AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DAB zorunlulugu ne zaman geldi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.408
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

DAB zorunluluğu ne zaman geldi?​

İhracat bedellerinin bankaya satılması zorunlu mudur? 03.01.2022 tarihi itibariyle İBKB’ye (İhracat bedeli kabul belgesi) veya DAB’a (Döviz alım belgesi) bağlanan ihracat bedellerinin %’inin İBKB’yi veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılması gerekmektedir.

Döviz alım belgesi ne zaman başladı?​

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) ve 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin vermiş olduğu yetkiye istinaden, döviz alım ve satım faaliyetinde bulunan yetkili müesseselere 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren düzenleyecekleri döviz alım ve döviz satım belgelerini “e- …

İhracat bedeli 180 gün içinde gelmezse ne olur?​

İhracat bedeli 180 gün içinde gelmezse ne olur?
180 (+5) gün içinde yurda getirilmeyen ihracat bedellerini ihbar eder. 10 iş günü içinde 90 gün süreli ihtarname gönderir. Hesap kapatılmaz ya da ek süre alınmazsa savcılığa ihbar eder.

IBKB ne zaman başladı?​

İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklik ile 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren İhracat Bedel Kabul Belgesi (İBKB)’ye bağlanan USD, Euro ve GBP döviz cinsi ihracat bedellerinin %’i TCMB tarafından ilan edilen ve işlem anında geçerli döviz alış kuru üzerinden Merkez Bankası’na satış zorunluluğu getirilmiştir.

DAB zorunluluğu ne zaman kalktı?​

2018-32/48 sayılı İhracat Bedelleri Hakkındaki Tebliğ 31.12.2019 tarihinde yayımlanan tebliğ ile değişti ve DAB zorunluluğu ortadan kalktı. Yani ihracat bedellerini bankaya satma zorunluluğu artık yok. Bu tarihten sonra İhracat Bedeli Kabul Belgesi düzenlenmesi gerekiyor.

IBKB zorunlu mu?​

IBKB zorunlu mu?
MADDE 8 – (1) Özelliği olan ihracat için 7 nci maddedeki ihraç tarihleri ve süreler saklı kalmak kaydıyla, ihraç edilen malın GB’nin 22 nci hanesinde kayıtlı bedelinin yurda getirilerek, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde İBKB düzenlenmesi zorunludur.
Ihracatta terkin edilebilecek tutar ne kadardır?​
b. Her bir gümrük beyannamesi bazında 1.000.000 ABD dolarına veya eşitine kadar olan ihracat işleminde beyannamelerin %10’una kadar olan açıklar (ki bu tutar 100.000 ABD dolarına (dahil) kadar açık hesaplara karşılık gelir), TERKİN edilmek suretiyle kapatılmaktadır.
Ihracatçılar ihracat bedellerinin ne kadarlık kısmını TL ye çevirmek zorundadır?​
İhracatçılar, ihracat bedelinin %25’ini döviz alış kuru üzerinden bankalara satmak zorundadır. Buna karşılık, ihracatçıların mal alışları kredi borçları genel olarak dolar cinsinden olduğundan, sürekli dolar almak durumundadır. Dolar alışları ise dolar satış kurları üzerinden gerçekleşir.

IBKB yi kim düzenler?​

IBKB yi kim düzenler?
İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi Sorunu – Hamza ERTEKİN, E. Vergi Dairesi Müdür Yrd.
- İhracat Bedelinin 180 Gün İçinde Yurda Getirilmesi Ve Bankalar Tarafından “İhracat Bedeli Kabul Belgesi” (İBKB) Düzenlenmesi Zorunludur:
- Bedelin Döviz Alım Belgesine (DAB) Bağlama Zorunluluğu Kaldırıldı:

Döviz Alım Belgesi Zorunluluğu Kalktı mi?​

İhracat bedellerinin takip edileceği bilgi sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınana kadar İhracat Bedeli Kabul Belgesi yerine bankalarca Döviz Alım Belgesi’nin kullanılması mümkün olacak.

Döviz alım ve satım belgesi kim düzenler?​

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yetkili müesseseler, döviz alış ve satışlarında döviz alım ve satım belgelerini düzenler ve kullanırlar. Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu belgeler kapsamına alınmıştır. Ağırlıklı olarak döviz büroları tarafından kullanılır. Bu belgelerin düzenlenmesi zorunludur.

DAB nasıl düzenlenir?​

DAB nasıl düzenlenir?
Peşin ödeme yazılı olan gümrük beyannameleri DAB ‘ı düzenleyen bankaya ibraz edilir. Peşin bedelin alınışından önceki bir ihracatın, peşin bedelin taahhüdüne sayılabilmesi için peşin bedele ilişkin DAB iptal edilir ve taahhüde sayılan gümrük beyannamesiyle irtibatlandırılan yeni DAB düzenlenir.

IBKB nasıl düzenlenir?​

Tebliğ ve genelgede belirtilen usul ve esaslar dahilinde indirimler uygulandıktan sonra kalan meblağın ihracat bedeli olarak banka hesabına aktarılması esastır. İBKB, indirimler uygulandıktan sonra ortaya çıkan bedel üzerinden düzenlenir. TCMB’ye yapılacak satış da bu bedel üzerinden hesaplanır.

Aracı bankanın terkin yetkisinin parasal sınırı kaç dolar?​

Tebliğin 7. maddesiyle, 2018-32/48 no.lu tebliğin 10. maddesi değiştirilmiştir. Buna göre her bir gümrük beyannamesi itibarıyla 15.000 USD’ye kadarki tutarın yurda getirilme zorunluluğu kaldırılmıştır. Buna göre 30.000 USD’nin altındaki tüm beyannameler bankalarca terkin edilecektir.
 
DAB zorunluluğu 31 Aralık 2019 tarihinde kaldırıldı. Artık, 1 Ocak 2022'den itibaren döviz alım ve döviz satım faaliyetlerinde bulunan yetkili müessesele, döviz alım ve satım belgeleri düzenleme yetkisi verildi. Bu belgeler Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca düzenlenmekte ve kullanılmaktadır.

İhracat bedellerinin bankaya satılması zorunluluğu ise 3 Ocak 2022'den itibaren getirildi. İBKB'ye veya DAB'a bağlanan ihracat bedellerinin belirli bir yüzdesinin İBKB'yi veya DAB'ı düzenleyen bankaya satılması gerekmektedir.

IBKB, ihracat bedelinin dövize çevrilerek yurda getirilmesi sonrasında düzenlenen bir belgedir. İhracatçılar, mal alışları genellikle dolar cinsinden olduğundan, ihracat bedelinin %25'ini döviz alış kuru üzerinden bankalara satmak zorundadırlar.

DAB ise peşin ödeme yazılı olan gümrük beyannameleri ile ilgili düzenlenen bir belgedir. Peşin bedelin alınışından önceki bir ihracatın, peşin bedelin taahhüdüne sayılabilmesi için DAB'ın iptal edilmesi gerekmektedir.

Aracı bankaların terkin yetkisinin parasal sınırı ise her bir gümrük beyannamesi itibarıyla 15.000 USD'ye kadar olan tutardır. Bu tutarın üzerindeki beyannameler için yurda getirme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu durumda, 30.000 USD'nin altındaki tüm beyannameler bankalar tarafından terkin edilecektir.
 
Geri
Üst