AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

D vitamini fazlaliginda ne yapmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

D vitamini fazlalığında ne yapmalı?​

Doktorunuz D vitamini fazlalığı durumunda kullandığınız D vitamini takviyelerini acilen bırakmanızı söyleyecektir. Aynı zamanda beslenmenizdeki kalsiyum oranını da azaltmanızı söyleyecektir. Bazı vakalarda kullanılacak kortikosteroid veya bifosfonatlar ilaçlar kemiklerde kalsiyum salınımını baskılayabilir.

D vitamini zehirlenmesi nasıl anlaşılır?​

Erken toksisite (zehirlenme) belirtileri kemik ağrıları, sersemlik, ağız kuruluğu, kabızlık, sürekli baş ağrısı, susuzluk, kas ağrısı, iştahsızlık, mide bulantısı, kusma, düzensiz kalp atışı şeklinde görülebilmektedir.
D vitamini zehirlenmesi ne kadar sürer?
Bu nedenle D vitamini zehirlenmesi olursa, D vitamini alımı bırakılsa bile yağ dokusundan D vitamini salınımı devam edeceği için zehirlenme bulgularının kaybolması birkaç ay sürebilir.
D vitamini fazlası nasıl anlaşılır?
Peki, D vitamini fazlalığının belirtiler nelerdir? En sık belirtisi ise çarpıntı, açıklanamayan halsizlik, ağız kuruluğu ve iştahsızlıktır. Ayrıca kulakta çınlama ve baş ağrısı da görülebilir. Kandaki D vitamini seviyesi normal olsa bile bazen yüksek dozda tek seferde alınan vitamin bu yan etkilere sebep olabilir.

D vitamini nasil düşer?​

Oysa güneş ışığına doğrudan ve yeterince maruz kalan deride vücutta ihtiyaç duyulan tüm D vitamini karşılanabilir. Ancak çoğu insan, kapalı alanda çok vakit geçirdiğinden ya da fazla güneş kremi kullanımından dolayı yeterince güneş ışığı alamaz. Özellikle kış aylarından güneşten alınacak D vitamini oranı oldukça düşer.

D vitamini zehirlenmesi ne zaman ortaya çıkar?​

Bununla birlikte, uzun süre aşırı yüksek dozlarda D3 vitamini almak vücudunuzda aşırı D vitamini birikimine neden olabilir. D vitamini zehirlenmesi, kandaki D vitamini düzeyi 150 ng/ml üzerine çıktığında ortaya çıkacaktır.
D vitamini ne zaman zehirler?
Yakın zamanda güncellenen D vitamini rehberlerine göre serum D vitamini düzeyi 100 ng/ml’den fazla ve beraberinde serum kalsiyum düzeyi yüksek ise D vitamini zehirlenmesi tanısı konur. Erişkinlerde D vitamini alımı için güvenli üst sınır günde 4000, ilk yaşlarda ise 1000-1500 ünite civarındadır.
 
Geri
Üst