bandaj uygulanabilir.
- Acil durumda 112 gibi tıbbi yardım hattından yardım istenmelidir.
- Özellikle yaşam bulguları değerlendirilmeli ve gerekirse temel yaşam desteği uygulanmalıdır.

Unutmayın ki, herhangi bir travma veya ciddi yaralanma durumunda profesyonel tıbbi yardım almak ve acil durum ekiplerine başvurmak hayati önem taşır.

Geri