AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dabbe kimdir gorevi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dabbe kimdir görevi nedir?​

Kuran’ı Kerim’de sadece Neml Suresinin 82. ayetinde Dabbetül Arz’dan bahsedilmektedir. ”Ve kıyamet saati yaklaştığında, onlara verdiğimiz azap sözü onları gelip bulduğunda, yerin altından canlı bir varlık (Dabbe) çıkarırız. O da ayetlerimize kimin iman edip etmediğini söyler.”

Dabbetül Arz Bilgisayar Mı?​

Kur’an-ı Kerim’in Nur Suresi’nin 55. ayetinde Mehdi’nin çıkışıyla ilgili bilgi vardır. Dabbetül Arz bilgisayardır. Topraktan mamul ve konuşan, canlı özelliği gösteriyor. Bilgisayar ve internet sistemi Dabbetül Arz’dır.

Dabbe nasıl bir varlıktır?​

Dabbe nasıl bir varlıktır?
Ragıb-el-İsfehanî’ye göre “Dabbetül arz”, hayvan kabul edilen şerli, zararlı kimselerdir. Bu görüşü benimseyenler, günün adamı Usame bin Ladin’i “dabbeh” ilân etmişlerdir. Bazılarına göre de “dabbeh”; “casus” demektir. Ali’ye göre “dabbeh”; “sakalı olan bir adam”dır.

Dabbe Kuran’da nasıl geçiyor?​

Dabbe Kuran’da nasıl geçiyor?
Kur’an, bir kıyamet alâmeti olarak Dabbetül Arz’ın çıkışı üzerinde de durmaktadır. Neml suresi 80-85. ayetler insanoğlunun, kötülükleri yüzünden uğrayacağı sonu (kıyameti) anlatırken, bu sonun geldiğini gösteren belirtilerden biri olarak yeryüzünden bir dabbenin çıkacağına dikkat çekmektedir.

Dabbetül Arz hangi ayette geçiyor?​

Dabbe insan mı?​

Peygamber’den sonra en büyük müfessiri kabul edilen Hz. Ali, Neml 82’deki dabbeden söz ederken şöyle diyor: “O, kuyruğu olan bir dabbe değil, sakalı olan bir dabbedir.” Yani kıyamet alâmeti olarak gösterilen dabbe bir insandır.

Dabbetül Arz insan mı?​

Dabbetül Arz insan mı?
Dabbetül arz, bir insandır: Konuşmakta, uyarmaktadır. Neden böyle bir varlık, insan olarak değil de dabbe olarak anılmaktadır. Bunun böyle olması dabbenin alâmetlerinden biridir. O, tüm hikmetli konuşmalarına, uyarılarına rağmen fizik özellikler bakımından tam işlevsel bir insan değildir.

Dabbetül Arz dünyaya inerse ne olur?​

Dabbetül Arz dünyaya inerse ne olur?
Hadis-i şeriflerde belirtildiği üzere dabbet-ül arz ortaya çıkmadan kıyamet kopmayacaktır. Dabbet-ül Arz kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de toplam 14 defa geçmektedir. Dabbet-ül arz ahir zamanda ortaya çıkacak ve insanları kötülüğe sürükleyecek. Müslümanları Allah yolundan saptırmaya çalışacaktır.

Dabbetül Arz nasıl bir hayvan?​

Ragıb-el-İsfehanî’ye göre “Dabbetül arz”, hayvan kabul edilen şerli, zararlı kimselerdir.

Dabbetül Arz insanlara zarar verir mi?​

Ahir zamanda ortaya çıkacak olan Dabbet-ül arz imanı zayıf kişilere musallat olacak olan bir mahluktur. Bazı İslam alimlerine göre Dabbet-ül arz öldürücü bir mikrop olabilir. Kötülük ile bulaştığı ve çirkin işlere bulaşan kişilerin öldürdüğü bir mikrop olarak bilinmektedir.
 
Dabbe, İslam inancında kıyamet alametlerinden biri olarak kabul edilen ve Kur'an'da Neml Suresi'nin 82. ayetinde bahsi geçen canlı bir varlık olarak tanımlanmaktadır. Dabbenin çıkışı, insanların imanlarını sınamak ve Allah'ın ayetlerine kimlerin inandığını göstermek amacıyla gerçekleşeceği belirtilir.

Dabbetül Arz ise bazı kaynaklarda bilgisayar olarak yorumlanmış olsa da genel olarak kabul gören görüşe göre bir hayvanı ifade etmektedir. Ragıb-el-İsfehanî'ye göre Dabbetül Arz, zararlı ve şerli kimseler olarak tanımlanmaktadır. Ancak bazılarına göre ise "dabbeh" kelimesi casus anlamına gelirken, Ali'ye göre "dabbeh" sakallı bir adamı simgeler.

Dabbenin insan mı yoksa hayvan mı olduğu konusunda farklı yorumlar bulunmaktadır. Hz. Ali'ye göre Neml Suresi'nde bahsedilen dabbe bir insanı temsil etmektedir ancak diğer yorumlara göre bir hayvan olarak ifade edilebilir.

Dabbetül Arz'ın insanlara zarar verebileceği, imanı zayıf kişilere musallat olabileceği ve hatta öldürücü bir mikrop taşıyabileceği bazı İslam alimleri tarafından ifade edilmektedir. Bu varlığın çıkışıyla insanları kötülüğe sürükleyebileceği ve imanlarını sınamak amacıyla ortaya çıkacağı ifade edilmektedir.
 
Geri
Üst