AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dagin zirvesinde fosiller bulunmasi nasil aciklanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dağın zirvesinde fosiller bulunması nasıl açıklanır?​

Dağ zirvelerindeki deniz kabukları, karaların yükselmesi ile kolayca açıklanmaktadır….CEVAP:
- Seller, dağları aşındırır ve sedimentlerinin vadilerde çökelmesine sebep olur.
- Fosiller çoğunlukla, canlının yaşadığı bölgede çıkar, bir sel tarafından her tarafa saçılmış durumda değillerdir.

Anadolu’da en son deniz canlisi fosili nerede bulunmuştur?​

Adıyaman Boğazkaya köyünde ormanlık alanda bulunan kaya üzerinde en az 65 milyon yıllık deniz istiridyesi bulundu. Geçtiğimiz hafta fosseptik çukuru kazılırken Ortaçağ’a ait tarihi tünelin bulunduğu Boğazkaya köyü sınırları içesinde bu kez de milyonlarca yıllık deniz canlısı fosili bulundu.
Süngerimsi bir yapısı bulunan deniz mercanının fotoğrafını çekerek ilgililere atan Mustafa Küçüktaş, fosilin Üst Kratase dönemine yani 65 milyon yıl öncesine ait olduğunu öğrendi.
Hangi koşullar uygun bir fosilleşme türüdür?
Ancak koşullar uygun olduğunda bir fosil oluşabilir. Fosilleşme birden fazla farklı şekilde gerçekleşse de bunlardan en yaygını “permineralizasyon” adı verilen fosilleşme türüdür. Bu fosilleşme türünün gerçekleşebilmesi için öncelikle ölen organizmanın üzerinin hızlı bir şekilde kum veya çamurla kaplanması gerekir.
Ne kadar nadir bir fosildir?
Fosilleşme o kadar nadir olur ki ve bu fosiller o kadar nadiren keşfedilebilir ki, bugüne kadar keşfedilen tüm türlerin sadece %5 kadarı fosiller sayesinde bilinmektedir. [10] Bugün bildiğimiz türler, var olmuş tüm türlerin %1’inden çok daha azdır.

Peki, bazı fosillerin boyutları farklıdır?​

Fosillerin boyutları da çok çeşitli olabilmektedir. Bazı fosiller 1 mikrometre (metrenin milyonda biri) kadar küçük olabildiği gibi, onlarca metre uzunluğunda ve on binlerce kilogram ağırlığında dev dinozorlar ve ağaçlar şeklinde de olabilir. [8], [9] Unutmamak gerekiyor ki fosilleşmeden kasıt, bir canlının bütün vücudunun korunması değildir.

Ne yazık ki fosilleşmiş bir canlının fosilleşme ihtimali çok düşüktür?​

Fosilleşme ve Fosil Keşfi, Aşırı Nadir Olan Olaylardır! Ne yazık ki fosilleşme olayı çok spesifik şartlar altında yaşanmaktadır ve bu nedenle ölen herhangi bir canlının fosilleşme ihtimali çok düşüktür. Dahası, fosilleşmiş bir canlının biz insanlar tarafından tespit edilip gün yüzüne çıkarılması ihtimali de çok düşüktür.
 
Geri
Üst