AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dag ici ovasi asindirma mi biriktirme mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dağ içi ovası aşındırma mı biriktirme mi?​

Dağ İçi Ovası : Dağlık arazi içinde akan akarsuyun getirdiği malzemeyi biriktirmesiyle oluşan ovadır.

Niksar Ovası nerede?​

Tokat Vilayeti’nin Niksar ilçesinde yer alan Niksar Ovası’nın kuzeyinde Canik Dağları güneyinde ise Dönek Dağı yer almaktadır, ova doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır. Ovanın içerisinden Yeşilırmak’ın en büyük kolu olan Kelkit Çayı akmaktadır.

Taşkın ovası nerede?​

Taşkın ovası nerede?
Karkamış-Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı, Gaziantep sınırları içinde yer almaktadır. Proje alanı, Fırat Nehri boyunca, Birecik-Karkamış Barajları arasındadır. Proje etkileşim alanı içerisine, iki ilçe merkezi ve sekiz yerleşim girmektedir.

Dağ içi ovası nasıl oluşur?​

Dağ içi ovası nasıl oluşur?
Dağ içlerinde eğimin azaldığı yerlerde, akarsuyun taşıdığı malzemeleri biriktirmesi sonucu oluşan düzlüklerdir. Engebeli ülkelerde daha fazla oluşur. Malatya, Muş, Elazığ Ovaları bu şekilde oluşmuşlardır.

Çöküntü ovalar nelerdir?​

Çöküntü (Tektonik) ovaları Yerkabuğu hareketleri sonucu yükseltiler arasında çukurda kalan yada çöken sahaların zamanla alüvyonlarla dolmasıyla oluşmuşlardır. Konya ovası, Kayseri ovası, Bolu ovası, Düzce ovası, Niksar ovası, Erzurum ovası, Merzifon ovası,…

Tokat Niksar nereye yakın?​

Niksar ilçesi, Tokat’ın ilçelerinden batıda Erbaa, güneybatıda Merkez, güneyde Almus, doğuda Reşadiye ve Başçiftlik ilçeleriyle birlikte kuzeyde de Ordu’nun Aybastı, Korgan, Kumru ve Akkuş ilçeleriyle komşudur. İl merkezinden uzaklığıysa ~ 52 km’dir.

Tokat Niksar hangi bölgede?​

Tokat Niksar hangi bölgede?
Niksar
Ülke | Türkiye
İl | Tokat
Coğrafi bölge | Karadeniz Bölgesi
İdare

Dağ Eteği ovası nedir nasıl oluşur?​

Dağ Eteği ovası nedir nasıl oluşur?
Dağ eteğinde, eğimin azaldığı yerlerde meydana gelen birikinti konileri ve birikinti yelpazelerinin zamanla yanlara doğru büyüyerek birleşmeleri sonucu oluşan ovalardır. Bursa ovası, Uludağ’ın eteğinde oluşmuş bir dağ eteği ovasıdır.
Türkiye’de en çok ova hangi bölgededir?​
Türkiye’de en fazla ova, Akdeniz Bölgesinde yer alır. Toros Dağlarının iç kesiminde yeraltı ve yer üstü kaynakları bakımından oldukça zengin ovalar bulunuyor. Bölgedeki tektonik ovalar İSE Kahramanmaraş ve Amik Ovasıdır. Seyhan ve Ceyhan ovaları da Çukurova’nın büyük kısmını oluşturur.
Çöküntü ovaları nerededir?​
Ülkemizde en tipik örneklerine Uludağ’ın eteklerinde, Sultan dağlarının Akşehir ovasına bakan yamaçları önünde, Ege bölgesinde İzmir Körfezinin güneyinde Narlıdere, Kızılbahçe arasında kalan sahada Marmara bölge- sinde İstanbul şehri doğusunda Bostancı, Maltepe, Kartal arasında kalan sahalarda rastlanır.
 
Dağ içi ovası, dağlık arazi içinde akan akarsuyun taşıdığı malzemeyi biriktirmesiyle oluşan düzlüklerdir. Bu ovaya örnek olarak Malatya, Muş ve Elazığ ovaları verilebilir. Genellikle engebeli ülkelerde daha fazla görülür.

Çöküntü ovaları ise yerkabuğu hareketleri sonucu oluşan yükseltiler arasında çukurda kalan veya çöken sahaların alüvyonlarla dolmasıyla meydana gelir. Türkiye'de Konya, Kayseri, Bolu, Düzce, Niksar, Erzurum, Merzifon gibi ovalar çöküntü ovalarına örnek olarak verilebilir.

Dağ eteği ovası ise dağ eteğinde eğimin azaldığı yerlerde oluşan birikinti konileri ve yelpazelerinin zamanla yanlara doğru büyüyerek birleşmesi sonucu meydana gelir. Bursa Ovası, Uludağ'ın eteğinde oluşmuş tipik bir dağ eteği ovasıdır.

Türkiye'de en fazla ova ise Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Toros Dağlarının iç kesiminde oldukça zengin yeraltı ve yer üstü kaynakları bulunan Akdeniz Bölgesi, çeşitli ovalara ev sahipliği yapmaktadır. Seyhan, Ceyhan ve Çukurova'nın Akdeniz Bölgesi'ndeki önemli ovalardan bazılarıdır.

Ülkemizde çöküntü ovalarına ise Uludağ'ın etekleri, Sultan Dağları'nın Akşehir Ovası'na bakan yamaçları, Ege Bölgesi'nde İzmir Körfezi'nin güneyi ve Marmara Bölgesi'nde İstanbul'un doğusu gibi bölgelerde rastlanmaktadır. Bu ovalar genellikle yerkabuğu hareketleri sonucu meydana gelir ve alüvyonlarla dolmaya başlar.
 
Geri
Üst