AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dai ne anlama gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.309
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dai ne anlama gelir?​

TDK Dai anlamı: TDK’da Dai ismi dua eden, duacı; davet eden, çağıran anlamlarında kullanılmaktadır.

Dai Ilallah ne demek?​

La ilahe illallah cümlesinin Türkçe anlamı ‘Allah’tan başka ilah yoktur. ‘ anlamına gelmektedir. Tüm Müslümanlar buna gönülden ve büyük bir kalp ile inanır.

Osmanlıca Dai ne demek?​

Osmanlıca Dai ne demek?
İslâm dünyasında ortaya çıkan bazı fırkalarda mezhebi yayma yetkisi verilen kimsenin ünvanı. Davet eden, çağıran. Dua eden, duacı.

Nakıb ne demek?​

Nakıb ne demek?
Sözlükte “hayırlı, seçkin kişi; bir topluluğun başkanı, vekili, kefili, emini” anlamlarına gelen nakīb kelimesi (çoğulu nükabâ) terim olarak siyasî, içtimaî, askerî, dinî alanlarda hükümdar veya şeyhlerin maiyetinde görevli üst düzey sorumlularını ifade eder.

Hüccet ne anlama gelir?​

Hüccet, İslâmî literatürde ve özellikle kelâm kaynaklarında delil ile aynı anlamda kullanılmış, hak veya bâtıl, kat’î veya zannî, burhanî-cedelî yahut hatâbî olsun, şiire, mugalataya veya safsataya dayansın bütün delillere ve kıyas şekillerine hüccet adı verilmiştir.

Natık ne demek Osmanlıca?​

natık / nâtık / ناطق / نَاطِقْ Konuşan. Söz eden, söyleyen, beyan eden. İdrak eden. Bildiren.

Nakib kime denir?​

Nakib kime denir?
Klasik dönem Osmanlı külliyelerinin hastahane, tekke, zâviye, imaret gibi birimlerinde mütevelliye bağlı olarak çalışan ve görev yaptıkları kuruluşlardan sorumlu olan yöneticilere şeyh, yardımcılarına da nakib adı verilmiştir.

Kethüda kadın ne demek?​

Kethüda kadın ne demek?
Osmanlı sarayının harem teşkilâtında câriyelerin âmirine “kâhya (kethüdâ) kadın” denirdi. Vâlide sultan dairesine mensup olan bu görevlide âmirlik alâmeti olarak gümüş kaplı bir değnekle hünkâr dairesindeki eşyaları mühürlemek için padişahın mührü bulunurdu. Yardımcısına “hazinedar usta” denirdi.

Ismaililik mezhebi nerede?​

İmâmı ve ilk Ağa Han unvanını taşıyan Ağa Hasan Ali Şah, İran’dan Hindistan’a göç etmiş ve 1848’de Bombay’a yerleşerek mezhebin yönetim yerini buraya taşımıştır. 19. yüzyılın ikinci yarısı ve 20. yüzyılın başlarında İsmailîler önemlice bir kısmı Hint alt kıtasından Doğu Afrika’ya göç etmiştir.

Ismaililik inancı nedir?​

diğer tüm şiiler gibi halifeliğin hz.muhammed’ten sonra damadı ali’nin hakkı olduğuna inanırlar. ali’ nin torunu zeynelabidin’ in soyundan gelen cafer sadık’ın oğlu ismail’ in imamlığını kabul eden batınilerin örgütü olarak da tanımlanabilecek olan ekol, müslümanlığın ortodoks sünni sistemini kabul etmeyen farklı inanç …

Ismaililik nerede?​

Ismaililik nerede?
 
İsmaililik, genellikle İsmailiyye olarak da bilinen bir Şii İslam mezhebidir. İsmaililik, Hz. Ali'nin halefi olarak oğlu İmam Hasan'ın değil, diğer oğlu İmam Hüseyin'in değil, torunu ve 6. İmam Cafer Sadık'ın oğlu İsmail'in İmamlığına inanır. İsmaililik mezhebi, özellikle Hindistan ve Afrika kıtasında yoğun olarak yaşanan topluluklar arasında yaygındır. Özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısı ve 20. yüzyılın başlarında Hint alt kıtasından Doğu Afrika'ya göç eden İsmaili toplulukları bulunmaktadır. Mezhebin merkezi ve yönetim yeri genellikle Hindistan'ın Bombay şehri olarak bilinmektedir.
 
Geri
Üst