- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Cüzzam hastalığı nasıl bulaşır?
Cüzzamlı bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında, başka bir kişinin soluduğu M. leprae bakterisini içeren damlacıklar yayabilir. Cüzzam bulaşması için enfekte bir kişiyle uzun süreli yakın fiziksel temas gereklidir.Cüzzam hastalığı neden olur?
Cüzzam hastalığı (Hansen hastalığı olarak da bilinir) Mycobacterium leprae adı verilen bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu bakteriler çok yavaş büyür ve enfeksiyon belirtileri geliştirmesi 20 yıla kadar sürebilir.Cüzzam hangi hayvandan bulaşır?
Cüzzam ise başka bir hayvandan insana bulaşmaz. Tamamen insana özgü bir hastalıktır ve hastanın ölmesine neden olmaz. Her iki hastalığın ortak noktası ise eski çağlara göre günümüzde daha az bulaşıcı olmalarıdır.
Cüzzam hastalığı ilk nerede çıktı?
Cüzzam hastalığının ilk kez ne zaman ortaya çıktığını kesin olarak belirlemek halen mümkün olmasa da hastalığın tanısı ile ilgili ilk yazılı kayıtlar M.Ö. 600’lü yıllara aittir. Hint, Mısır ve Çin uygarlıklarının bu tarihten daha önceleri M.Ö. 16-13. yüzyıllarda hastalığı tanıdıkları var sayılmaktadır.
Cüzzam hastalığı hala var mı?
Ülkemiz, Dünya Sağlık Örgütü’nün cüzzam hastalığını ortadan kaldırmaya yönelik lepra eradikasyon hedefine ulaşmıştır ve hastalığın görülme sıklığı 1/10.000’in altındadır.Cüzzam hastalığı genetik mi?
Genelde genetik olarak ortaya çıkan cüzzam; vücudun doğal bağışıklık sistemine sahip olmasına rağmen bu hastalarda bağışıklık sistemi olmadığı için ortaya çıkar. Taşıyıcı olarak sadece insanla bulaşan bir hastalıktır. Yakınında bulunan herkese basit bir temas neticesinde dahi bulaşabilir.Cüzzam hastalığı ne zaman ortaya çıktı?
Türkiyede cüzzam görülüyor mu?
Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar kapsamında olan cüzzam hastalığına yönelik “Lepra Eradikasyon Programı”nın uygulandığı Türkiye’de hastalığın görülme sıklığı 10 binde 1 vakanın altında. Halihazırda Türkiye’de kayıtlı 485 cüzzam hastası bulunurken, 2021’de tespit edilen vaka sayısı 3 oldu.