AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Daha onceden acilmis ve halen gorulmekte olmasina ne ad verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Daha önceden açılmış ve halen görülmekte olmasına ne ad verilir?​

Derdestlik hâli, yâni “(a)ynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olması” (HMK m.114/ı), medeni usûl hukukunda artık bir dava şartıdır. Tarafları, sebebi ve konusu aynı olan davaya aynı dava denir.

Delil tespitine itiraz edilir mi?​

Delil tespiti kararı icra edildikten sonra, hem delil tespiti kararına hem de delil tespiti işlemine itiraz edilebilir (HUMK m. 373 c. 1). İtiraz, delil tespitini yapmış olan mahkemeye yapılır. Delil tespitine itiraz bir süreye bağlı değildir.
Derdesttir ne demek?
Derdest Farsça kökenli bir kelime olup yakalama, tutma, ele geçirme manasını taşır. Derdest Dava Ne Demek? Derdest dava, daha önce aynı taraf ve konuda açılan davanın kesinleşmeden aynı ya da bir başka mahkemede tekrar açılması olarak ifade edilir. Bu durumda ikinci davanın usulden reddedilmesine karar verilecektir.
Derdestlik durumu nedir?
Derdestlik aynı davanın daha önceden açılmış ve devam eden halidir ve bu durum HMK’da artık bir dava şartı olarak belirtilir. Aynı dava ise tarafları, sebebi ve konusu aynı olan davaları ifade etmek için kullanılmaktadır.

Delil tespitinde davasında tanık dinlenir mi?​

HMK m.401/1 hükmüne göre henüz dava açılmamış olan hâllerde delil tespitinin, esas hakkındaki davaya bakacak olan mahkemeden veya üzerinde keşif yahut bilirkişi incelemesi yapılacak olan şeyin bulunduğu veya tanık olarak dinlenilecek kişinin oturduğu yer sulh mahkemesinden istenecektir.

Delil tespiti dava mı değişik iş mi?​

Delil tespiti, bir dava olmayıp geçici hukuki koruma tedbiridir. Bu sebeple delil tespiti talebinde bulunulması ile zaman aşımı kesilmez. Delil tespitinin konusunu maddi vakıalar oluşturmakta olup, mahkemeler kendiliğinden delil tespiti yapamaz. Taraflardan birinin talebi ile delil tespiti yapılır.
Delil tespitinden sonra dava açma süresi var mı?
Delil Tespitinden Sonra Dava Açma Süresi Nedir? Delil tespitinden sonra dava açma süresi kesin sınırlar ile düzenlenmemiştir. Bu sebeple genel hükümler doğrultusunda zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin dikkate alınması gerekir. Ayrıca delillerin tespiti, geçici bir hukuki koruma tedbiri niteliğindedir.
Delil tespiti neden reddedilir?
Mahkeme delilin tespitini talep edenin bu hususta korunması gereken bir hukuki yararı olmadığı veya delilin acele toplanmasını gerektirmediği veyahut toplanması talep edilen delilin açılacak veya açılmış dava ile ilişkili olmadığını tespit ederse delil tespiti talebinin reddi kararı verilebilir.

Derdest dosyanın Istinafı ne demek?​

Derdestlik itirazının tanımı öğretide çeşitli yaralar tarafından ifade edilmiş olup bu tanıma göre derdestlik itirazı; konusu ya da tarafları itibariyle halihazırda açılmış bulunan ve görülmeye devam edilen bir davanın herhangi bir mahkemede bir ikinci kez açılmasına karşın yapılan itirazdır.

Derdestlik şartları nelerdir?​

Derdestliğin şartları; aynı davanın aynı mahkemede ya da başka mahkemelerde iki kere açılmış olması, birinci davanın görülmekte (derdest) olması, birinci dava ile ikinci davanın aynı olması şeklinde sıralanabilir. Aynı konuda iki dava açılmasında davacının korunmaya layık bir menfaati yoktur.
Delil tespiti talebi nedir?
(1) Delil tespiti talebi dilekçeyle yapılır. Dilekçede tespiti istenen vakıa, tanıklara veya bilirkişilere sorulması istenen sorular, delillerin kaybolacağı veya gösterilmesinde zorlukla karşılaşılacağı kuşkusunu uyandıran sebepler ile aleyhine delil tespiti istenen kişinin ad, soyad ve adresi yer alır.
 
Geri
Üst