AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cumle sonuna sigmayan kelimeler nasil ayrilir?

Editör

Yeni Üye

Cümle sonuna sığmayan kelimeler nasıl ayrılır?​

Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur. İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.

Satır sonuna tek harf bırakılır mı?​

Birleşik kelimeler satır sonunda bölünürken tek bir sözcükmüş gibi hecelere ayrılır. Ayırmada satır sonunda ve satır başında tek harf bırakılmaz. Kesme işareti satır sonuna geldiği zaman yalnız kesme işareti kullanılır;ayrıca kısa çizgi kullanılmaz.

Aile satır sonunda nasıl ayrılır?​

Aile satır sonunda nasıl ayrılır?
Örneğin AİLE sözcüğü satır sonuna sığmıyorsa, satır sonuna A–, bir alttaki satırın başina İLE yazılmaz. Ya satır sonuna Aİ– ve bir alttaki satıra LE yazılır ya da bir alt satıra geçilip sözcük bölünmeden AİLE yazılır.

Ilköğretim satır sonunda nasıl yazılır?​

tdk kurumu sitesi der ki; Bitişik yazılan birleşik kelimeler tek kelime gibi hecelenirler. “başöğretmen” ba-şöğ-ret-men biçiminde; “ilköğretim” il-köğ-re-tim; “hanımeli” kelimesi de ha-nı-me-li biçiminde hecelenir. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu.

Türkiye Hecelerine nasıl ayrılır TDK?​

Türkiye Kelimesini Hecelerine Ayıramayan Öğrenci: ‘Türkiye Bölünmez, Türkiye Tek Hecedir’

Doğru heceleme nasıl yapılır?​

Doğru heceleme nasıl yapılır?
Heceleme algoritması şu şekilde çalışıyor :
- En sağdaki sesli harfin konumunu bul.
- En sağdaki sesli harfin solundaki harf sesli ise o zaman bu en sağdaki sesli harften sağa doğru heceyi ayır.
- Yok, en sağdaki sesli harfin solundaki harf sessiz harf ise bu sessiz harfi de heceye ekle ve o şekilde ayır.

Babaanne satır sonunda nasıl ayrılır?​

Bu kelimenin doğru kullanımı babaanne şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.

Ilköğretim hecelere nasıl ayrılır?​

Birleşik kelimeleri hecelemenin bazı kuralları vardır. ilköğretim kelimesi il-köğ-re-tim şeklinde hecelerine ayrılır.

Ilkokul hecelere nasıl ayrılır?​

Ilkokul hecelere nasıl ayrılır?
İlkokul kelimesi her ne kadar karışık görünse de, doğru bir şekilde hecelerine ayrılabilir. İlk-o-kul şeklinde hecelerine ayırmak, doğru bir ayırmadır.

Satıra sığmayan kelimelerin nasıl ayrılacağına dair bilgi vermişsiniz. Özellikle birleşik kelimelerin hecelenme kurallarına vurgu yapmışsınız. Bu kurallara uyularak doğru heceleme yapılabilir. Örneğin, "ilköğretim" kelimesi "il-köğ-re-tim" olarak hecelenirken, "ilkokul" kelimesi "ilk-o-kul" şeklinde hecelenir. Doğru heceleme için sesli harflerin konumlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtmişsiniz.

Ayrıca, aile kelimesinin satır sonunda nasıl ayrılacağına da değinmişsiniz. Eğer "AİLE" kelimesi satır sonuna sığmıyorsa, "A–" şeklinde bölünürken bir alt satıra geçilip "İLE" yazılmaması gerektiğini belirtmişsiniz.

Son olarak, bazı kelimelerin, örneğin "babaanne" kelimesinin birleşik yazılarak "babaanne" şeklinde yazılması gerektiğini vurgulamışsınız. Böylece bu kelimelerin yanlış hecelenmesinin önüne geçilmiş olur.

Doğru heceleme ve kelime ayrılma kuralları hakkındaki detaylı bilgileriniz oldukça faydalı. Teşekkürler!

Geri