AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Daha cok somurgeciligin girdigi yol?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Daha çok sömürgeciliğin girdiği yol?​

Bu dersin sınırları şimdilik I. Dünya Savaşı’nın başladığı 1914 yılına kadar getirildi. Bundan sonraki süreç ve sömürgeciliğin girdiği yol farklı değerlendirmelerin konusu olabileceğinden daha çok sömürgeciliğin ne olduğu, nasıl geliştiği ve yöntemleri üzerinde durularak konunun daha iyi anlaşılmasına gayret olundu.

Daha sonra İspanya kıtasını sömürgeleştirdi.?​

İspanya, Kristof Kolomb kumandasında Yeni Dünya olarak adlandırılan Amerika kıtasını sömürgeleştirmeye girişirken Portekiz, Vasco da Gama öncülüğünde 1498 yılında Afrika’nın batı kıyılarını dolaşıp Ümitburnu’na ulaştı ve buradan Hindistan’a kadar uzanan bölgede geniş bir hâkimiyet alanı oluşturdu.

. . Sömürgecilerin en büyük desteklerinden biri oldu.?​

. . Sömürgecilerin en büyük desteklerinden biri oldu.?
Sömürgecilerin en önemli faaliyetlerinden biri, Hıristiyanlığı sömürülen ülkelerin yerlilerine kabul ettirmeleridir. Bu anlamda en büyük desteği başta Katolik ve Protestan kiliseleri verirken Anglikan kiliseleri ve diğerlerinin de bu konuya büyük katkıları oldu.

Dünya Savaşı sömürgecilik mücadelesidir?​

Bununla birlikte I. Dünya savaşı sömürgecilik mücadelesinin patlama noktasıdır. Bu dersin sınırları şimdilik I. Dünya Savaşı’nın başladığı 1914 yılına kadar getirildi.

Daha sonra, sömürgeciliğin, insan haklarını ihlâl ettiği bir payı oldu.?​

Sömürgeciliğin Avrupa toplumlarınca benimsenmesinde veya sömürgeleştirme adına yapılanların insan haklarını ihlâl ettiği ileri sürülerek karşı çıkılmasında din adamları, filozoflar, siyaset bilimciler ve devlet adamlarının önemli payı oldu.

Daha sonra, sömürgeci devletler Afrika’yı paylaşmak?​

Daha sonra, sömürgeci devletler Afrika’yı paylaşmak?
Sömürgeci devletler Afrika’yı paylaşmak, sömürge meselelerini modern hukuk kurallarına bağlamak ve aralarındaki sürtüşmeleri ortadan kaldırmak amacıyla Almanya’da bir araya gelerek bir antlaşma imzaladılar (Kasım 1884). Belçika Kralı II.
Yüzyıllarında sömürgecilik hareketleri, fiyat devrimi ve İdeolojisi?​
Yüzyıllarda Sömürgecilik Hareketleri, Fiyat Devrimi ve Sömürgecilik İdeolojisi ” Tarih ve Gelecek Dergisi, 5/3 (Aralık-2019), s. (819-834) CITE: ÖZENSOY Ahmet Utku, “Colonial Movements in the 15th and 16th Centuries, Price Revolution And Colonialism Ideology” Journal of History and Future, 5/3 (December- 2019), pp. (819-834) Başvuruda bulundu.
Avrupa sömürgeciliğinde öne çıkan şey güçlünün?​
Avrupa sömürgeciliğinde öne çıkan şey güçlünün oluşturduğu hukukun geçerli olması anlayışı İslâm idarelerinde bunun yanında hukuk gücünün de yer alması ilkesine dönüşmüş ve bu ikisinin birlikte yürütülmesiyle farklı bir adalet anlayışı ortaya çıkmıştır.

Modern çağda sömürgeleştirme faaliyetlerini haklı gösterme düşüncesi?​

Modern çağda sömürgeleştirme faaliyetlerini haklı gösterme düşüncesi?
Modern çağda Avrupalılar’ın başlattığı sömürgeleştirme faaliyetlerini haklı gösterme düşüncesi XIX. yüzyılda kuvvet kazandı ve II. Dünya Savaşı sonrasına kadar devam etti. Savaşın bitmesiyle birlikte sömürgecilik farklı toplumların bir arada yaşamasına engel bir durum olarak görülmeye başlandı.

