Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

D vitamini vucudun hangi bolgelerinden alinir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.417
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

D vitamini vücudun hangi bölgelerinden alınır?​

Bazı vitaminler vücut tarafından üretilebilirken bazı vitaminlerin dışarıdan alınması gerekir. D Vitaminin de ~’ı cildimiz güneş ısığı aldığında vücudumuz tarafından üretilir. Eksikliği durumunda dışarıdan takviye edilmesi gerekir.

D vitamini neden bilekten mi alınır?​

Sadece avuç içimizi ya da yüzümüzü güneşlendirmek D vitamini sentezine yetmiyor, vücudumuzun en az yüzde yirmisinin hafif pembe renk alana kadar güneşlenmesi gerekir. Güneş altında saatlerce kalınmasını elbette önermiyoruz, ancak güneşten korkup kaçtıkça D vitamini sentezi gerçekleşemiyor.

D vitamini eksikliği güneşten nasıl alınır?​

D vitamini eksikliği güneşten nasıl alınır?
· Mart-ekim arası, özellikle güneş ışınlarını dik geldiği 11.00-15.00 arasındaki saatler D vitaminin dönüşümü için en etkili dönemdir. · Ancak bu saatler cilt kanseri için de riskli bu nedenle sadece 10-15 dakikalığına, koruma kremi kullanmadan, diz ve dirseklerden aşağısını güneşlendirmek yeterlidir.

Saat kaçta güneşlenmek gerekir?​

Sağlık için güneşlenme zamanı, UVB nin dünya yüzeyine en dik geldiği zaman aralığı olan 10:00 -1 5:00 saat aralığında olmalıdır.

D vitamini kaç günde bir alınır?​

Daha sonraki yaşlarda günde 600, 70 yaş sonrasında ise 800 ünite D vitamini ihtiyacı vardır ki bunu güneşlenerek karşılamak mümkündür. Bununla birlikte başta sıkı şekilde örtünen kadınlar ve yaşlılar olmak üzere risk altındaki gruplara en fazla günde 800 ünite (6 damla) D vitamini ilaç olarak verilebilir.

Günde ne kadar D vitamini almalı?​

Günde ne kadar D vitamini almalı?
Bu yüzden D vitamini eksikliğini önlemek için, Endokrin Topluluğu kendi uygulama rehberlerinde; infantlarda ilk bir yıl için günlük 400-1000 IU (2000 IU’ye kadar güvenli), 1-18 yaş arasındaki çocuk ve adölesanlar için günlük 600-1000 IU (4000 IU’ye kadar güvenli), 18 yaş üzeri erişkinler için ise günlük 1500-2000 IU ( …

D vitamini nelerde sentezlenir?​

D2, maya ve mantarda bulunan ergokalsiferol denen maddenin yine güneş ışığına maruz kalmasıyla üretilir. İnsanlar tarafından besin yoluyla alınır. Güneş ışığı ile ciltte üretilen D vitamini vücutta daha aktif rol oynar. Vitamin D %90 oranında ciltte güneş ışığıyla sentezlenirken %10 oranında besinlerle alınır.
 
D vitamini vücudun hangi bölgelerinden alınır sorusuna cevap vermek için, D vitamini sentezinin cildimizde gerçekleştiğini belirtmek isterim. Güneş ışığı alındığında cildimizde bulunan kolesterol maddesi D vitamini prekürsörüne dönüşür ve böylelikle vücutta D vitamini üretilmiş olur. Bu nedenle güneşin cilde ulaşabildiği tüm vücut bölgeleri, özellikle açıkta kalan yüz, kol ve bacak gibi bölgeler D vitamini sentezi için önemlidir.

D vitamini neden bilekten alınmıyor sorusuna yanıt vermek gerekirse, aslında D vitamini cildin herhangi bir bölgesinden sentezlenebilir. Ancak vücudun en az %20'sinin hafif pembe renk alması gerektiği düşünüldüğünde, yüz, kollar, bacaklar gibi daha geniş yüzeylerin güneş ışığından yeterince faydalanabileceği bilinmektedir. Sadece bilek bölgesinin güneş ışığı aldığında yeterli D vitamini sentezi sağlayabilmesi pek mümkün değildir.

D vitamini eksikliği güneşten alınırken nelere dikkat etmek gerektiği sorusuna gelince, güneşten gelen UVB ışınlarının D vitamini sentezinde etkili olduğu bilinmektedir. Özellikle güneşin dik geldiği saatler olan 11.00-15.00 arası, mart-ekim dönemi en uygun zaman dilimidir. Ancak cilt kanseri riskinden korunmak adına güneşlenme süresini 10-15 dakikayla sınırlamak ve yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmamak önemlidir.

Güneşlenme için uygun saatler konusunda bilgi vermek gerekirse, en etkili D vitamini sentezi için önerilen saat aralığı genellikle 10:00 - 15:00 olarak belirtilmektedir. Bu saatlerde güneşlenmek, UVB ışınlarının en yoğun olduğu zaman diliminde olmayı ve dolayısıyla D vitamini sentezinde daha verimli olmayı destekler.

D vitamini ihtiyacının günde kaç kez karşılanması gerektiği sorusuyla ilgili olarak, genellikle uzmanlar yaş gruplarına göre günlük alınması gereken D vitamini miktarını belirtirler. Örneğin, yetişkin bireylerin genellikle günlük 1500-2000 IU D vitamini alması önerilir. Ancak bu miktar kişinin yaşına, cilt rengine, güneşe maruz kalma süresine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Son olarak, D vitamini sentezinin nerelerde gerçekleşebileceğiyle ilgili olarak, D vitamini insan cildinde güneş ışığına maruz kalmasıyla sentezlenirken, aynı zamanda bazı besinlerden de alınabilir. Özellikle D2 vitamini, güneş ışığına maruz kalan maya ve mantarlar aracılığıyla sentezlenir. Güneş ışığıyla ciltte üretilen D vitamini vücut için daha aktif ve etkili olabilirken, besinlerle alınan D vitamini de önemli bir kaynaktır. Bu nedenle, dengeli beslenme ve güneş ışığından yeterince faydalanma önemlidir.
 
Geri
Üst