AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dahiliye ne is yapar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.375
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dahiliye ne iş yapar?​

Dahiliye, tıptaki tüm branş hastalıklarını kapsayan bir bölümdür. Üst ve alt solunum yolu, mide ve bağırsak, romatizma ve şeker hastalığı iç hastalıklar bünyesinde tedavi edilmektedir. Bu hastalıkların yanı sıra; hipertansiyon, tiroid ve böbrek hastalıklarına da dahiliye doktorları tarafından bakılmaktadır.

Dahiliye diğer adı nedir?​

İç hastalıkları, tıbbın bir ana bilim dalıdır; Dahiliye olarak da bilinir. İnsanın sindirim sistemi, böbrek, kalp, akciğer, kan hastalıkları, kanserin dahili tanı ve tedavisi, romatizmal, hormonal ve alerjik hastalıklar, yaşlı hasta grubunun sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenir.

Dahiliye nasıl olunur?​

Dahiliye nasıl olunur?
Dahiliye uzmanı; iç hastalıkları olarak da bilinen tıbbın ana bilim dalında, 6 yıllık lisans programı üzerine tıp fakültesi bitiren ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (TUS) başarılı olup dahiliye alanında uzman olan kişiye verilen mesleki unvandır.

Dahiliye kaça ayrılır?​

Dahiliye kaça ayrılır?
Dahiliye (İç hastalıkları) bölümümüzde tüm dahili hastalıkların tanı ve tedavisi yapılmaktadır….İç hastalıkları departmanının alt birimleri olarak;
- Gastroenteroloji.
- Nefroloji.
- Romatoloji.
- Hematoloji.
- Tıbbi Onkoloji.
- Gastroenteroloji.
- Endokronoloji ve metabolizma hastalıkları sayılabilir.

İç hastalıkları bölümü hangi hastalıklara bakar?​

İç Hastalıkları (Dahiliye)
- Üst ve alt solunum yolu hastalıkları
- Enfeksiyon hastalıkları
- Hipertansiyon.
- Diyabet.
- Tiroid hastalıkları
- Kolesterol ve trigliserid gibi kan yağlarında yükselme.
- Karaciğer, mide ve safra kesesi gibi sindirim sistemi hastalıkları
- Akciğer hastalıkları

Dahiliye ilk ne yapar?​

Genel dahiliye bölümü erişkin yaştaki hasta grubunun ilk başvuracağı bölümdür. Ateşli hastalıklar, solunum yolu, sindirim sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, trioid hastalıkları genel dahiliye birimine başvurarak ilk teşhis ve tedavi programına alınırlar.

Dahiliye doktoru olmak için kaç yıl okumak gerekir?​

Dahiliye doktoru olmak için kaç yıl okumak gerekir?
 
Dahiliye doktoru olabilmek için uzun bir eğitim süreci gerekmektedir. Dahiliye uzmanı olmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekir:

1. Tıp Fakültesi: İlk olarak tıp eğitimi almak için tıp fakültesine başvurmanız gerekmektedir. Tıp fakültesini bitirmek yaklaşık 6 yıl sürmektedir.
2. TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı): Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra uzmanlık eğitimine başlayabilmek için TUS sınavını kazanmanız gerekmektedir. Bu sınavı kazanarak uzmanlık eğitimine başlama hakkı elde edersiniz.
3. Uzmanlık Eğitimi: TUS sınavını kazandıktan sonra dahiliye alanında uzmanlık eğitimine başlayabilirsiniz. Uzmanlık eğitimi genelde 4-5 yıl arasında sürmektedir ve özel hastanelerde veya üniversite hastanelerinde gerçekleştirilebilir.

Dolayısıyla, dahiliye doktoru olabilmek için toplamda yaklaşık 11 yıl kadar bir eğitim süreci gerekmektedir. Bu süre tıp fakültesi eğitimi ve uzmanlık eğitimi sürelerini kapsamaktadır.
 
Geri
Üst