Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

D vitamini hangi element?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

D vitamini hangi element?​

Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. D vitamini, kalsiferol olarak da bilinir. Yağda çözünebilen vitaminlerden biridir. Kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gereklidir.

D vitamini vücutta üretilir mi?​

D Vitaminin de ~’ı cildimiz güneş ısığı aldığında vücudumuz tarafından üretilir. Eksikliği durumunda dışarıdan takviye edilmesi gerekir. Vücudumuz tarafından üretilen D Vitamini depolanır ve kışın yeterli güneş alınamayan durumlarda depodan kullanılır.
D vitamini Provitamin mi?
insanlarda bazı vitaminler provitamin halinde alınır ve vücutta dönüşüm reaksiyonları ile üretilir. örneğin havuçta bol miktarda bulunan karoten karaciğerde a vitaminine dönüşür. kolesterol ise deride güneş ışığı ile aktifleşerek d vitaminini oluşturur. yani a ve d vitaminleri provitamindir.

D vitamini Hangi maddeden sentezlenir?​

D vitamini, diğer bütün vitaminlerden tamamen farklı olduğunu öğrenmek biraz şaşırtıcı gelebilir. Ancak bu vitamin aslında bir hormondur, cildiniz güneşe maruz kaldığında kolesterolden üretilen bir steroid hormondur. Bu nedenle, D vitamini sıklıkla “güneş” vitamini olarak adlandırılır.

D vitamini neden elde edilir?​

D2, maya ve mantarda bulunan ergokalsiferol denen maddenin yine güneş ışığına maruz kalmasıyla üretilir. İnsanlar tarafından besin yoluyla alınır. Güneş ışığı ile ciltte üretilen D vitamini vücutta daha aktif rol oynar. Vitamin D %90 oranında ciltte güneş ışığıyla sentezlenirken %10 oranında besinlerle alınır.
Koyun yününden D vitamini elde edilir mi?
1937 yılında D3 vitamininin ultraviyole ışınları ile deride sentezlenebildiği bulundu. Son olarak da koyun yününde bulunan “lanolin” denilen maddeden D vitamini elde edildi. Maliyeti ucuzlatıldı. 1950’li yıllardan sonra D vitamininin önemi anlaşıldı.
Güneş ışığı ile ciltte üretilen D vitamini vücutta daha aktif rol oynar. Vitamin D %90 oranında ciltte güneş ışığıyla sentezlenirken %10 oranında besinlerle alınır. Özellikle yağlı balıklar, süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal gıdalar besinle vitamin D alımında faydalanılan besinlerdir.
D vitamininin Önemli bir kısmı (%80-90) UVB ışınları etkisiyle ciltte sentezlenir. Sentez için cilde direkt güneş ışını teması gereklidir. Güneş ışınlarının dünya yüzeyine ulaştığı açı (Zenith açısı) D vitamini sentezinde etkilidir. Ülkemizin bulunduğu enlemde vitamin D sentezi Mayıs-Kasım ayları arasında gerçekleşir.
 
Geri
Üst