AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

D vitamini gunes disinda nasil alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

D vitamini güneş dışında nasıl alınır?​

Vücudumuz tarafından üretilen D Vitamini depolanır ve kışın yeterli güneş alınamayan durumlarda depodan kullanılır. Güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saatlerinde her gün 10-15 dakika güneşlenmek D Vitamini sentezi için yeterlidir.

D vitamini güneş olmadan işe yarar mı?​

D vitamini sentezlenemez. Özellikle Kasım-Şubat ayları arasında ülkemize gelen güneş ışınlarının geliş eğiminden dolayı cilt, D vitamini sentezini yapamaz. Yani kişi güneşlense bile vücutta D vitamini oluşmaz.
D vitaminini en çok nereden alınır?
D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır. Yağlı balıkların dışındaki besin kaynakları, normalin üzerinde tüketilmiş olsa bile, eksiklik durumunda D vitamini gereksinmesini karşılayamayabilir.

D vitamini en kolay nasıl alınır?​

Vücuda D vitamini 2 kaynaktan alınabilir. Bu kaynakların vücuda alınması güneş ışığı ve besinler yolu ile olur. D vitamini ihtiyacımızın yaklaşık %90’ı güneş ışınlarından sağlanır, geri kalan %10’u ise besinler aracılığı ile vücuda alınabilir.

Hiç güneşe çıkmazsak ne olur?​

“Güneş ışığı vitamini” eksikliği, kalsiyum emiliminin azalmasına ve sonuç olarak, kemik yapısının zayıflamasına yol açar. Yeterli miktarda güneş ışığı almayan insanlar, kemik ağrısı, kas zayıflığı, raşitizm, osteomalazi ve osteoporozdan muzdariptir. Vücudunuzda yeterli miktarda D vitamini bulundurmanız çok önemlidir.
D vitamini için kaç dakika Güneşlenmeliyiz?
Koruyucu kullanarak güneşten D vitamin oluşturma süresini 7 dakikadan 21 dakikaya çıkarıldığını dile getiren Üstüner, “Güneşten koruyucu kullanmak ultraviyoleyi tamamen bloke etmiyor, zaten vücudumuza bir miktar istesek de istemesek de giriyor” dedi.

Kış güneşinden D vitamini alınır mı?​

D vitamini kış aylarında en çok eksikliği görülen vitaminlerdendir. Kışın güneşi her zaman görmek mümkün olmadığından ve güneş ışınları eğik geldiğinden, D vitamini oluşumu yetersizdir.
 
Geri
Üst