AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Cumle icinde tirnak nasil kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Cümle içinde tırnak nasıl kullanılır?​

TÜRKİYE
- Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tırnak içine alınır: Türk Dil Kurumu binasının yan cephesinde Atatürk’ün “Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.” sözü yazılıdır.
- Özel olarak vurgulanmak istenen sözler tırnak içine alınır: Yeni bir “barış taarruzu” başladı.

Hangi cümleler tırnak içinde kullanılır?​

Başka birinin yazısından veya sözünden, hiç değiştirilmeden yapılan aktarmalar tırnak içinde gösterilir. Alıntı cümle(ler), büyük harfle başlar, noktayla biter.
Tırnak içinde tırnak nasıl yazılır?
Tırnak işareti (“ ”), bir noktalama işaretidir. Kelime veya kelime gruplarının bir başına bir de sonuna gelecek şekilde (ikili olarak) kullanılır. Tırnak işareti içindeki bir cümlede yeniden tırnak içine alınması gereken sözler tek tırnak işareti içine alınır.
Tırnak işareti nerelerde kullanılır ve örnekleri?
Doğrudan alıntıları göstermek için kullanılır. Bir yazıda başkasından söz alınıp kullanılacaksa olduğu gibi aktarılan başkasının sözünün basma ve sonuna konur. Örnek: “Birazdan atlılar Çiftekoyaklar ‘in başına varıp beklerler.” diye düşündü.

Tırnak içinde ek nasıl yazılır?​

Tırnak içerisine alınmış sözcüklerden sonra gelen ekler ayrıca kesme işareti (‘) ile ayrılmaz ve tırnak ile ek arasında boşluk bırakılmaz.

Özel olarak vurgulanmak istenen sözler tırnak içine alınır mı?​

2. Özel olarak vurgulanmak istenen sözler tırnak içine alınır. Örnek: Bu adam tam bir ”iyilik meleği” idi. 3. Cümle içerisinde eserlerin ve yazıların adları ile bölüm başlıkları tırnak içine alınır.
Tırnak içinde olmayan alıntı cümlelerden sonra ne konur?
a Tırnak içinde verilmeyen alıntı cümlelerden sonra virgül kullanılır. Örnek: Yarın gideceğim, dedi. gibi kelimelerden sonra virgül kullanılır.
Tırnak içinde verilen ve yeniden tırnağa alınması gereken sözler için ne kullanılır?
Bir de Tek Tır- nak İşareti ( ‘ ‘ ) vardır ki o da tırnak içinde verilen ve yeniden tırnağa alınması gereken bir sözü belirtmek için kullanılır.

Tek tırnak işareti klavyede nasıl yapılır?​

Genel olarak ise Shift+2 tırnak işaretini net olarak ekrana yansıtabilmektedir. Bilgisayar klavyesi üzerinden tuş kombinasyonları eşliğinde çift, ters ya da kesme işareti ile tek tırnak gerçekleştirmek mümkün. Çift tırnak işareti için Shift+2+2 kullanılmaktadır. Aynı zamanda tek tırnak konusunda çift+2 yeterlidir.

Özel olarak vurgulanmak istenen sözler için ne kullanılır?​

Özel olarak vurgulanmak istenen sözler tırnak içine alınır. Örnek: Bu adam tam bir ”iyilik meleği” idi.
Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler ne için alınır?
TDK Yazım Kılavuzu’na göre tırnak işaretinin ( “ ” ) kullanıldığı yerler şöyle sıralanmıştır: “1. Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tır nak içine alınır: Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin ön cephesinde Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” vecizesi yer almaktadır.
 
Geri
Üst