AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

D vitamini eksikligi beyne zarar verir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

D vitamini eksikliği beyne zarar verir mi?​

Yapılan araştırmalar, yeteri güneş ışığı almamak nedeniyle yaşanan D Vitamini eksikliğinin beyni birçok açıdan düşürdüğünü gösterdi. D Vitamini eksikliği, sağlıklı yaşlı bireylerde hafıza ve bilişsel işlevin zayıflamasıyla ilişkili.

D vitamini neden depresyon yapar?​

Depresyon ile Düşük D vitamini ilişkisi Beyin de dahil olmak üzere tüm vücutta D vitamini ile çalışan hücreler bulunur. D vitaminin eksik olması, bu hücrelerin bozuk çalışmasına yol açar. Depresyonun ortaya çıkışının mekanizması bu olabilir.
Ruh sağlığı için hangi vitaminler var?
Vitamin B12 Ruh sağlığı dediğimiz zaman en önemsediğimiz vitaminlerin başında gelmektedir. Eksikliği sık görülmekte uzun süreli eksikliği ise tüm psikiyatrik hastalıklara sebebiyet veren ciddi sonuçlar doğurur. Vitamin B12 nin vücutta emilimi hassas dengelere bağlıdır.

D vitamini depresyonu azaltır mı?​

D vitamini düşük olan gençlere D vitamini takviyesi yapıldığı zaman depresyon bulgularında belirgin olarak gerileme görülür. Depresyon bulguları ile birlikte sinirlilik, yorgunluk, duygudurum iniş çıkışları, uyku problemleri, konsantrasyon bozuklukları ve ağrı yakınmaları da azalır.

D vitamini hafızaya iyi gelir mi?​

Omega-3 yağ asitleri ile D vitamininin beynin bilişsel aktivitesine katkıda bulunduğu biliniyor.
D vitamini hangi hastalıklarla ilişkili bulunmuştur?
D vitamininin, makrofaj, dendritik hücre, T ve B hücreleri gibi immün modülatör hücrelerin çoğalmasını ve farklılaşmasını etkilediği gösterilmiştir. Bu immün modülatör etkinin bozulması, romatoid artrit, Sistemik lupus, tip 1 diyabet, enflamatuar bağırsak hastalığı ve MS gibi birçok otoimmün hastalıkta önemlidir.
B12 VİTAMİNİ Ayrıca eksikliği, obsesif-kompulsif bozukluk, bipolar bozukluk ve şizofreni gibi zihinsel sağlık sorunlarından muzdarip kişilerin daha fazla rahatsızlık hissetmesine neden olabilir. Ayrıca, bu vitamin ruh hali dalgalanmalarını düzenlemede de yardımcı olur.
B6 Vitamini (Prioksidin): Serotonin, melatonin ve dopaminin üretilmesinde B6 vitaminine ihtiyaç duyulur. Eksikliği nadir görülse de ruhsal bozuklukları tetikleyebilir. B12 Vitamini: Eksikliği ruh halinde ani değişimlere, paranoyaya, asabiyete, zihin bulanıklığına, bunamaya, halüsinasyonlara ve maniaya sebep olabilir.
Hangi vitamin eksikliği depresyona yol açar?
Depresyon tanısı konmuş kişilerde C, B6, D vitamini ve folik asit, demir gibi maddelerin eksikliğinin görüldüğünü vurgulayan Dr. Orhun, özellikle magnezyum eksikliğinin depresyon semptomlarına sebep olabildiğinin altını çizdi.

Hangi vitamin eksikliği anksiyeteye yol açar?​

B1 Vitamini (Tiamin): Eksikliği bitkinlik, depresyon, asabiyet, anksiyete ve hatta intihar düşüncesi oluşur. B1 vitamini eksikliği ayrıca hafıza problemlerine, iştah kaybına, uykusuzluğa ve sindirim bozukluklarına yol açabilir.

Hafıza için hangi vitamin alınmalı?​

B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir.
 
Geri
Üst