AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DAB zorunlulugu nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

DAB zorunluluğu nedir?​

İhracat bedellerinin bankaya satılması zorunlu mudur? 03.01.2022 tarihi itibariyle İBKB’ye (İhracat bedeli kabul belgesi) veya DAB’a (Döviz alım belgesi) bağlanan ihracat bedellerinin %’inin İBKB’yi veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılması gerekmektedir.

DAB zorunluluğu kalktı mı?​

2018-32/48 sayılı İhracat Bedelleri Hakkındaki Tebliğ 31.12.2019 tarihinde yayımlanan tebliğ ile değişti ve DAB zorunluluğu ortadan kalktı. Yani ihracat bedellerini bankaya satma zorunluluğu artık yok. Bu tarihten sonra İhracat Bedeli Kabul Belgesi düzenlenmesi gerekiyor.

DAB neden düzenlenir?​

DAB neden düzenlenir?
Giderlerin ihracat bedelinden indirilmesi veya mahsup edilmesi ihracat bedelinin eksik gelmesi durumunda belgelendirilerek eksik tutar üzerinden DAB düzenlenir.

IBKB düzenlenmesi nedir?​

Eğer ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin bir düzenleme var ise o düzenlemede belirlenen süreler içerisinde ihracat bedellerinin yurda getirilmesi ve bu dövizlerin yurda getirildiğini gösteren belgelerin düzenlenmesi gerekmektedir. Bu belge şu an uygulamada İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) olmaktadır.

DAB cezası ne kadar?​

Cumhurbaşkanının bu Kanun hükümlerine göre yapmış bulunduğu genel ve düzenleyici işlemlerdeki yükümlülüklere aykırı hareket eden kişi… ….üçbin Türk Lirasından yirmibeşbin Türk Lirasına* kadar idarî para cezası ile cezalandırılır.

Döviz Alım Belgesi Zorunluluğu Kalktı mi?​

Döviz Alım Belgesi Zorunluluğu Kalktı mi?
İhracat bedellerinin takip edileceği bilgi sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınana kadar İhracat Bedeli Kabul Belgesi yerine bankalarca Döviz Alım Belgesi’nin kullanılması mümkün olacak.

Kıymetli maden alım satım belgelerini kim düzenler?​

Vergi dairesi başkanlıklarıyla veya defterdarlıklarla anlaşması bulunan matbaalar ile noterler tarafından basımı ya da tasdiki yapılacak Kıymetli Maden Alım/Satım Belgelerinin birer örneği 379 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde (EK: 1, 2) bulunmakta olup örnek belgelerde bulunan “Yetkili Müessesenin” …

Döviz alım satım belgesi nasıl alınır?​

2022 yılında, “döviz alım ve satım” işini yapacak olan yetkili mükellef kurumlar, döviz alımı veya satımı yapan vatandaşlara, elektronik ortamda düzenleyecekleri bu belgeleri, onların talebine göre e-posta yoluyla da iletebilecek. Talep etmeleri durumunda kâğıt çıktısı alınarak da verilecek.

Nbf ne demek?​

Nbf ne demek?
NBF (Nakit Beyan Formu) konusu efektifin ihracat bedeli olarak alışının yapılabilmesi için; -NBF’nin “Geliş Sebebi” bölümünde efektifin kaynağının “ihracat” olduğunun açıkca belirtilmesi, -NBF’yi ibraz eden şahsın kimlik tespitinin yapılması, -ihracatçının yazılı beyanının aranılması gerekir.

DAB (Döviz Alım Belgesi) zorunluluğu, ihracat bedellerinin bankaya satılmasını gerektiren bir uygulamaydı ancak 31 Aralık 2019 tarihinde yayımlanan bir tebliğ ile DAB zorunluluğu kaldırılmıştır. Artık ihracat bedellerini bankaya satma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu tarihten itibaren ihracat bedelleri için İhracat Bedeli Kabul Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir.

DAB, giderlerin ihracat bedelinden indirilmesi veya mahsup edilmesi durumunda, ihracat bedelinin eksik gelmesi halinde belgelendirilerek eksik tutar üzerinden düzenlenir. Yani DAB, eksik kalan ihracat bedelinin belgelendirilmesi amacıyla düzenlenen bir belgedir.

İhracat bedellerinin yurda getirilmesiyle ilgili düzenlemeler çerçevesinde İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) düzenlenmesi gerekmektedir. Bu belge, ihracat bedellerinin yurda getirildiğini gösteren bir belgedir ve belirli süreler içinde düzenlenmelidir.

DAB ile ilgili bir cezanın miktarı belirli bir aralıkta değişebilir. Cumhurbaşkanının belirlediği genel düzenleme ve yükümlülüklere uymayan kişilere üçbin Türk Lirasından yirmibeşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanabilir.

Döviz Alım Belgesi Zorunluluğu da DAB gibi 31 Aralık 2019 tarihinde kaldırılmış olup, ihracat bedellerinin takip edileceği bilgi sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınıncaya kadar bankalarca Döviz Alım Belgesi kullanılabilmektedir.

Kıymetli maden alım satım belgeleri, vergi dairesi başkanlıklarıyla veya defterdarlıklarla anlaşması olan matbaalar veya noterler tarafından düzenlenmektedir. Bu belgelerin tasdiki yapılarak geçerliliği sağlanmaktadır.

Döviz alım satım belgesi almak isteyen kişiler, 2022 yılında yetkili mükellef kurumlar tarafından elektronik ortamda düzenlenen belgeleri e-posta yoluyla ya da kâğıt çıktısı alarak talep edebilirler. Bu belgeler, döviz alım satım işlemlerinde kişilere gerekli resmi belge sağlamaktadır.

"Nbf" ifadesi ise "Nakit Beyan Formu"nu ifade etmektedir. Nakit Beyan Formu, efektifin ihracat bedeli olarak alınabilmesi için belirli koşulların yerine getirilmesi gereken bir formdur. Bu form efektifin ihracat kaynağını belirterek kimlik tespiti yapılmasını ve ihracatçının yazılı beyanını içermektedir.

Geri