AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Daglik bolgelerde tarim yapilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.803
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dağlık bölgelerde tarım yapılır mı?​

Bölge özelliklerinin tarıma etkisi Türkiye’nin doğu kesimlerinin dağlık ve engebeli olmasından ötürü bu yörelerdeki tarım alanları sınırlı olmuştur. Erzurum, Kars ve Hakkâri gibi yerler bu tanıma örnek gösterilebilir. Bu bölgedeki tarım faaliyetleri genellikle dağların arasında kalan alçak olan ovalarda yapılmaktadır.

En iyi tarım nerede yapılır?​

En iyi tarım nerede yapılır?
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, en fazla tarım alanının İç Anadolu Bölgesi’nde olduğunu, bölgenin, Türkiye tarım alanlarının yüzde 28,43’üne sahip olduğunu kaydetti.

Hangi bölgede tarım yapılır?​

En fazla tarımı Ege Bölgesi’nde gelişmiştir (Başta Aydın gelir.) Üretimin %80 i bu bölgeden karşılanır. Ayrıca Akdeniz Bölgesi, G. Marmara ve G.Doğu Anadolu Bölgesinin batısı ile Karadeniz kıyılarında (Doğu Karadeniz kıyıları hariç) tarımı yapılabilir.

Hangi bölgede en çok hangi tarım ürünleri yetişir?​

Hangi bölgede en çok hangi tarım ürünleri yetişir?
En fazla Akdeniz Bölgesi kıyı kesiminde yetişir. Mersin, Adana, Antalya ve Hatay’da üretimi bir hayli fazladır. Ege kıyıları ve Doğu Karadeniz ise diğer üretim bölgeleridir.
Tarımın en çok yapıldığı il neresidir?​
TÜİK verilerine göre, Konya 1 milyon 863 bin 264 hektar toplam işlenen tarım alanıyla ilk sırada yer alırken, Konya’yı 1 milyon 171 bin 486 hektar ile Ankara, 1 milyon 105 bin 111 hektar ile Şanlıurfa izledi.

Çiftçilik en çok hangi bölgede olur?​

Çiftçilik en çok hangi bölgede olur?
Yurdumuz üretiminin %90 ‘ını Karadeniz bölgesi karşılar. En fazla Ordu- Giresun olmak üzere Karadeniz kıyılarında tarımı yapılmaktadır. Ayrıca Marmara Bölgesinde Sakarya çevresinde tarımı yapılır.

Türkiye’de en çok yetiştirilen tarım ürünleri nelerdir?​

Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.

Buğday en çok hangi yörede yetiştirilir?​

Buğday en çok hangi yörede yetiştirilir?
Türkiye’de Buğday Nerede Yetişir? Türkiye’nin tahıl ambarı olarak görülen ili Konya’dır. Uygun iklim koşullarının bulunması Konya’yı buğday üretim merkezi haline getirmiştir.
 
Dağlık bölgelerde tarım yapılır mı sorusuna cevap olarak, Türkiye'nin doğu kesimlerinde bulunan dağlık ve engebeli bölgelerde tarım alanlarının sınırlı olduğunu söyleyebilirim. Örneğin, Erzurum, Kars ve Hakkâri gibi yerler bu duruma örnek gösterilebilir. Bu bölgelerde tarım faaliyetleri genellikle dağların arasında kalan alçak ovalarda gerçekleştirilmektedir.

En iyi tarımın nerede yapıldığına gelince, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'a göre en fazla tarım alanı İç Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Bölgenin Türkiye'nin tarım alanlarının yüzde 28,43'üne sahip olduğu belirtilmektedir.

Hangi bölgede tarım yapılabilir sorusuna ise, en fazla tarımın Ege Bölgesi'nde gelişmiş olduğunu belirtebilirim. Özellikle Aydın başta olmak üzere, üretimin %80'inin bu bölgeden karşılandığı ifade edilmektedir. Akdeniz Bölgesi, Güney Marmara, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin batısı ile Karadeniz kıyılarında (Doğu Karadeniz kıyıları hariç) da tarım yapılabilmektedir.

Hangi bölgede en çok hangi tarım ürünleri yetişir sorusuna cevaben, en fazla tarım ürünlerinin Akdeniz Bölgesi kıyı kesiminde yetiştiği ifade edilmektedir. Mersin, Adana, Antalya ve Hatay gibi illerin bu amaçla fazlasıyla önemli olduğu belirtilmektedir.

Tarımın en çok yapıldığı ilin neresi olduğu sorusuna verilen TÜİK verilerine göre, Konya'nın 1 milyon 863 bin 264 hektar ile toplam işlenen tarım alanıyla ilk sırada olduğu bilgisi verilmiştir.

Çiftçilik en çok hangi bölgede olduğu sorusuyla ilgili ise, üretimin %90'ının Karadeniz Bölgesi'nde gerçekleştiği belirtilmektedir. Özellikle Ordu-Giresun gibi Karadeniz kıyılarında tarımın yapıldığı vurgulanmaktadır.

Türkiye'de en çok yetiştirilen tarım ürünlerine değinildiğinde ise fındık, kiraz, incir, ayva, haşhaş tohumu, kavun, karpuz gibi ürünlerin öne çıktığı ifade edilmiştir.

Son olarak, buğdayın en çok hangi yörede yetiştirildiği sorusuna cevaben, Konya'nın Türkiye'nin tahıl ambarı olarak görüldüğü ve buğday üretim merkezi haline geldiği belirtilmiştir. Uygun iklim koşullarının bu durumda etkili olduğu vurgulanmıştır.
 
Geri
Üst