AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

D vitamini kullanimi bobreklere zarar verir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

D vitamini kullanımı böbreklere zarar verir mi?​

Damla, ampul ya da sprey şeklinde vücuda alınan D vitamini takviyeleri fazla kullanıldığında sağlık problemlerine yol açıyor. Uzmanlar vücuda takviyelerle fazladan alınan D vitaminin, böbrekte kalsiyum taşı oluşturabileceği konusunda uyarıyor.
D vitamini 0 olursa ne olur?
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Böbrek hastası olanlar D vitamini kullanabilir mi?
Vitamin D sadece iskelet sağlığı için değil bir çok organ sisteminin sağlığı için de ana rol oynamaktadır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda vitamin D eksikliğini önlemenin en etkili yolu vitamin D verilmesidir.

Böbreklere hangi vitamin iyi gelir?​

Böbreklere ne iyi gelir: Böbreklere iyi gelen yiyecekler
D vitamini neden yükselmiyor?
D vitamini eksikliğinin en yaygın nedeni, güneş ışığına yeterince maruz kalmamaktır! Bununla birlikte gün içerisinde uzun süre kapalı ortamda kalanlar, ciddi karaciğer-böbrek hastalığı olanlar, rifampisin (tüberküloz-verem ilacı), epilepsi-sara ilacı kullananlar D vitamini eksikliği riski altındadırlar.
D vitamini zehirlenmesi ne zaman ortaya çıkar?
Bununla birlikte, uzun süre aşırı yüksek dozlarda D3 vitamini almak vücudunuzda aşırı D vitamini birikimine neden olabilir. D vitamini zehirlenmesi, kandaki D vitamini düzeyi 150 ng/ml üzerine çıktığında ortaya çıkacaktır.
Yakın zamanda güncellenen D vitamini rehberlerine göre serum D vitamini düzeyi 100 ng/ml’den fazla ve beraberinde serum kalsiyum düzeyi yüksek ise D vitamini zehirlenmesi tanısı konur. Erişkinlerde D vitamini alımı için güvenli üst sınır günde 4000, ilk yaşlarda ise 1000-1500 ünite civarındadır.
Böbrek hastaları hangi vitaminleri kullanmalı?
Diyaliz hastalarında yaşlara göre başlıca B vitaminleri, C vitamini ve folik asit desteği yapılmalıdır. Yağda eriyen vitaminler ise ancak eksiklikleri söz konusu olduğunda desteklenmelidir, çünkü diyalizle atılamadıkları için belirgin toksisiteye neden olabilirler.
 
Geri
Üst