AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Daimi isci hangi kanuna tabi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.670
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Daimi işçi hangi kanuna tabi?​

Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.

Kamu işçileri hangi yasaya tabi?​

Bu işçi kadrosunun özlük hakları 4587 sayılı iş kanunu ve 657 sayılı kanuna göre belirlenmektedir.
Sürekli işçi şirket kurabilir mi?​
İş sözleşmesinde ve işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesi varsa ve orada çalışan işçinin başka bir iş yapma yasağı bulunuyorsa kendi adınıza işyeri açamazsınız. Adınıza işyeri olması ancak sözleşmenizde ‘işyeri açamaz’ diye bir ibare varsa size sorun olur ve sözleşme feshine kadar gider.

Kadrolu işçi ticaret yapabilir mi?​

Kadrolu işçi ticaret yapabilir mi?
Herhangi Bir İşyerinde Çalışan İşçi Ek İş veya Ticaret Yapabilir mi? Dolayısıyla herhangi bir işyerinde çalışan işçi, işverenle / işyeriyle aksine bir anlaşma yapmamışsa ek iş veya ticaret yapabilir, aynı zamanda başka işte veya işyerinde / işyerlerinde çalışabilir.

Devlet işçisi ne demek?​

Devlet işçisi ne demek?
Kamu işçileri, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.

Kamu işçisi ne demektir?​

Sigortalı bir işte çalışan işyeri açabilir mi?​

Yani kısaca; SSK’lı çalışan kişi, kendi hesabına iş yeri açarsa, SSK’lılık durumu devam eder ve kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur’a geçmek zorunda değildir. Ayrıca, kişinin SSK’lı olarak çalışıyorken Bağkurlu olarak iş yeri açması bağkur primi de ödemeyeceğinden dolayı, daha avantajlı durumda olmasını sağlayacaktır.
Kamuda çalışan işyeri açabilir mi?​

Kamu işçisi ticari faaliyette bulunabilir mi?​

Kamu işçisi ticari faaliyette bulunabilir mi?
4857 sayılı iş kanunun tüm maddelerini incelediğimizde işçilerin ticari faaliyet yapamayacakları ile ilgili herhangi bir kısıtlayıcı düzenleme yapılmamıştır. 4857 sayılı Kanun bu konuda bir düzenleme yapmamakla birlikte, İşçinin işverene karşı sorumluluklarını açıklamıştır.
 
4857 sayılı İş Kanunu'na göre, daimi işçiler bu kanun hükümlerine tabidir. Bu kanun işçilerin hak ve sorumluluklarını düzenlemektedir.

Kamu işçileri ise özlük hakları açısından 4857 sayılı İş Kanunu ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabidir. Bu kanunlar kamu işçilerinin çalışma koşullarını belirlemektedir.

Sürekli işçiler, iş sözleşmeleri ve uygulanan toplu iş sözleşmelerinde belirtilen durumlar doğrultusunda kendi adlarına işyeri açabilirler. Ancak, sözleşmelerinde bu konuda bir yasaklama bulunuyorsa, bu durum sözleşme feshine kadar uygulanabilir.

Kadrolu işçiler ise genel olarak işverenleriyle anlaşmaları halinde ek iş veya ticaret yapabilirler. İşyeri veya işverenle bu konuda özel bir anlaşma yapılmamışsa, kadrolu işçiler ek iş yapabilirler.

Devlet işçileri, devletin belirlediği görevlerde çalışan ve sözleşme ile istihdam edilen işçilerdir. Devlet işçilerinin ücretleri ve çalışma koşulları belirli mevzuatlara göre belirlenmektedir.

SSK'lı bir çalışan, kendi hesabına işyeri açtığında SSK'lılık durumu devam eder ve Bağ-Kur'a geçmesi gerekmez. Ancak, SSK'lı olarak çalışırken Bağkurlu olarak işyeri açması durumunda Bağkur primi ödemesi gerekmektedir.

Kamuda çalışan işçiler, genel olarak işverenleriyle yaptıkları anlaşmalar doğrultusunda işyeri açabilirler.

Kamu işçileri genel olarak ticari faaliyette bulunabilirler. 4857 sayılı İş Kanunu'nda işçilerin ticari faaliyet yapmalarını kısıtlayan bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak, işçilerin işverene karşı sorumlulukları bulunmaktadır.
 
Geri
Üst