D vitamini dozu fazla alinirsa ne olur?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.975
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

D vitamini dozu fazla alınırsa ne olur?​

D vitaminin fazlası zehirlenmelere yol açabilir ve zehirlenme sonucunda gelişen böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliği ölüme sebep olabilir. D vitaminin fazla alınması sonucunda baş ağrısı, hipertansiyon, ağızda metalik tat, böbrek taşları, damar duvarında kalsiyum birikimi, pankreatit, bulantı, kusma görülebilir.

D vitamini en fazla ne kadar alınmalı?​

Yenidoğan bebeklere 400 IU D vitamini takviyesi uygulanır. · 65 yaş üstü 15 mg (600 UI) olarak tavsiye edilir. Erişkinlerde D vitamini alımı için üst sınır günde 4000 IU, yeni doğanlar ve ilk yaş arasında ise 1000-1500 IU olarak belirlenmiştir.
Devit 3 kaç damla alınmalı?​
Her bir şişede (15 ml) 50.000 IU vitamin D3 bulunur. 1 ml DEVİT-3 solüsyonu 25 damladır. Günde 5-30 damla önerilir.

Hangi gıdalarla alınan D vitamini eksikliği?​

Hangi gıdalarla alınan D vitamini eksikliği?
Gıdayla alınan D vitamini ince bağırsakta emilerek lenfatik sistem aracılığı ile toplardamar sistemine katılır. Görüldüğü gibi gündelik yaşamda sağlıklı beslenerek ve günde en az 15 dakika etkin güneş alarak yürüyüş yaptığımızda D vitamini eksikliği olmamasını bekleriz.

Neredeyse D vitamini ne kadar zararlı?​

Neredeyse D vitamini ne kadar zararlı?
Damla, sprey ve ampul halinde bulunan D vitamini, doktor tavsiyesinin dışında birçok kişi tarafından kullanılıyor. Her şeyin fazlası zaten zarar ancak bilinçsizce tüketilen vitaminlerin fazlası düşündüğünüzden daha da önemli sorunlara neden olabiliyor.

Daha düşük kandaki D vitamini seviyesi?​

Yapılan küçük çaplı bazı çalışmalarda kandaki D vitamini seviyesi 38 ng/mL ve üzerinde viral enfeksiyonlara yakalanma riskinin daha düşük olduğu gösterilmiş. Ayrıca meme kanseri ve kolorektal kanserlerden sonra hayatta kalma oranlarının da kan seviyesinin 38 ng/mL ve üzerinde olduğunda yüksek olduğu tespit edildi.

D vitamini ile ilgili bazı şikâyetler bulunmaktadır.?​

Ayrıca kalsiyum metabolizması bozularak kas yorgunluğu, kas ağrısı ve halsizlik gibi şikâyetlere yol açar. Dolayısı ile bu şikâyetleri olanlarda D vitamini seviyesine bakılması ve doktor tavsiyesi olmadan D vitamini alınmaması gerekmekte. Özellikle yüksek dozda yani ampul formunun doktor tavsiyesi olmadan alınmaması gereklidir.
 
D vitamini dozu fazla alındığında vücutta çeşitli sorunlara yol açabilir. Öncelikle D vitamini fazlalığı zehirlenmelere neden olabilir ve bu durum böbrek yetmezliği ile kalp yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca fazla D vitamini alımı baş ağrısı, hipertansiyon, ağızda metalik tat, böbrek taşları, damar duvarında kalsiyum birikimi, pankreatit, bulantı ve kusma gibi belirtilere sebep olabilir.

D vitamini alımında dikkat edilmesi gereken dozlar bulunmaktadır. Yenidoğan bebeklere genellikle 400 IU D vitamini takviyesi önerilirken, 65 yaş üstü bireylere 15 mg (600 UI) tavsiye edilmektedir. Yetişkinler için günlük D vitamini alımı için üst sınır genellikle günde 4000 IU olarak belirlenmiştir. Yeni doğan bebekler ve bir yaş arasındaki bebekler için ise günlük doz genellikle 1000-1500 IU olarak önerilir.

Devit 3 için ise her bir şişede 50.000 IU D vitamini bulunmaktadır ve 1 ml DEVİT-3 solüsyonu 25 damla içermektedir. Günlük olarak genellikle 5-30 damla arasında alınması önerilmektedir.

D vitamini eksikliği genellikle günlük yaşamda yeterli güneş ışığına maruz kalmamak ve dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkabilir. D vitamini en çok güneş ışığından alınır ancak bazı gıdalarda da bulunabilir. Bu nedenle sağlıklı beslenme ve güneş ışığına maruz kalma önemlidir.

D vitamini ile ilgili şikayetler arasında kalsiyum metabolizmasının bozulması, kas yorgunluğu, kas ağrısı ve halsizlik gibi durumlar yer almaktadır. Bu nedenle şikayetleri olan bireylerde mutlaka doktor kontrolü ve tavsiyesi ile D vitamini seviyelerinin kontrol edilmesi önemlidir. Ayrıca yüksek dozda D vitamini alımı kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan yapılmamalıdır.
 
Geri
Üst