Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

D vitamini icin hangi meyveleri yemeliyiz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

D vitamini için hangi meyveleri yemeliyiz?​

Hemen hemen her meyvede A, B ve C vitamini olduğu gibi eser miktarda D vitamini bulunuyor. Fazla oranda d vitamini ihtiva eden ilk meyveler arasında kışın elmalar, sonbaharda üzüm tüketilebilir. Karpuz ve muzda da aynı vitamin bulunmaktadır.

Kalsiyum ve D vitamini hangi besinlerde bulunur?​

Kalsiyum ve D vitamini hangi besinlerde bulunur?
Kalsiyum İçeren Besinler Nelerdir?
- Süt, süt ürünler ve peynir çeşitleri.
- Tohumların birçoğu (haşhaş, chia, susam)
- Kabuklu yemişler (ay çekirdeği, badem, ceviz, fındık)
- Soya ve soya içeren besinler.
- Yeşil yapraklı sebzeler (brokoli, bamya, lahana)
- Kuru incir.
- Tahin ve pekmez.
- Zenginleştirilmiş unla yapılan ekmek ve mamuller.

B12 ve D vitamini hangi yiyeceklerde bulunur?​

B12 vitamini nelerde bulunur?
- Karaciğer, dalak gibi sakatatlar.
- Midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri.
- Alabalık, ringa, uskumru ve ton balığı
- Süt, yoğurt, peynir.
- Yumurta B12 vitaminin en zengin kaynakları arasında yer alır.

Günlük toplam D vitamini alımı nasıldır?​

Günlük toplam D vitamini alımı nasıldır?
Günlük toplam D vitamini alımı için belirlenen üst düzey aşılmamalıdır. Aşırı D vitamini alımı, vücut ağırlığında istemsiz ve hızlı kayıplar, yorgunluk, yer ve zaman algısında bozukluk, kusma veya kabızlık gibi sorunlara yol açabilir. D vitaminini depolamanın yolları nelerdir?

Hangi besinlerden D vitamini daha yüksek?​

Ancak besinler tek başına D vitamini için yeterli olmuyor. Düzenli uyku D vitamininden daha fazla faydalanmanızı sağlıyor. Yapılan çalışmalar, günde beş saatten az uyuyanlarda D vitamini düzeyinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Dr. Derya İnal, D vitamini hakkında bilgi verdi.?​

Dr. Derya İnal, D vitamini hakkında bilgi verdi.?
VM Medical Park Kocaeli Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı L. Derya İnal, D vitamini konusunda merak edilenleri anlattı. Yağda eriyen ve bağırsaklardan emilen bir hormon olan D vitaminin yüzde 10-20’si gıdalar yoluyla alınır. Esas yüzde 80-90’i UVB ışınları etkisiyle ciltte sentezlenir. Direkt güneş ışınlarının teması gerekir.

D vitamini eksikliği nelere sebebiyet verir?​

D vitamini eksikliği nelere sebebiyet verir? Dünya Sağlık Örgütü toplumsal düzeyde D vitamini yetersizliği sorunuyla karşı karşıya olan toplumların D vitamini desteklerini kullanma ve/veya toplumda yaygın olarak tüketilen uygun besinleri D vitaminiyle zorunlu zenginleştirme plan ve politikaları konusunda değerlendirme çağrısı yapmaktadır.
 
D vitamini vücudumuz için oldukça önemli bir vitamindir ve doğru kaynaklardan alınması gerekmektedir. Meyveler arasında ise genellikle A, B ve C vitaminlerini bulabiliriz, ancak bazı meyvelerde eser miktarda D vitamini de bulunabilir. Özellikle kışın elmalar, sonbaharda üzüm, karpuz ve muz gibi meyvelerde D vitamini bulunmaktadır. Ancak D vitamini ihtiyacının büyük bir kısmının güneş ışığından sağlandığını unutmamak önemlidir.

D vitamini içeren besinler diğer bir önemli konudur. Kalsiyum ve D vitamini birlikte vücutta kemik sağlığı için önemli bir rol oynar. Kalsiyum içeren besinler arasında süt, süt ürünleri, peynir, tohumlar (haşhaş, chia, susam), kabuklu yemişler (ay çekirdeği, badem, ceviz, fındık), yeşil yapraklı sebzeler (brokoli, bamya, lahana), kuru incir, tahin, pekmez ve zenginleştirilmiş unla yapılan ekmek ve mamuller bulunmaktadır.

D vitamini eksikliği yaşanmaması için günlük toplam D vitamini alımına dikkat etmek gerekmektedir. Aşırı D vitamini alımı da sağlık sorunlarına yol açabileceğinden belirlenen üst düzeyin aşılmaması önemlidir. D vitaminini depolamanın yolları konusunda da dikkatli olmak gerekmektedir.

Son olarak, D vitamini eksikliği vücutta çeşitli sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle D vitamini yetersizliği konusunda toplum düzeyinde gerekli tedbirlerin alınması, D vitamini içeren gıda takviyelerinin kullanılması veya uygun besinlerin D vitamini ile zenginleştirilmesi gibi politikaların değerlendirilmesi önemlidir.

Sağlıklı yaşam için dengeli beslenme, güneş ışığından faydalanma ve gerekirse uzman doktor önerisiyle takviyelerin alınması gerekmektedir. Her zaman sağlığınız için uzman bir doktora danışmanız önemlidir.
 
Geri
Üst