Neticesinde sömürgeciler bağımsızlık mücadelesinde bulundular?​

Savaşın bitmesiyle birlikte sömürgecilik farklı toplumların bir arada yaşamasına engel bir durum olarak görülmeye başlandı. Öte yandan sömürgelerde bağımsızlık mücadeleleri yaygınlaştı. Bu mücadeleler sonunda bazı ülkeler bağımsızlıklarına kavuşmalarına rağmen ekonomik anlamda eski sömürgeci devletlerin denetimi altında tutuldu.

Sömürgecilik sonrası dönem ile çeviri arasındaki ilişki?​

Sömürgecilik sonrası dönem ile çeviri arasındaki ilişki, sömürgecilik sonraki dönem eserlerinin özgün dilde yazılmış olmalarına ve Jakobson’ın vurguladığı anlamda “dillerarası bir çeviri” sürecinden geçmemesine rağmen bir tür çeviri olarak görülmeleri ile ayrı bir bağlamda yeniden ortaya çıkar.

Daha sonra sömürgeleştirilen ülkeler?​

Daha sonra sömürgeleştirilen ülkeler?
“Fiili İşgal” pensibi Afrika’ya hucumu daha da arttırdı. Avrupa’lıların Afrika’daki çıkarları ise şunlardır. götürüyorlardı. İlk sömürgeleştirilen ülkeler ise XVl.yy’da Mozambik ve Angola Portekiz sömürgesi oluyor. devletler bu durumu birbirlerine kabul ettiriyorlar.
 
Daha çok sömürgeciliğin girdiği yol konusu oldukça karmaşık ve tarihsel bir süreci kapsamaktadır. Tarihsel olarak, İspanya ve Portekiz gibi Avrupa devletleri Amerika ve Hindistan gibi bölgeleri keşfetmeye başlayarak yeni sömürgecilik faaliyetlerine girişmişlerdir. Bu süreçte, sömürgeciliğin yayılmasında Hıristiyanlık dinini yayma misyonu da önemli bir rol oynamıştır. Özellikle Katolik ve Protestan kiliselerin, başta yerli halklar olmak üzere sömürgeye tabi tutulan toplumlara Hıristiyanlığı kabul ettirmeye çalışmaları sömürgeciliğin desteklenmesinde etkili olmuştur.

Daha sonraki dönemde, Avrupalı devletler arasında Afrika'nın paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmalar sömürgeciliğin daha sistematik bir hale gelmesine yol açmıştır. 19. yüzyılın sonlarına doğru bu süreç doruk noktasına ulaşarak sömürgeciliğin yayılmasında belirleyici olmuştur.

Sömürgeciliğin insan haklarını ihlal ettiği eleştirisi de özellikle din adamları, filozoflar, siyaset bilimciler ve devlet adamları tarafından gündeme getirilmiştir. Bu eleştirilerle sömürgeciliğin meşruiyeti sorgulanmış ve sömürgeleştirilen toplumların hakları konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştır.

Sonuç olarak, sömürgeciliğin sona ermesiyle birlikte bağımsızlık mücadeleleri yaygınlaşmış ve bazı ülkeler bağımsızlıklarına kavuşmuş olsa da ekonomik olarak eski sömürgeci devletlerin etkisi altında kalmışlardır. Bu süreçte çeviri üzerinden de sömürgeciliğin etkileri hissedilmiş ve bazı eserlerin asıl dilinde yazılmadan çevrilmeleriyle farklı bir bağlamda çeviri süreci yaşanmıştır.

Sömürgecilik tarihinde güçlünün hukukunu dayatması, Avrupa'da egemen olan bir anlayışken bu durum daha önceki idari yapılanmalarda farklılık göstermiştir. İslam idarelerinde ise hukuk gücü ile birlikte yürütülen bir adalet anlayışı benimsenmiştir. Bu durum, sömürgeciliğin nasıl meşrulaştırıldığına ve uygulandığına dair farklılık gösteren perspektifleri ortaya koymaktadır.
 
Geri
Üst