- Konu Yazar
- #1
Cümlede anlam genişlemesi nedir?
Bir sözcüğün dar anlamdan genel anlama geçerek değişmesidir. Anlam genişlemesi daha çok, toplumsal değişmeler nedeniyle ortaya çıkar. Örneğin, “araba” sözcüğü eskiden sadece “atlı araba’yı karşılarken günümüzde “motorlu taşıtlar” olarak genel bir anlam kazanmıştır.Yavuz kelimesi anlam genişlemesi mi?
Yavuz” sözcüğü eskiden “kötü, hırsız” anlamını taşırken daha sonra “yiğit, kahraman” anlamını karşılar duruma gelmiştir ki bu, anlam iyileşmesi vardır. Çok eskiden “emek” sözcüğü “acı, eziyet” anlamlarını içerirken günümüzde “bir işin yapılması için harcanan beden gücü” anlamını yüklenmiştir.Oğul anlam genişlemesi nedir?
Oğul anlam genişlemesi nedir?Örneğin, “oğul” sözcüğü eskiden “yavru, çocuk” anlamında hem kız hem de erkek çocuklar için kullanılan bir kelimeyken bugün bu sözcük “sadece erkek çocuklar” için kullanılmaktadır. Dolayısıyla “oğul” sözcüğü anlam daralmasına uğramış bir sözcüktür.
Bir sözcüğün değişik anlamları ve kavramları karşılaşmasına ne denir?
Bir sözcüğün değişik anlamları ve kavramları karşılaşmasına ne denir?Çok anlamlılık, bir kelimenin gerçek anlamını koruyarak, temel anlamıyla bir yönüyle ilgili yeni kavramları karşılaması, birden fazla anlamının olması demektir. Farklı kelimelerin aynı kavramı karşılamasına eş anlamlılık denir.
Anlam iyileşmesi ne anlama gelir?
“Kötü anlamlı bir kelimenin zamanla iyi bir anlam kazanması olayı” olarak tanımlanan anlam iyileşmesi, genellikle olumsuz nitelikli anlamları ifade ederken kullanılan sözcüklerin, iyi ve güzel kavramları karşılamak üzere kullanılır hâle gelmesidir.Bir kelimenin birden fazla anlamı olmasına ne denir?
Bu kelimelere eş sesli veya sesteş kelime denir. Kısaca eş sesli kelimeler bir kelimenin birden fazla anlam barındırmasıdır. Bu kelimeler farklı anlam barındırdıkları için cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullanılamazlar.Anlamları bakımından birbirlerinin tersi olan sözcüklere ne anlamlı sözcükler denir?
Anlamları bakımından birbirlerinin tersi olan sözcüklere ne anlamlı sözcükler denir?Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir.
Ad aktarması nedir ve örnekler?
Ad aktarması nedir ve örnekler?Mecaz-ı Mürsel (Ad Aktarması): Benzetme ilgisi söz konusu olmadan, başka bazı ilgilerle, bir sözün başka bir söz yerine kullanılmasıyla oluşturulan mecazlardır. “Anne, çamaşır kazanı kaynadı,gel!” “Üstünü çıkarıp yatağa uzandı.” “Ne zamandır evde tencere kaynamıyor.”