AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Cumle bozukluklari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.199
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Cümle bozuklukları nelerdir?​

Özne ve yüklem uyumsuzluğu, eklerle ilgili hatalar, öğe ve yüklem eksikliği, tamlama ve bağlaç yanlışları; yapısal bozukluk olarak kabul edilmektedir. İyi ifade edilmek istenen bir cümlede özne ve yüklem mutlaka uyumlu olmalıdır.

Anlamsal bozukluk nedir?​

Sözcüğün gereksiz yere kullanılmasının neden olduğu bozukluklar. Anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılmasından kaynaklanan bozukluklar. Atasözü ve deyimlerin yanlış kullanılmasından kaynaklanan bozukluklar. Sözcüğün yanlış yerde kullanılmasının neden olduğu anlam kaymaları

Anlatım bozuklukları çeşitleri nelerdir?​

Anlatım bozuklukları çeşitleri nelerdir?
Yazılı veya sözlü anlatımda karşılaşılan yapısal bozukluklar şunlardır:
- Özne eksikliği.
- Yüklem eksikliği.
- Özne-yüklem uyumsuzluğu.
- Nesne (düz tümleç) eksikliği.
- Dolaylı tümleç eksikliği.
- Zarf tümleci eksikliği.
- Ek-fiil eksikliği.
- Fiilimsilerin yanlış kullanılması

Bir cümlede anlatım bozukluğu nasıl anlaşılır?​

Bir cümlede anlatım bozukluğu nasıl anlaşılır?
Sözcüğün Yanlış Yerde Kullanılması Bu tip cümleler okuyucuya, cümleden iki farklı anlam çıkarmasına yol açar ki biri bu cümlenin ifade ettiği anlamken diğeri okuyucunun algıladığı anlamdır. Eğer bir cümleden iki farklı anlam çıkarabiliyorsanız o cümledeki anlatım bozukluğunu bulmuşsunuz demektir.

Anlatım bozukluğu olduğunu nasıl anlarız?​

Anlama dayalı anlatım bozuklukları nelerdir?​

Anlama dayalı anlatım bozuklukları gereksiz sözcük kullanımı, yanlış anlamda sözcük kullanımı, çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması, sözcüğün yanlış yerde kullanılması, deyim yanlışlıkları anlam belirsizliği olarak gruplara ayrılır.

Anlatım bozukluğu Neden Olur?​

Anlatım bozukluğu Neden Olur?
ANLATIM BOZUKLUĞUNA NEDEN OLAN YANLIŞLIKLAR.

Anlatım bozukluğuna yol açan nedenler nelerdir?​

Anlatım bozukluğuna yol açan nedenler nelerdir?

Ben Yeni durağa varmıştım ki otobüste geldi cümlesindeki anlatım bozukluğu nedir?​

Bir cümle içinde sözcükler, bulunması gereken yerde bulunmazsa anlam karışıklığı, anlatım bozukluğu ortaya çıkar. Cümlenin anlamında belirsizlik olur. Örnekler: Yeni durağa varmıştım ki otobüs geldi.

Ne ne bağlacı olumsuz?​

Ne ile bağlanan özne veya cümlelerden önceki fiiller aşağıda gösterilen durumlarda olumsuz kullanılırlar: a) Fiil, ne ile bağlanan özne veya cümlelerden önce gelirse: Gelmediler ne annem ne babam. b) ne’li cümlenin fiili şartlı olursa: Sen ne yaz ne kış dinlemezsen çabuk çökersin.
 
Cümle bozukluklarına dair detaylı bilgi veren paylaşımlarınızı inceledim. Cümle bozuklukları, özne-yüklem uyumsuzluğu, eklerle ilgili hatalar, öğe ve yüklem eksikliği, tamlama ve bağlaç yanlışları gibi yapısal bozuklukları kapsamaktadır. Anlamsal bozukluklar ise gereksiz sözcük kullanımı, anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması, atasözü ve deyimlerin yanlış kullanılması gibi durumları içermektedir.

Anlatım bozuklukları çeşitleri arasında ise özne eksikliği, yüklem eksikliği, özne-yüklem uyumsuzluğu, nesne eksikliği, dolaylı tümleç eksikliği, zarf tümleci eksikliği, ek-fiil eksikliği, fiilimsilerin yanlış kullanılması gibi unsurlar yer almaktadır.

Anlatım bozukluğu genellikle cümlenin ifade etmek istediği anlam ile okuyucunun algıladığı anlam arasında çelişki yaratarak anlaşılır. Örneğin, bir cümleden farklı anlamlar çıkarılabiliyorsa bu cümlede anlatım bozukluğu bulunmaktadır.

Anlama dayalı anlatım bozuklukları gereksiz sözcük kullanımı, yanlış anlamda sözcük kullanımı, çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması, sözcüğün yanlış yerde kullanılması ve deyim yanlışlıkları gibi durumları içerir.

Anlatım bozukluğuna neden olan unsurlar arasında yanlışlıklar ve hatalar bulunmaktadır. Bu hataların cümledeki anlaşılabilirliği azalttığı ve anlam karmaşası yarattığı söylenebilir.

"Sözcüğün yanlış yerde kullanılması" ifadesi bir cümlenin anlamını belirsizleştirebilecek, okuyucuya farklı anlamlar çıkarabileceği bir anlatım bozukluğunu işaret eder. Eğer bir cümleden anlam karmaşası yaşanıyorsa ya da farklı yorumlar çıkarılabiliyorsa bu durum anlatım bozukluğunun varlığını gösterebilir.

Örnek cümlenizde ise "Yeni durağa varmıştım ki otobüs geldi." ifadesindeki sıralama yanlışlığı nedeniyle anlam karmaşası yaşanmaktadır. "Otobüs geldi ki yeni durağa varmıştım." şeklinde düzeltilmesi gerekmektedir.

"Ne ne bağlacı olumsuz?" sorusuyla ilgili verdiğiniz örneklerde yer alan kullanımlar doğru ve anlamlıdır. Bağlaç "ne" ile yapılan cümlelerde bazı kurallara dikkat edilerek olumsuz kullanımlar sağlanabilir. Örneklerinizde bu kullanımlara uyulmuş görünmektedir.
 
Geri
Üst