AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

D vitamini takviyesi nasil alinir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

D vitamini takviyesi nasıl alınır?​

A, E, D ve K vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminlerin tok karnına alınması gerekir. Bu vitaminlerin etkilerinin görülmesi için yağda çözülmesi gerekir. Dolayısıyla D Vitamininin de alınması için en uygun zaman yemek sonrasıdır. Bu sayede D vitamini ya da kolayca çözülür.

D vitamini eksikliği için nasıl Güneşlenmeli?​

Vücudumuz tarafından üretilen D Vitamini depolanır ve kışın yeterli güneş alınamayan durumlarda depodan kullanılır. Güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saatlerinde her gün 10-15 dakika güneşlenmek D Vitamini sentezi için yeterlidir.

Yüzden D vitamini alınır mı?​

Yüzden D vitamini alınır mı?
Sadece avuç içimizi ya da yüzümüzü güneşlendirmek D vitamini sentezine yetmiyor, vücudumuzun en az yüzde yirmisinin hafif pembe renk alana kadar güneşlenmesi gerekir. Güneş altında saatlerce kalınmasını elbette önermiyoruz, ancak güneşten korkup kaçtıkça D vitamini sentezi gerçekleşemiyor.

D vitamini camdan geçer mi?​

D vitamini camdan geçer mi?
Cildin D vitamini üretmesini sağlayan UVB ışınları kapalı/güneşsiz, bulutlu havalarda cilde yeterince ulaşamaz. Pencere veya araba camı gibi bir engelle temas ettiğinde de o engelleri yeteri kadar aşamaz. Bu nedenle D vitamini üretmek için “açık havada güneşlenmek” zorundayız.

D vitamini eksikliği tedavisi ne kadar sürer?​

Günlük 1500-2000 IU takviye kandaki 25(OH)D seviyesi 30 ng/ml üzerine çıkana kadar alınır. Daha hızlı bir tedavi için, günlük 6000 IU D vitamini takviyesi kandaki 25(OH)D seviyesi 30 ng/ml üzerine çıkana kadar, ya da haftada 1 kez 50.000 IU olmak üzere 8 hafta boyunca alınarak eksiklik tedavi edilir.

Vitamin tahlili için aç olmak gerekir mi?​

Hastanın test öncesinde 6-8 saatlik açlık durumunun olması gerekmektedir. Hastanın kolundaki bir damardan girilerek hastanın kanı alınır ve tüplere doldurulup; kan laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda da B12 değeri incelenir ve bu sonuç rapor olarak yazılır.
 
D vitamini takviyesi nasıl alınır?

D vitamini, yağda çözünen bir vitamin olduğundan dolayı tok karnına alınması önerilir. Bu vitaminlerin etkilerinden yararlanabilmek için yağ ile birlikte alınmaları gerekmektedir. En uygun zaman, yemek sonrası alındığında sindirim sistemi daha iyi çalışır ve D vitamini kolayca çözülür.

D vitamini eksikliği için nasıl güneşlenmeli?

Vücudumuz, güneş ışınlarıyla D vitamini sentezleyebilir. Özellikle öğlen saatlerinde, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde günde 10-15 dakika güneşlenmek, vücudun ihtiyacı olan D vitamini sentezine yardımcı olabilir. Bu sayede vücutta D vitamini depolanabilir ve kış aylarında ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir.

Yüzden D vitamini alınır mı?

Sadece yüz veya avuç içi güneşlendirerek yeterli miktarda D vitamini sentezlenemez. Vücudun en az yüzde yirmisinin hafif pembe renk alana kadar güneş görmesi gerekmektedir. Ancak, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için aşırı güneşlenmekten kaçınılmalıdır.

D vitamini camdan geçer mi?

D vitamini, cildin UVB ışınları ile D vitamini sentezlemesini sağlar. Ancak, UVB ışınları bulutlu havalarda veya cam gibi engellerden geçemez. Dolayısıyla, D vitamini sentezlemek için açık havada güneşlenmek en etkili yöntemdir.

D vitamini eksikliği tedavisi ne kadar sürer?

D vitamini eksikliğinin tedavisi, günlük 1500-2000 IU D vitamini takviyesi ile kandaki 25(OH)D seviyesinin 30 ng/ml üzerine çıkana kadar devam eder. Daha hızlı bir tedavi için günlük 6000 IU veya haftada 1 kez 50.000 IU D vitamini takviyesi önerilebilir.

Vitamin tahlili için aç olmak gerekir mi?

Vitamin tahlili için hastanın test öncesinde 6-8 saatlik açlık sürecinden geçmesi gerekmektedir. Bu sayede elde edilen kan örneği üzerinde yapılan testler doğru sonuçlar verir ve doğru tedavi planı yapılabilir. Kan alındıktan sonra laboratuvarda yapılan analizlerle hastanın vitamin seviyeleri ölçülerek eksiklikler belirlenebilir.
 
Geri
Üst